Előfizetés

Zikaláz - Leszavazták Obamát

Az amerikai kongresszus nem szavazta meg csütörtökön a zikavírus elleni küzdelemre Barack Obama elnök által kért összeget. 

Az elnök eredetileg 1,9 milliárd dollár megszavazását kérte, és a parlamentben végül 1,1 milliárdot biztosító törvényjavaslatról szavaztak volna. A javaslat azonban a szenátusban, a demokrata párti szenátorok ellenállásán elbukott. 

"Felelősségteljes törvényjavaslatot dolgoztunk ki, a zikavírus elleni küzdelem támogatásának mértékében mindenki egyetértett, a törvényjavaslat bölcsességet tükrözött" - mondta Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke az ABC televíziónak nyilatkozva. Majd hozzátette: "A demokraták azonban valamilyen okból úgy döntöttek, hogy politikát csinálnak belőle". 

A demokrata párti politikusok azzal próbáltak érvelni, hogy a törvényjavaslatban nem találtak elégséges kompromisszumot, és a megajánlott összeg nagy részét az ő álláspontjuk ellenére a republikánusok az abortuszt támogató Planned Parenthood (Tervezett szülőség) nevű szervezet támogatásából vonták volna el. 

Csütörtök volt egyébként az utolsó napja a kongresszus ülésszakának, hét hétig szünetel a munka a szövetségi törvényhozásban. A kongresszus a nyári szabadság előtti utolsó döntéseivel még elfogadta a mentális betegségek kezeléséről, illetve ennek finanszírozásáról szóló - szintén a republikánusok által előterjesztett - törvényt, az ópiumtartalmú gyógyszerekkel történő visszaélések visszaszorítását célzó törvényt, továbbá azt a jogszabályt, amely előírja, hogy azokon a termékeken, amelyek génmódosított anyagot tartalmaznak, ezt kötelezően meg kell jelölni.

Terrortámadásnak minősítette a nizzai tömeggyilkosságot Obama

Barack Obama amerikai elnök terrorcselekménynek minősítette a 84 emberéletet követelő nizzai tömeges gázolást csütörtök esti közleményében. 

Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje a merénylet hírére reagálva bejelentette, hogy elhalasztja az alelnökjelölt megnevezését. Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács közleményben hozta nyilvánosságra, hogy Obama elnököt azonnal tájékoztatták a Nizzában történtekről, este pedig maga a Fehér Ház adott ki közleményt. Ebben Obama elnök terrorcselekménynek nevezte és "a leghatározottabban elítélte" a nizzai tömeges gázolást, az amerikai nép nevében is együttérzéséről biztosította a francia elnököt, valamint a francia nemzetet. A sebesült túlélőknek gyors felépülést kívánt. A közleményben leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok minden szükséges segítséget megad a nyomozáshoz. "Szolidaritásunkkal és partnerségünkkel legrégebbi szövetségesünk, Franciaország mellett állunk" - olvasható a kommünikében. 

A Fehér Ház közleménye utal arra is, hogy csütörtökön este a Nemzetbiztonsági Tanács áttekinti a terrorcselekménynek tekintett történéseket és az ennek következtében Franciaországban várhatóan kialakuló helyzetet. Közleményt adott ki Donald Trump is. A republikánusok várható elnökjelöltje döbbenetének adott hangot, és szintén együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóival. Bejelentette, hogy a terrorakció miatt elhalasztja péntek délelőttre ígért bejelentését arról, hogy kit választ alelnökjelöltjének.

Terror Nizzában - A kormányfő elítélte a támadást

 A terrorizmus minden formáját elítélte Li Ko-csiang kínai kormányfő és együttérzését fejezte ki a nizzai teherautós tömeggyilkosság áldozatai hozzátartozóinak pénteken Ulánbátorban, az Ázsia-Európa csúcstalálkozó (ASEM) színhelyén.

 A csütörtök éjszakai franciaországi támadásban, amelynek legkevesebb 84 halottja és több tucat sérültje van, az eddigi hírek szerint két kínai állampolgár sérült meg. Sajtójelentések szerint az ASEM-csúcstalálkozó megnyitóját a tömeges gázolással kapcsolatos részvétet és felháborodást kifejező megnyilatkozások uralták. Az eurázsiai együttműködés fórumán egyperces csenddel emlékeztek a nizzai áldozatokra.