Megalakult az új spanyol parlament

Megalakult kedden Spanyolország új, sorrendben tizenkettedik demokratikusan választott parlamentje, amelynek tagjai a június végén tartott választásokon szereztek mandátumot. Az alsó és a felső ház elnöki posztját is a konzervatív Néppárt (PP) politikusa töltheti be.

Fél éven belül másodszor alakult új parlament a dél-európai országban, így ezúttal elmaradtak a látványos és emlékezetes belépők a képviselők és frakciók részéről. Például most senkit nem kísért rezesbanda a reggeli érkezésnél, mint januárban.
Az első parlamenti ülést a hivatalos teendők mellett a politikusok gyakorlatilag "végigszelfizték", a Twitter-oldalak megteltek a parlamenti patkóban összehajoló, szélesen mosolygó képviselők fotóival, kommentjeivel. A politikusok többsége nem első ciklusát kezdi: a 350 képviselő közül mindössze 44 "újonc".

A kongresszus első feladataként elnököt választott, aki Ana Pastor, eddigi ügyvezető fejlesztési miniszter lett. 169 képviselő támogatta a Néppárt politikusának megválasztását, köszönhetően annak a megállapodásnak, amelyet pártja és a Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt kötött egymással.

Ana Pastor első elnöki beszédében a stabilitás, a párbeszéd és a konszenzus fontosságát hangsúlyozta. "Soha eddig nem volt akkora szükségünk a konszenzusra és a párbeszédre mint most" - jelentette ki arra utalva, hogy a választásokon győztes Néppárt, ahogy fél éve, most sem tud kormányt alakítani más pártok támogatása nélkül. Mint mondta, abban bízik, hogy a most kezdődő parlamenti ciklus "virágzó és gyümölcsöző" lesz.

A Néppárt politikusa az ország történetének második női házelnöke. A kongresszus vezetésében is a nők vannak többen: a négy elnök-helyettes közül hárman, és a négy titkár közül ketten. A parlamenti patkóban összességében azonban kisebbségben vannak, a 350 képviselő mindössze 39,4 százaléka (138) nő.

A tisztségviselők megválasztását követően a képviselők egyenként, név szerint szólítva tették le az esküt, de a baloldali Együtt képesek vagyunk rá (Unidos Podemos) nevű tömörülés és a Katalán Egyesült Baloldal (ERC) politikusai alternatív esküszöveget mondtak. Előbbiek nem csak az alkotmány betartását fogadták meg, hanem a megváltoztatását is. A katalánok pedig azzal egészítették ki, hogy a törvényi követelmények miatt engedelmeskednek az alkotmánynak a katalán köztársaság létrejöttéig.

A kongresszus megalakulásával egy időben a parlament felsőháza, a szenátus is megtartotta alakuló ülését. A képviselők immár harmadszor választották újra a néppárti Pió García-Escudero eddigi elnököt. A szenátusban a PP képviselői abszolút többségben vannak.

A parlament ülését követően Ana Pastor bejelentette: szerdán találkozik VI. Fülöp spanyol királlyal, akit hivatalosan is tájékoztat a törvényhozás megalakulásáról. Az uralkodó ezt követően egyeztetésre hívja majd a parlamenti pártok vezetőit, és egyiküket, várhatóan a győztes Néppárt elnökét, Mariano Rajoyt, felkéri a kormányalakításra.

A sajtóban megjelent, nem hivatalos információk szerint a miniszterelnök választási folyamat augusztus 2-án kezdődhet a parlamentben, az első szavazást augusztus 3-án tarthatják, és ennek eredménytelensége esetén augusztus 5-én lehet a következő voksolás. Előbbinél a parlament abszolút többségének, 176 képviselőnek a támogatása kell a miniszterelnök megválasztásához, míg a második körben elég az egyszerű többség, vagyis a szavazáson résztvevők többségének igen szavazata.

Az eddig ismerté vált álláspontok szerint Mariano Rajoynak a második szavazáson van esélye arra, hogy ismét miniszterelnök lehessen. A Ciudadanos ugyanis ekkor tartózkodni fog, így már csak nyolc szavazat hiányzik ahhoz, hogy a Néppárt megszerezze a szükséges többséget. Egyelőre azonban a többi párt elzárkózik attól, hogy akár tartózkodásával is segítse a PP kormányalakítását.

Szerző

Olaszországba is elérnek a nizzai terrortámadás szálai

A dél-olaszországi Bari kikötővárosának térségébe is elérnek a múlt heti nizzai terrortámadás szálai: az olasz belügyi szervek információi szerint az agyonlőtt merénylő cinkosai közül Franciaországban őrizetbe vett egyik tunéziai férfi a közelmúltban is járt ott.

Bari ügyészsége közölte az olasz sajtóval, hogy a terrorizmusellenes olasz nyomozóigazgatóság (Digos) házkutatást tartott a dél-olaszországi várostól negyven kilométerre levő Gravina di Puglia egyik lakásában, amelyet tunéziai férfiak bérelnek. A tunéziaiak nem tartózkodtak a lakásban, és eddig az olasz hatóságok nem találták meg őket.

A lakásban "nem olyan régen" a szintén tunéziai Chafroud Chokri is megfordult, akit Franciaországban a július 14-i terroristatámadást követően vettek őrizetbe a tömegmerényletet elkövető Mohamed Lahouaiej-Bouhlel társaként.

A francia hatóságok korábban jelezték, hogy maga Mohamed Lahouaiej-Bouhlel is járt Olaszországban: tavaly nyáron az egyik francia-olasz határátkelőn, Ventimiglián keresztül lépett be egy gépkocsival Olaszországba.

A tavaly novemberi párizsi terroristatámadások egyik elkövetője, Salah Abdeslam tavaly augusztus elején Belgiumból gépkocsival szintén Ventimiglián keresztül jutott el Bari kikötőjéig, ahonnan komphajóval Görögországig, majd Szíriáig utazott tovább. Egy héttel később Szíriából ugyanezen az útvonalon tért vissza Belgiumba.

Az olasz külügyminisztérium keddi bejelentései szerint a nizzai terrortámadásban hat olasz veszítette életét, egyikük egy húszéves olasz-amerikai fiatalember, a többiek idősebb olaszok.

Szerző

Lövöldözés egy angliai uszodánál - Három ember meghalt

A Daily Mail internetes oldala azt írta, hogy a támadó is halott, a hatóságok szerint egyelőre semmi nem utal arra, hogy terrortámadásról lenne szó.

A rendőrség lezárta a Castle sportkomplexum környékét. A mentőszolgálat tájékoztatása szerint három embert láttak el lőtt sérülésekkel, egyiküket sem sikerült megmenteni. A lövéseket az úszók és a személyzet is hallotta, majd a parkolóban találtak rá a három meglőtt emberre, a jelenlegi információk szerint ezek egyike a tettes, aki öngyilkosságot követett el. .  

Szerző