Mága Zoltán ajándéka a pécsi klinikának (fotók)

Publikálás dátuma
2016.07.11. 07:18
Forrás: Facebook/Mága Zoltán
Hordozható diagnosztikai készüléket kapott a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikája Mága Zoltán hegedűművésztől és támogatóitól. 

A modern elektroenkefalográfiás berendezéssel - amelynek értéke 3,8 millió forint - már a gyermekek betegágya mellett is végezhető agyi diagnosztikai vizsgálat. Az átadáson Mága arról beszélt, hogy a gyerekeknek adni olyan befektetés, amely őrzi egyetemes kultúránkat, emberségünket, tudásunkat.

Decsi Tamás gyermekgyógyász professzor, a Klinikai Központ főigazgatója azt emelte ki, hogy a nagyvonalú gesztus által hasznos készülékkel gazdagodott a klinika.

Szerző

Hiába a köztévé híradása, aligha kevesebb a szegény

Publikálás dátuma
2016.07.11. 07:07
Illusztráció: Molnár Ádám/Népszava
Több mint félmillió embernek sikerült a 2010-es kormányváltás óta kikerülnie a mélyszegénység köréből - állította az M1-en Langerné Victor Katalin, bár azt nem árulta el, milyen adatok alapján jutott erre a következtetésre. A társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár szerint a korábbiakkal szemben 2011 óta olyan programok indultak, amelyek egyszerre több területen akarnak segíteni közösségszervezéssel, egyszerre segítve a gyerekek iskolai előmenetelét, valamint azt, hogy a felnőttek tanuljanak szakmát, találjanak állást. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára azt mondta, hogy ezek a folyamatok fenntartható, maradandó javulást hoznak majd.

Ugyanakkor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai épp az ellenkezőjét mutatják. A hivatal "Jövedelem-eloszlás, szegénység (2003–2015)" statisztikája szerint 2010 óta éppen hogy romlik a szegénységi arány: eszerint 2010-ben a ráta 12,3 százalék volt, míg 2015-ben már 14,9 százalék. Vagyis az összes háztartáshoz képest nőtt a szegény háztartások aránya az országban.

A létminimum alatt élők számát azért is nehéz megállapítani, mert a KSH tavaly megszüntette ezt a mutatót, ugyanis szerintük az nem mutatta jól a szegénységet. A legutolsó, a 2014-es adatok szerint havi 253 ezer forint volt a két felnőttből és két gyermekből álló háztartás létminimuma, így a magyar háztartásoknak több mint 35 százaléka él a létminimum alatt. Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese akkor azzal indokolta a mutató megszüntetését, mert valójában nem is létminimumot mér, hanem "a szerény megélhetés szintjét". Szakmai szempontból tehát szerintük nem alkalmas a szegénység mérésére, és sehol az Európai Unióban nem számolnak hasonlót - igaz, egységes definíciója sincs a szegénységnek. Németh úgy fogalmazott, KSH a létminimum helyett inkább olyan mutatót szeretne, amely jobban koncentrál azokra a társadalmi csoportokra, amelyek mélyszegénységben élnek. Ezt a mutatót azonban akkor még nem dolgozták ki, s nem is hallani erről azóta. A létminimumról szóló, évente megjelenő elemzés egy évszázad után szűnt meg.

Szerző
Témák
szegénység KSH

"Rágalom" - Kiss Szilárd magyarázkodik a bukása miatt

Publikálás dátuma
2016.07.11. 07:05
Kiss Szilárd FORRÁS: HÍR TV
Valóban átestem a nemzetbiztonsági átvilágításon, valóban megbuktam, de köztudott, ha valaki több mint öt évet él külföldön, ráadásul Moszkvában, az már nemzetbiztonsági kockázat - mondta Kiss Szilárd korábbi orosz agrárattasé a privatkopo.hu-nak. Arra a felvetésre, hogy élettársáról, Jelena Cvetkováról az Indexen megjelent: magas politikai és gazdasági körökben forog, Kiss úgy reagál, ízléstelennek tartja a magánélet belekeverését az ő ügyébe. 

Cvetkova volt a tulajdonosa a Quaestor-botrányban letartóztatott Tarsoly Csabával együtt az azóta bezárt moszkvai magyar vízumközpontnak. Kiss szerint a központnak nem volt ráhatása vízumkérelmek elbírálására és kiadására, és rágalom, hogy a „párját" az alvilággal vagy a KGB-vel hozzák összefüggésbe. Azt, hogy ő maga is gyanús körökkel működött együtt, Kiss az "ellene zajló kampány" egyik legkomikusabb fejezetének nevezte. Szerinte ezt a vádat azért sem lehet komolyan venni, mert ugyanaz az Index-cikk később azt is állította, az orosz maffiával dolgozik együtt.

Az egykori moszkvai agrárattasé kifejtette, neki nem kell magyarázkodnia amiatt sem, hogy az Index talált egy céget, amiben ő és Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester társtulajdonosok (az orosz vállalat nem szerepelt Orbán Viktor barátjának vagyonnyilatkozatában). "Mészáros Lőrinc köztudottan a miniszterelnök barátja, és mezőgazdasági vállalkozások tulajdonosa. Nem értem, mi kivetnivaló van abban, hogy mint sikerorientált üzletember és lobbista, az ország egyik jelentős vállalkozójával próbálok üzletet kötni" - mondta Kiss hozzátéve, hogy szerinte egyesek nem értesültek a rendszerváltásról, a kapitalizmus pedig a sikeres üzletről szól.

Kiss az interjúban azt állította, hogy harminc éve él Moszkvában és ezt az időt "saját és hazánk kapcsolati tőkéjének gyarapítására" használta fel. Ha valaki kicsit is ismeri Oroszországot, az tudja, hogy mi minden múlik a személyes kapcsolatokon". Szerinte akár bal-, akár jobboldali kormány volt, ő mindenkinek segített, persze emellett saját vállalkozásait is fejlesztette. Az attasé szerint jogtalanul lett lejáratás áldozata, hiszen „egyes statisztikák szerint agrárattaséként 25, más számítások szerint 50 százalékkal emeltük meg az Oroszországba irányuló magyar mezőgazdasági és élelmiszer exportunkat". Szerinte ilyen teljesítményért más országokban széleskörű elismerés, kedvező sajtóvisszhang, magas szintű állami kitüntetések övezik az embert.

Kiss azt is próbálta megmagyarázni, miért fotózta le az Index pár hete Budapesten orosz diplomatarendszámmal, amit még a moszkvai nagykövetség diplomatájaként kapott, és amit évekkel ezelőtt le kellett volna adnia. Mint mondta, 2014-ben hazajött autójával, majd 2015 januárjában csalás miatt előzetes letartóztatásba helyezték, és azóta nem volt lehetősége „leszerelni”, azaz leadni az orosz diplomata rendszámot. Ezzel szemben az Index azt írta, erre Kisst 2013 óta (ekkor bukott meg az átvilágításon, a diplomatakártyája 2014 őszén lejárt, legkésőbb akkor le kellett volna adnia a rendszámot is) többször is felszólították, sőt, a rendszámot szabadlábon lévő élettársa is leadhatta volna, amire a moszkvai nagykövetség többször fel is szólította, a nő azonban nem működött velük együtt. Kiss magyarázata azért sem áll meg, mert autóját májusban fotózták le a rendszámmal, ekkor pedig már a volt attasé is régen szabadlábon volt, így gond nélkül leadhatta volna azt. Az Index cikkének nyomán a magyar külügyminisztérium végül az országos rendőrfőkapitánynál tett feljelentést, miután az is kiderült, hogy az oroszok már körözik is a rendszámot. Ennek hatására Kiss végül visszaadta a rendszámát.

Szerző