Előfizetés

Miért veszélyes vörös hajúnak lenni?

Publikálás dátuma
2016.07.15. 07:18
Fotó: Thinkstock
A vörös haj, a világos bőr és a szeplők kialakulásáért felelős MC1R génvariáns jelenléte fokozza a bőrrák genetikai mutációinak kialakulását - mutatták ki a világon elsőként a brit genetikai kutatóintézet, a Wellcome Trust Sanger Institute és a Leeds-i Egyetem munkatársai, hozzátéve, hogy ennek a génvariánsnak a hordozása olyan, mintha az ember plusz 21 évig lenne kitéve a napsugárzás hatásainak.

A Nature Communications című folyóiratban közölt eredmények szerint az MC1R génvariáns egyetlen kópiája is növeli a bőrrák legsúlyosabb típusának számító melanóma mutációinak megszaporodását.

A kutatók több mint 400 rákos páciens daganatának DNS-ét elemezték és az MC1R génvariánst hordozó személyeknél átlagosan 42 százalékkal több olyan tumormutációt találtak, amely a napsugárzással van összefüggésben. A tanulmányból az is kiderült, hogy az MC1R génvariáns nem csupán a napsugárzás okozta spontán mutációk, hanem a tumor más elváltozásainak számát is növeli.

A világ népességének 1-2 százaléka vörös hajú, Nagy-Britanniában ez az arány nagyjából 6 százalék. Mivel nagyon sok olyan ember is hordozza ezeket a variánsokat, aki nem vörös hajú, ezért mindenkinek érdemes vigyáznia a napsugárzással.

Rekord a PET Kupán

Hat nap alatt rekordmennyiségű hulladékot szedtek össze a folyóból és árteréből a 4. PET Kupa résztvevői, több mint 45 ezer darab pillepalackot és 65 köbméternyi hulladékot gyűjtöttek.

Az idei verseny során nagy hangsúlyt helyeztek a Tisza-part hulladékhelyzetének szakszerű felmérésére, valamint a vízminőség vizsgálata érdekében vízmintákat is vettek. A résztvevők monitorozzák az ártérben található hulladékhegyek pontos helyzetét és méretét, hogy minél teljesebb legyen a területre vonatkozó “hulladéktérkép”, rámutatva a kritikus helyszínekre és hulladékfajtákra.

Ennek távlati célja, hogy megkezdődhessen egy határokon átnyúló, nemzetközi együttműködés az ismétlődő tiszai PET-palack áradat megállítására, és a Tisza mellékfolyóinak kitisztítására.

Változnak a sebességhatárok

Teljesen új KRESZ-t készít elő a kormány, a legfontosabb újítás a sebességhatárok változása lehet - írta a vezess.hu. A szakportál megkeresésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) azt közölte: még egy-másfél évet vehet igénybe a közlekedési szabályok átdolgozása, de már tudják, miben fognak változtatni.

Figyeltek a kritikákra, melyek szerint a jelenleg hatályos KRESZ sokszor indokolatlanul nyakatekert mondatokat használ, feleslegesen hosszú és túlszabályozott. Csak azokat a rendelkezéseket hagynák meg, amelyek közvetlenül érintik a járművezetők magatartását a közlekedés biztonságának érdekében.

Úgy vélik, felesleges például a KRESZ-ben hagyni "a gépkocsik hatósági elszállításának feltételeit", ezt a jövőben önkormányzati szabályozás is rögzítheti. A most létező sebességkorlátozó táblákból is megszüntetnék a kevésbé használt útjelzőket. Az autópályákon 80-ról 90-re emelnék a teherautók sebességkorlátját, míg a legrosszabb állapotú, négyes-ötös számjegyű, lakott területen kívüli utakon lejjebb vihetik a 90-es maximumot.

De az új KRESZ megjelenése előtt is várhatóak szabálymódosítások. Úgy tudni, még az idei évben az NFM szakértői elé kerülnek egyes várakozási és megállási szabályok.