Előfizetés

Tarsoly bíróság előtt - Tüntettek a Quaestor-károsultak

Publikálás dátuma
2016.07.13. 07:22
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Kisebb tüntetőcsoport várta a csalással és sikkasztással vádolt Tarsoly Csaba Quaestor-vezér és bűntársai tárgyalására érkező vádlottakat a Fővárosi Törvényszék előtt. Ezen a héten három egymást követő napon ismerteti a vádat a Fővárosi Főügyészség. Informatikai szakemberek segítik a bíróságot és a védelmet az ügy bonyolult digitális hátterének a megértésében.

Monstre per kezdődött tegnap a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyészség öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a 42 cégből álló - jórészt időközben felszámolt, illetve végelszámolt - Quaestor cégbirodalom tulajdonosainak és vezető alkalmazottainak a terhére. Ebből az alapító Tarsoly Csaba vezérigazgatót egymagában 753 rendbeli bűnelkövetéssel vádolják. Csalás miatt az ügyészség csak az 50 millió forintnál nagyobb kárt szenvedett 232 befektető sérelmére elkövetett cselekmények miatt emelt vádat. A vádlottak által elkövetett csalás bűnértéke eléri a - leírni is sok! - 77 milliárd forintot. Az ügynek egyébként több mint 30 ezer károsultja van, egy kis hányaduk a hallgatóság soraiba is befért az első tárgyalási napon.

A károsultak a törvényszék előtt tüntettek. A demonstrálók "tisztességes kártalanítást" követeltek, mivel - állításuk szerint - 12 ezren egy fillért sem kaptak. A felháborodott quaestorosok azt skandálták, hogy "Tolvaj banda!" A tüntetők közül többeket, mint sértetteket a későbbiekben a bíróság meghallgat majd, ők fekete Quaestor-gate feliratú pólókban beültek a tárgyalásra.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A vádirat, amelyet Földváry Csaba ügyész több órán keresztül olvasott fel, 1550 oldalt tesz ki. Ezt megelőzően az elsőrendű vádlott Tarsoly Csaba védője, Papp Gábor a tárgyalás megkezdése akadályának nevezte, hogy a mintegy 2,5 millió oldalnyi bizonyítási anyag számítógépes megnyitásához és elolvasásához több hónapra lenne szükség, amelyre még az ügyészségnek sem lehetett ideje, nemhogy a védelemnek vagy akár a bíróságnak. Az ügyvéd szerint súlyosan sérül a vádlottak azon joga, hogy megfelelően felkészülhessenek a perre, ezért kezdeményezte, hogy először az informatikai szakértőket nyilatkoztassák az ügyben, és csak azután kezdődjön meg a vád ismertetése. (A pénzügyi szolgáltatók, így a brókercégek is bonyolult, többszörösen védett, csak kevesek számára ismert informatikai rendszereket alkalmaznak, az ehhez való hozzáférés komoly szakértelmet igényel.)

Szót kapott Tarsoly Csaba is, aki arról számolt be, hogy a büntetés-végrehajtási intézetben, ahol előzetes letartóztatottként helyezték el, csak korlátozottan férhet hozzá a számítógépes rendszerekhez, így nem volt módja tanulmányozni az ügy adatait. Azt is szóvá tette, hogy a felszámolási adatokat sem látja, holott az ügyfelek pénzéről van szó. Úgy fogalmazott: "a Quaestor-vagyon megtartásán, gyarapításán dolgoztunk még a büntetés-végrehajtási intézetben is". Idzigné Novák Csilla a büntetőtanács elnöke, aki elutasította Papp Gábor és Tarsoly Csaba észrevételét a tárgyalás megkezdésének akadályait illetően, ugyanakkor beszámolt arról, hogy négyszer írt a bűntetés-végrehajtási intézet parancsnokának a vádlott számítógép-használatának elősegítése érdekében.

Az ügyész szerint nem volt akadálya a tárgyalás megkezdésének, mivel szerinte az iratokat a vádhatóság rendelkezésre bocsátotta. A bíróság is osztotta a vádhatóság véleményét, ezért kérte a tanácsvezető bírónő szakértő segítségét, hogy egy csak felhasználói szintű ismeretekkel rendelkező ember számára is feldolgozhatóak legyenek az adatok.

Elnéző volt a felügyelet
A botrány nem történhetett volna meg Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Matolcsy György jegybankelnök közreműködése nélkül - így vélekedett Varju László, . A független képviselő, aki egyben a a DK alelnöke is, kijelentette, hogy a Quaestort vezető Tarsoly Csaba nem tudott volna százmilliárdokat elcsalni, ha ezt nem nézi el neki a felügyeletet ellátó MNB. Kevesebb károsult pénze veszett volna el, ha Szijjártó Péter minisztériuma nem veszi ki az utolsó pillanatban a saját befektetéseit. Előbb vagy utóbb az ügy kormányzati szereplőit is felelősségre kell vonni, és ha Polt Péter most megvédi az érintetteket, akkor a következő kormány feladata lesz a felelősségre vonás, de akkor a legfőbb ügyész “is ugyanígy a vádlottak padján ül” majd – mondta a politikus.A Fidesz közleményében azt állította, hogy a polgári kormány feltárta az évtizedes pénzügyi korrupciót, rendet tett a brókerpiacon, és az Alkotmánybíróság által kijelölt keretek között kártalanítást biztosít a csalások áldozatainak.


Mintegy tíz éve csalhattak

A Quaestor-ügy tavaly pattant ki: a Magyar Nemzeti Bank március 10-én részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki az észlelt szabálytalanságok miatt. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt.

A tegnapi tárgyalás vádiratából kiderült, hogy már mintegy tíz esztendeje fiktív ingatlan befektetési jegyek és Quaestor vállalati kötvények kibocsátásával, az elszámolások meghamisításával próbálta a brókercég elleplezni az évről évre súlyosabbá váló fizetésképtelenségét. Ebben a vállalatcsoport számos vezető tisztségviselője, gazdasági vezérigazgató-helyettes, főkönyvelők, informatikusok aktívan részt vettek. Tarsoly Csaba legfőbb bűntársa a másodrendű vádlott, háziőrizetben lévő, társtulajdonos felesége volt, akit az utóbbi időben formailag kissé visszavont a "frontvonalból", de - a vád szerint - így is aktív szereplője volt a csalássorozatnak.

Az ügyész szerint Tarsoly Csaba az általa létrehozott és irányított bűnszervezet határozott fellépésű, ellentmondást nem tűrő vezetője volt, aki a cégcsoport valamennyi cégének vagyonát saját vagyonának tartotta és a legnagyobb természetességgel akként is kezelte.

Új módszer az allergia kezeléséhez

Publikálás dátuma
2016.07.13. 07:11
Fotók: Thinkstock
Most már itthon, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben is elérhető az az új, több európai országban már működő, az allergia gyógyítását segítő diagnosztikus módszer, amely az allergia okának az eddigieknél lényegesen pontosabb meghatározására képes. Az úgynevezett molekuláris vagy más néven komponens alapú allergén-diagnosztika segítségével az allergiás megbetegedések kezelése sokkal célzottabbá, ezáltal eredményesebbé válhat - közölte az Országos Allergológiai, Immunológiai és Pulmonológai Centrum.

A vizsgálat a páciens számára nem megterhelő, csupán egyetlen vérvételt jelent, ugyanakkor a laboratóriumi vizsgálat során a pollenek, vagy az ételallergiát okozó összetevők molekuláris szinten azonosíthatóak. Így például a nyáron, augusztusban virágzó parlagfű és fekete üröm okozta túlérzékenység, amely Magyarországon évente körülbelül egymillió allergiás beteget érint, sokkal nagyobb eséllyel választható szét, és gyógyítható célzott immunterápiával. Ételallergiás páciensek esetében az allergiás tüneteket és panaszokat okozó ételallergén ( földimogyoró, egyéb mogyorófélék, tejtermékek, tojás, szója) összetevőinek elemzésével mutatható ki, hogy annak melyik komponensére allergiás a beteg.

Így az is megjósolható, hogy mennyire súlyos allergiás reakciót válthat ki a kérdéses allergén elfogyasztása. Ezzel elkerülhető az esetenként felesleges, szigorú diétás étrend, mely miatt értékes tápanyagokat von meg az allergiás beteg a szervezetétől. Különösen fontos lehet ez gyermekek esetében.

Magyarország lakosságának körülbelül 30 százaléka szenved valamilyen allergiában, nagy részük különböző pollenekre (virágporra) allergiás. A gyermekek 5-15 százalékánál jelennek meg érzékenységi reakciók, 4 éves életkor alatt az ételallergiák a leggyakoribbak. Az új módszer kipróbálására július 15-től van lehetőség a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben, az első húsz, parlagfű-fekete üröm allergiás beteg számára az intézmény térítésmentesen biztosítja az új allergéndiagnosztikai módszert.

Július 1. után büntetnek
Az illetékes hatóság minden év július 1-je után ellenőrzi az ingatlanokat. Amennyiben a megállapítják a védekezési kötelezettség elmulasztását - a fertőzött terület nagyságától függően -, 15 000 - 5 000 000 forintig terjedő bírsággal sújthatják az ingatlan tulajdonosát.

Pénzkidobás a terhesvitamin?

Publikálás dátuma
2016.07.13. 07:10
Fotó: Thinkstock
A legtöbb várandósnak pénzkidobás a terhesvitamin, mert nincs rá szükség egy új kutatás szerint, melyet a BBC hírportálja idéz. 

A Drug and Therapeutics Bulletin című szaklapban megjelent tanulmány szerzői elemezték az eddigi kutatásokat és azt találták, hogy az étrendkiegészítők nem javítják a kismamák és babáik egészségét. Hozzátették azonban, hogy a várandós nőknek szüksége van folsavra és D-vitaminra, valamint kiegyensúlyozottan kell táplálkozniuk.

A kutatók a legtöbb bizonyítékot a folsav fogyasztása mellett találták: napi 400 mikrogramm bevitele megóvhatja a magzatot a gerincvelő egy fejlődési rendellenességétől. A D-vitamin fogyasztását az anya és a magzat egészséges csontjaiért ajánlják. Az A-vitamin veszélyes lehet a várandósság alatt, túl nagy mennyiségben árthat a babának.

A kutatók szerint a kismamák úgy érezhetik, meg kell vásárolniuk a drága multivitaminokat, hogy születendő gyerekük a legjobban kezdhesse az életet. Azonban a friss eredmények azt mutatják, jobban járnak, ha ellenállnak a reklámoknak, mert nem bizonyítható, hogy használnak az anya és a baba egészségének.

"Csak folsav és D-vitamin szedése ajánlható a várandósság idejére, ezek pedig viszonylag olcsók" - mondták a kutatók.

Janet Fyle, a brit szülésznők kollégiumának tagja elmondta, hogy egészséges, sok zöldséget-gyümölcsöt tartalmazó étrendet tanácsolnak a babát tervező vagy váró nőknek, valamint folsav szedését. Arról azonban lebeszélik őket, hogy kettő helyett egyenek.

Az étrendkiegészítők gyártóit képviselő szövetség szerint a termékeny nők jelentős része nem jut elég tápanyaghoz az ételekből, melyeket fogyaszt, az étrend-kiegészítők "kitölthetik ezeket a táplálkozási hiányokat".