Vendée Globe - Fa Nándor teljesítette a kvalifikációt

Publikálás dátuma
2016.07.17. 21:53
Forrás: Spirit of Hungary Ocean Sailing Project /Facebook
Fa Nándor túl van transzatlanti útja felén, egyben teljesítette a Vendée Globe földkörüli vitorlásverseny kvalifikációját.

A magyar hajós, amint honlapján jelezte, 1640 tengeri mérföldet haladt Newportból indulva, a kvalifikációs táv pedig 1500 mérföld. Az elmúlt 16 óra alatt 230 mérföldet vitorlázott."A fönti számok két dolgot is jelentenek. Egyik, hogy jócskán túl vagyok a félúton, másik, hogy teljesítve van a kvalifikációs távolságkövetelmény, már csak meg kell érkeznem" - írta.

Fa Nándor májusban kénytelen volt lemondani a részvételt az Atlanti-óceánt átszelő Newport-Vendée versenyen, mert nem készültek el időben hajója, a Spirit of Hungary új vitorlái. Júniusban két társával 19 nap alatt ért át a franciaországi Les Sables d'Olonne-ból az Atlanti-óceánon Amerikába, majd július 9-én szólóban indult vissza, hogy teljesítse a Vendée Globe kvalifikációját.

A Vendée Globe november 6-én rajtol Les Sables d'Olonne-ból. Fa Nándor - aki egyben 60 lábas versenyhajójának tervezője - a legjobb nem francia versenyzőként ötödik helyen végzett az 1992-93-as földkerülő versenyen. Útja 128 napig tartott.

Szerző

Davis Kupa - Nyertek a szlovákok

Publikálás dátuma
2016.07.17. 21:32
Fucsovics Márton egy korábbi felvételen /Getty Images
A szlovák páros három sima szettben legyőzte a magyarokat vasárnap a budapesti tenisz Davis Kupa-párharcban az euro-afrikai zóna I-es csoportjában, ezzel 3-0-ra nyert, a két utolsó egyes mérkőzést már nem játsszák le.

Az eső miatt elmaradt szombati program után vasárnap 10 órára tűzték ki a párost a pesterzsébeti Europe Tennis Centerben (ETC), ám a csapadékos időjárás továbbra is próbára tette a szervezőket és a közönséget is. Végül csak 16 óra után sikerült elkezdeni a találkozót, de még ekkor is szemerkélő eső, hideg szél és 15 fok nehezítette a játékosok dolgát. A pályamunkások még közvetlenül a kezdés előtt is terítették a salakot, míg a magyar szövetség munkatársai ingyen osztogatták az esőköpenyeket a tribünön kucorgó szurkolóknak.

A vendégek alkalmazkodtak sikeresebben az őszies viszonyokhoz, Fucsovics Márton rögtön elvesztette az adogatását, majd 2:4-nél Gödry Levente is így tett, miközben a túloldalon a szlovákok legjobbja, Andrej Martin és a 34 éves Igor Zelenay is magabiztosan szervált. A játszma 29 perc alatt az ellenfélé lett, a folytatás viszont eleinte ígéretesebben alakult. A hazai duó brékelte Martint, 2:0-ra vezetett, ám ezután már nem tudott gémet nyerni a szettben: előbb Gödry, majd Fucsovics bukta el az adogatását, utóbbi ráadásul "semmire". A mintegy százfős kitartó közönséget csak az vigasztalhatta, hogy javultak a feltételek, elállt az eső és a száradó pályán élvezetes labdameneteknek is tapsolhatott.

A harmadik felvonás szlovák brékkel indult és onnantól már egyértelmű volt a vendégek sikere, a találkozó 1 óra 37 percig tartott. Mivel a szombati nap kiesett a programból és a játékosoknak tovább kell utazniuk a jövő heti tornákra, a párharcnak pedig 0-3-nál már nem maradt tétje, a Fucsovics-Martin és a Nagy Péter-Jozef Kovalik egyéni összecsapást már nem játsszák le. Fucsovics Márton kiemelte, hogy nem szégyen jobb ellenféltől kikapni: "A szlovákok végig nagyon jól játszottak, gratulálunk nekik, ma a párost sem éreztük igazán Levivel" - nyilatkozta az MTI-nek. "Nagy szó, hogy ezzel a magyar csapattal majdnem feljutottunk a világcsoportba. Fontos, hogy jövőre már az I-es csoportban kezdünk, és jó sorsolással esetleg tudunk majd meccseket nyerni."

A folytatásról szólva a világranglista 165. helyezettje kifejtette, most két olaszországi keménypályás verseny következik, aztán New Yorkba utazik a US Open selejtezőjére. Ahogy a többi tornára is, ezúttal is vele tart edzője, a korábbi klasszis játékos, Sávolt Attila. Kuhárszky Zoltán kapitány szerint egyértelműen érvényesült a papírforma az Europe Tennis Centerben: "Pénteken Marci meccse nagyon szoros volt, az alakulhatott volna másképp, de ha reálisan nézzük, 1-1-es állásnál sem lettünk volna sokkal közelebb az győzelemhez. Nagyszerű az a csapatszellem, amit a fiúk mutattak az elmúlt három évben, egy ilyen egoista sportban, mint a tenisz, ez példamutató. A rangsor alapján jövőre mi leszünk a leggyengébb csapat a csoportban, nagy kihívás lesz kiharcolni a bennmaradást."

Szűcs Lajos, a magyar szövetség elnöke közölte, a ranglistás helyezések valamelyest kódolták a vereséget a szlovákok ellen, de a meccsek alakulása miatt nincs ok a szégyenkezésre. "A szlovákok jelenleg még egy kicsit előttünk állnak, Martin Klizan ma tornát nyert Hamburgban, de akik itt voltak Budapesten, azok is kiváló játékosok. A mostani meccsek jó része nem volt tervezhető az időjárás miatt, ha kicsit jobb az idő, akkor talán szorosabb eredmény született volna." - mondta az elnök.

Kuhárszky Zoltán kapitány együttese ezt megelőzően 2013 áprilisában Luxemburgtól kapott ki a Davis Kupában.

A magyar és a szlovák csapat először találkozott a DK-ban. A szlovák csapat játszhat szeptemberben a 16 csapatos elitet felvonultató világcsoportba jutásért, ellenfele a világcsoport első körében alulmaradt egyik válogatott - Japán, Kazahsztán, Svájc, Lengyelország, Kanada, Németország, Ausztrália vagy Belgium - lesz.

A magyar válogatott legközelebb jövő márciusban lép pályára az I-es csoportban.

Végeredmény: Magyarország-Szlovákia 0-3
Fucsovics Márton, Gödry Levente-Andrej Martin, Igor Zelenay 2:6, 2:6, 3:6

pénteken játszották:

Nagy Péter-Andrej Martin 4:6, 2:6, 4:6

Fucsovics Márton-Jozef Kovalik 7:6 (7-5), 4:6, 6:7 (5-7), 1:6

Szerző

Air Race - Matthias Dolderer nyerte a budapesti versenyt

Publikálás dátuma
2016.07.17. 13:28
MTI Fotók: Lakatos Péter
A szombati programokat a szeles és esős időjárás miatt teljesen törölték, míg vasárnap a kísérőprogramok estek áldozatul az időjárásnak. Többszöri halasztás után a pilótáknak lehetőségük volt teljesíteni a Duna felett, a Lánchíd és a Margit-híd közötti szakaszon kijelölt pályát.

A tizennégy pilótát felvonultató mezőnyből nyolc versenyző - a tavalyi győztes osztrák Hannes Arch, a spanyol Juan Velarde, a brit Nigel Lamb, a francia Nicolas Ivanoff, az ausztrál Matt Hall, az amerikai Kirby Chambliss és a vb éllovasa, a német Matthias Dolderer, valamint legjobb vesztesként a japán Muroja Josihide - jutott tovább a vasárnap délutáni viadalon. Itt a szokásostól eltérően nem páronként harcoltak a legjobb négybe kerülésért, hogy ott döntsék el a győztest, hanem minden versenyző egyszer repült, s az elért időeredmények alapján állították fel a végső sorrendet.

A legjobb időt Matthias Dolderer repülte, aki így növelte előnyét a vb-pontversenyben. Másodikként Hannes Arch, harmadikként Matt Hall zárta a budapesti viadalt.

Eredmények, Red Bull Air Race, Budapest:

1. Matthias Dolderer (német) 58.653 másodperc
2. Hannes Arch (osztrák) 58.942
3. Matt Hall (ausztrál) 59.236
A pontverseny állása: 1. Dolderer 41.25 pont, 2. Arch 26, 3. Kirby Chambliss (amerikai) 25.25
(Mivel nem rendezték meg a legjobb négy fordulóját az időjárási körülmények miatt, így Budapesten nem a szokásos teljes pontszámot, hanem annak 75 százalékát kapták meg a versenyzők.)

A Red Bull Air Race műrepülő világbajnoki sorozat budapesti versenyhétvégéjének győztesei: a második helyezett osztrák Hannes Arch, a győztes német Matthias Dolderer és a harmadik helyen végzett ausztrál Matt Hall (b-j) a dobogón, a Duna partján Budapesten 2016. július 17-én. MTI Fotó: Lakatos Péter

A Red Bull Air Race műrepülő világbajnoki sorozat budapesti versenyhétvégéjének győztesei: a második helyezett osztrák Hannes Arch, a győztes német Matthias Dolderer és a harmadik helyen végzett ausztrál Matt Hall (b-j) a dobogón, a Duna partján Budapesten 2016. július 17-én. MTI Fotó: Lakatos Péter

A kilencedik budapesti Red Bull Air Race volt a 70. verseny a sorozatban, idén még négy van hátra.

Szerző