Előfizetés

Kiteszik a helyéről a Politikatörténeti Intézetet?

Publikálás dátuma
2016.07.11. 19:05
A Politikatörténeti Intézet levéltára. FOTÓ: Népszava
Kedd délelőtt 10 órától a Politikatörténeti Intézet (PTI) ügyét tárgyalják a Fővárosi Törvényszéken.

Megírtuk: miután eldőlt, melyik terv alapján épülhet fel a Ligetben a Néprajzi Múzeum, az állam számára sürgőssé vált, hogy a PTI-t az évtizedek óta használt budapesti, Kossuth téri székházából kitegye. Földes György, az intézet főigazgatója lapunknak korábban azt mondta: a PTI hajlandó elköltözni az épületből, de csak akkor, ha az állam biztosít számukra másik, megfelelő helyet és állja a költözés költségeit. A levéltárként is funkcionáló PTI-nek 4000 négyzetméterre van használati joga a 12 ezer négyzetméteres épületből. Az állami tulajdonban lévő műemlék épületre az MSZP még 1989-ben jegyeztetett be használati jogot az intézet jogelődje, a Párttörténeti Intézet számára. A PTI tulajdonosa jelenleg az MSZP által alapított Politikatörténeti Alapítvány.

Botka: ez politikatörténeti kuriózum lenne

Publikálás dátuma
2016.07.11. 18:28

Álkérdésnek tartja Botka László szegedi polgármester, nemrég menesztett szocialista választmányi elnök, hogy lenne-e a baloldal következő miniszterelnök-jelöltje. Mint az Indexnek elmondta, nincs megsértődve, de "politikatörténeti kuriózum" lenne, ha annak ellenére mégis miniszterelnök-jelölt lenne, hogy a saját pártja a vezetőjének sem választotta meg.

"Mit írnának rá a szórólapra? Tisztelt választópolgárok, nekünk nem kellett, önöknek jó lesz, üdv. Magyar Szocialista Párt?" - fogalmazott. 

Az ellenzéki politikus elmondta, Molnár Gyula megválasztott pártelnökkel nem beszélt jövőbeni szerepéről, de álláspontját egyértelművé tette, innentől a szerepe azon múlik, hogy az új elnök milyen irányba viszi a pártot. Botka László hangsúlyozta: ha Molnár Gyula olyan stratégiát folytat, amivel azonosulni tud, akkor határozottan támogatja. "Ha más stratégiát, és erre látok jeleket az elmúlt napokban, akkor lelkesen fogok Szegedről szurkolni" - tette hozzá. Reménykedve, de aggodalommal figyeli az új MSZP-vezetés munkáját - jelentette ki.

A volt választmányi elnök lát arra utaló jeleket, hogy sokan alibizni akarnak 2018-ban, nem a győzelemre, hanem csak a 20-30 parlamenti mandátumra hajtanak, ehhez azonban nem adja a nevét. "Bizonyos szinten mindig jelen van a politikában, hogy számolgatjuk a mandátumokat. Az a probléma, amikor ez minden más döntést felülír" - jelentette ki.

Szerinte azok akarják csak túlélni 2018-at, aki a pozíciók elosztásában gondolkodik vagy aki komolyan elgondolkodik például a baloldali pártok közötti koordinált induláson, a külön listán. A volt választmányi elnök azt mondta, megdöbbentő számára, hogy Molnár Gyula is ezt tartja a legbékésebb útnak, hiszen 2014-ben sem volt sikeres és ezzel szerinte csak Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke jár jól.

Azt, hogy helyette Hiller István lett a választmány elnöke, "hatalomtechnikai megállapodások" következményének, Budapest és néhány nagyobb megye összefogásának tartja. "Ilyen tartalom nélküli pozícióosztozkodásban én gyenge vagyok, soha nem is vettem részt" - mondta Botka László.

Rogán államtitkára "belehazudott" a választók arcába

Dömötör Csaba, Rogán Antal államtitkára a hétvégén simán belehazudott a választók arcába - írta Niedermüller Péter, a DK alelnöke közleményében.

Az Európai Parlament múlt heti ülésén semmilyen döntést nem hozott, amelyik a menekültek méltányos elosztásában való részvételt kiváltó pénzügyi hozzájárulásról szólna. Egy elfogadott jelentés mindössze annyit tartalmaz, hogy a Parlament „úgy véli, hogy az európai migrációs és menekültválság megoldásához szolidaritáson és igazságos tehermegosztáson alapuló európai megközelítésre van szükség”.

Ezt a jelentést a Fideszt magába foglaló Európai Néppárt elsöprő többsége is támogatta.  Ez világosan mutatja azt, hogy a Fidesz teljesen elszigetelődött, szűkkeblű és az Európán belüli szolidaritást megtagadó politikájával csak az szélsőjobbal azonosul.

Az egész ügy tanulsága az, hogy a Fidesz fantomok ellen harcol, és nem tudja megindokolni, hogy miért van szükség egy értelmetlen és drága népszavazásra, amelynek semmilyen hatása sem lehet a közös európai menekültpolitikára. A Demokratikus Koalíció álláspontja szerint a Fidesz hazug politikája hazánk uniós tagságát veszélyezteti, ezért felszólítjuk a választókat, hogy távolmaradásukkal szavazzanak október másodikán az európai Magyarország mellett - írta az EP-képviselő közleményében.