Lehallgatták a kormányfő telefonját?

Publikálás dátuma
2016.07.07. 17:11
Manuel Valls telefonálás közben. FOTÓ: Thierry Chesnot/Getty Images
Egy francia lap szerint Izrael lehallgatta a francia miniszterelnök és tanácsadói mobiltelefonjait - tájékoztatott csütörtökön a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet. 

A L'Express című francia lap szerint amikor Manuel Valls francia miniszterelnök és tanácsadói májusban Izraelbe látogattak, át kellett adniuk telefonjaikat a  biztonságiaknak az izraeli vezetőkkel tartott találkozóik előtt. A megbeszélések után a francia politikusok készülékeik rendellenes működéséről számoltak be, ezért hazatérésük után szakemberek vizsgálták meg a mobiltelefonokat. 

A francia biztonsági szervek egyelőre nem számoltak be munkájuk eredményéről, hogy tapasztaltak-e esetleg a telefonokban beavatkozást, és hangsúlyozták, hogy csak a külföldi utazásokat követő rutinvizsgálatot végezték el a küldöttségi tagok készülékein. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala tagadta, hogy Izraelben bármit tettek volna a francia politikusok telefonjaival, és visszautasították a francia lap vádját, hogy esetleg kémkedni próbáltak volna a francia kormányfő után. 

Az utóbbi években számos, politikusokat érintő lehallgatási botrány volt, mint kiderült, nyugati szövetséges országok egymás vezetőit figyeltették. Izraelnek amerikai vezetőkkel kapcsolatos ügyek miatt kellett magyarázkodnia, de Washington is megpróbálta "követni" a jeruzsálemi történéseket.

Szerző

EU-s polgárok Nagy-Britanniában - "Viszonossági alapon" állapodna meg London

A brit külügyminiszter szerint viszonossági alapon meg lehet állapodni az EU-társállamokkal a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogainak biztosításáról.

Philip Hammond, aki csütörtökön az alsóház külügyi bizottságának meghallgatásán vett részt, kijelentette azt is, hogy nem a parlament, hanem a brit kormány hatáskörébe tartozik a döntés a kilépési folyamat elindításáról, vagyis a Lisszaboni Szerződés vonatkozó 50. cikkelyének aktiválásáról, de a kormány "még nincs abban a helyzetben", hogy a kilépési feltételekről érdemi tárgyalásokat kezdjen a társállamokkal, így a cikkely aktiválása sincs jelenleg napirenden.

A külföldi EU-állampolgárok jövőbeni státusára vonatkozó kérdésre Hammond azt mondta: a brit kormány elismeri azt az "életfontosságú" hozzájárulást, amelyet a külföldi uniós munkavállalók nyújtanak a brit gazdaságnak, de azt várja a többi EU-tagállamtól, hogy hasonlóképp ismerjék el a náluk élő és dolgozó britek szerepének fontosságát.

Szerző

Tüntetéshullám fenyeget Louisianában

Az amerikai rendőrség a Louisiana állambeli Baton Rouge-ban egy razzia során ismét lelőtt egy afroamerikait, aki egy üzlet előtt tartózkodott. A férfi CD-ket árult. A közösségi oldalakra is felkerültek azok a felvételek, amelyeken látható, amint a férfit két rendőr a földre viszi. Az egyik rendőr négyszer, közvetlen közelről lőtt az illetőre.

A rendőrség közlése szerint az eset még kedden, helyi idő szerint dél körül történt, amikor egy ismeretlen telefonáló azt közölte, hogy egy férfi fegyverrel fenyegette őt. Ezután a rendőrség kiment a CD-ket áruló 37 éves férfihoz, akit Alton Sterlingként azonosítottak.

Ahogy a hivatalos magyarázat fogalmaz, „kapcsolatba léptek vele. Ezután azonban „összecsapás” tört ki a férfi és a rendőrség illetékesei között, amely után lelőtték a 37 éves férfit – hangzik a közlemény. A két rendőrt az „ilyenkor szokásos eljárás” idejére „szabadságolták”, s belső vizsgálatot indítottak. Vizsgálódik az amerikai igazságügyi minisztérium is.

Sokan nem tartották meggyőzőnek a hivatalos magyarázatot. Több százan tüntettek Baton Rouge-ban, köztük a lelőtt férfi barátai és rokonai. Néhány tüntető eltorlaszolta azt az utcát, ahol a férfi üzlete volt. Nem ez az első hasonló eset. 2004-ben Fergusonban a 18 éves afroamerikai fiú, Michael Brown megölése keltett felháborodást.

Szerző