Voks-roadshow - Reagált a bírálatra Pálffy

Publikálás dátuma
2016.07.14. 18:25
Fotó: Tóth Gergő
A Nemzeti Választási Iroda törvényen alapuló kötelezettsége a határon túli választópolgárok tájékoztatása a népszavazásról - közölte az NVI csütörtökön az MTI-vel. Az iroda arra reagált, hogy a sajtóban bírálták Pálffy Ilonát, az NVI elnökét, amiért az ungvári külképviseleti választási irodában kedden sajtótájékoztatót tartott a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők szavazásával kapcsolatban.

Az iroda leszögezte: törvényen alapuló kötelezettsége, hogy tájékoztatást adjon minden nagykorú magyar állampolgárnak az országos népszavazással összefüggő általános tudnivalókról, például a szavazás lehetőségéről, módjáról. Ez a kötelezettség vonatkozik a magyarországi lakcímmel és az azzal nem rendelkező választópolgárokra egyaránt.

A Népszava mai cikkében lapunk kérdésére Tóth Zoltán választási szakértő azt mondta: "parlamenti választások idején tágabban értelmezhető a választási irodák szerepe, mindaddig, amíg az nem sérti a pártsemlegesség határát... Népszavazásra készülve - különösen, ha azt a kormány kezdeményezte - a legszűkebb technikai tájékoztatáson kívül az égvilágon semmi teendőjük nincs, mert ilyenkor a részvétel nem demokrácia kérdése". A beszámolókat olvasva úgy gondoljuk Pálffy Ilona határon túli roadshowja átlépi ezt a határt. (a szerk.)

Lásd még: Házhoz megy a voksokért a kormány

Szerző

Potom pénzért zárja le a fővárost a Red Bull Air Race

A fővárosi önkormányzat közterület-hasznosítási bizottsága meghallgatta a szervezők kérését, és elengedte a közönség számára ingyenes Red Bull Air Race budapesti légi show közterület-használati díjának 90 százalékát – írta az Index.

Így a 100 ezer négyzetméteres terület három napos használatáért 7,6 millió forint helyett csak 750 ezer forintot kell fizetnie a Hungaroring Sport Zrt.-nek. Nem teljesen világos, hogy miért enyhült meg az önkormányzat, hiszen tavaly 10 százalék kedvezményt adtak a rendezvényre. Az esemény miatt már csütörtöktől korlátozás lesz a Lánchídon, szakaszosan az alsó rakpartokon és a Lánchíd utcában is. Hétvégén az alsó rakpartokon szinte egyáltalán nem lehet majd közlekedni.

Szerző

Eltűnhet a világ egyetlen Hóman útja

Rövid időn belül eltűnik Vác térképéről a Hóman Bálint út, miután csütörtöki ülésén a városi képviselő-testület elfogadta az ellenzéki pártok (MSZP, DK, Együtt) és a helyi civilek képviselőinek közös javaslatát az átnevezéséről.

Az ellenzéki képviselők még februárban terjesztették be javaslatukat, hogy a Hóman nevét a világon egyedüliként Vácott viselő közterület új nevet kapjon. Ez után az önkormányzat a Magyar Tudományos Akadémiához fordult állásfoglalásért. Az MTA országosan is megismert véleménye szerint Hóman felelős szerepet játszott Magyarországnak a nemzetiszocialista Németországgal való kapcsolata megalapozásában és végzetes felerősítésében, az ezzel is együtt járó faji diszkrimináció végletes elmélyítésében.

Szerző