Engedni fog az EU?

Várhatóan az Európai Unió mégsem várja majd el Törökországtól a vitatott terrorellenes törvény visszavonását a vízummentesség fejében. Az Európai Bizottság uniós ügyekért felelős biztosa, Dimitrisz Avramopulosz ugyanis megértését fejezte ki a törökök kemény álláspontja kapcsán. Mint fogalmazott, nem becsülhetik alá, „milyen nyomás nehezedik az ankarai kormányzatra a terrorellenes harc során”. Mindezt a berlini Tagesspipegel hétfői számában jelentette ki.

Avramopulosz nem tett konkrétan említést a terrorellenes törvényről, ugyanakkor megjegyezte, hogy a vízummentesség kritériumainak teljesítésénél az EU számára az a fontos, hogy a török törvények „több tekintetben is közeledjenek az uniós törvényalkotáshoz, s ez a terrorellenes harcra vonatkozó rendelkezésekre is igaz”.

Előzőleg az Európai Parlament is feltételként fogalmazta meg a terrorellenes törvény megváltoztatását. Az uniós képviselők azt akarják elérni, hogy a jogszabályt ne használhassák fel a kritikus újságírókkal, illetve a kurd kisebbség képviselőivel szemben. A vízummentességgel kapcsolatos végső döntést az EP-bej kell meghoznia.

Brüsszel a török terrorellenes törvény visszavonását követelte arra hivatkozva, hogy az sérti a demokratikus alapértékeket. Recep Tayyip Erdogan elnök azonban közölte, nem hajlandó erre. A vízumentességnek már júniusban életbe kellett volna lépnie, de a vitatott kérdések miatt egyelőre nem lehet tudni, mikor várható áttörés e tekintetben.

Avramopulosz szót ejtett arról, hogy jelenleg 57 ezer menekült tartózkodik török területen. Mint fogalmazott, fel kell gyorsítani az EU más országában való elhelyezésük folyamatát, s el kell kerülni, hogy embercsempészek kezére kerüljenek.

Szerző

Egyre kisebb területen az IS

Az Iszlám Állam által ellenőrzött terület kiterjedése Szíriában és Irakban 12 százalékkal csökkent 2016 első félévében.

Az IHS amerikai kutatóintézet szerint már 2015-ben 14 százalékos csökkenést könyvelhetett el az IS, amely 12800 négyzetkilométernek felelt meg. A tavalyi év végén a „kalifátus” kiterjedése egy Magyarországnál kisebb területet jelentett (78 000 négyzetkilométer). Az év első hat hónapjában azonban a további csökkenéssel már csak 68 300 négyzetkilométeres ez a terület, s az iraki hadsereg további előrenyomulása miatt a csökkenés folytatódik.

Szíriában sem sokkal jobb a szélsőséges dzsihadisták helyzete, itt ugyanis az Oroszország által támogatott szíriai kormányerők és az Egyesült Államok fémjelezte nemzetközi koalíció által segített kurd harcosok ellen kell helytállnia. Irakban a kormányhoz hű milíciák is az IS ellen lépnek fel.

A mérsékelt szíriai lázadók jelenleg az IS manbidzsi főhadiszállását támadják. Márciusban a szélsőségeseket Palmürából, majd júniusban Falludzsából űzték ki.

Szerző
Témák
Irak Szíria

Sokat elárult a merénylő naplója

Nagyobb támadást tervezett az az afganisztáni férfi, aki múlt csütörtökön öt rendőrt lőtt le, hetet pedig megsebesített Dallasban. A 25 éves Micah Johnson naplójából, illetve a nála talált robbanóanyagokból ez egyértelműen kiderül – közölte a város rendőrfőnöke, David Brown. Elmondta azt is, hogy saját vérével az RB feliratot véste a falra, egyelőre azonban nem tudják, mire utalhatott ezzel.

A rendőrség megvédte azt a döntést, amely szerint végül bombakereső robottal végeztek a férfivel. Mint mondta, a vele órákon át folytatott tárgyalások során a merénylő nemcsak lövöldözött, hanem nevetett és arról beszélt, még hány rendőrt gyilkol majd meg. Ezért nem volt más választásuk, megölték őt. Kifejtette, hasonló körülmények között ugyanezt a döntést hozná meg.

A férfi alaposan kitervelte tettét, s lakóházának kertjében gyakorlatozott. Ez derül ki a lakásában megtalált naplójából. Olyan anyagokat is találtak nála, amelyekkel bombát építhetett volna. Egy kézikönyvre is bukkantak, amellyel a fegyveres harcra készülhetett.

Barack Obama elnök felszólította az amerikaiakat, tekintsenek előre, tartsanak össze. Úgy vélte, a társadalom nem annyira megosztott, mint amennyire ezt sokan sugallják.

Több amerikai városban erőszakkal támadtak rendőrökre. Minnesota államban, Saint Paul városában összecsapások törtek ki a tüntetők és a rendőrök között. Öt rendőr sérült meg, amikor kövekkel támadtak rájuk.

Szerző