Felfújható szoba, új kísérletek

Publikálás dátuma
2016.07.20. 07:35
Onisi Takuja japán űrhajós (alsó sorban jobb oldalt) is dolgozik a jelenlegi csapatban az ISS-en FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/NA
Miközben sokan már a Nemzetközi Űrállomást (ISS) temetik, újabb és újabb tudományos eszközöket juttatnak fel rá. Nem hiábavaló befektetés, ezekkel a fejlesztésekkel ugyanis már a Nemzetközi Űrállomás utáni időszakra készülnek fel.

Úgy tűnik, 2024-ben, de legkésőbb 2028-ban búcsút inthetünk a Nemzetközi Űrállomásnak. Már azt is tudni lehet, hogy a Csendes-óceán melyik szárazföldektől legtávolabb eső pontján temetik hullámsírba. Új-Zélandtól mintegy 4800 kilométerre van ez a hely, ahol már több mint 260 űrszerkezet fekszik 4000 méter mélyen. Többek között a híres „Mir” űrállomás. De vannak itt szép számmal amerikai, európai és japán űreszközök is.

A „temetési” hírek közepette zajlik az élet és a munka a Nemzetközi Űrállomáson. Július 7-én egy amerikai, egy japán és egy orosz űrhajóst indítottak útnak a modernizált Szojuz rakétával, hogy mintegy négy hónapig végezzenek kutatómunkát az állomáson, ahol hárman várták az érkezőket.

A „Szojuz MSZ-01” első darabja a Szojuz modernizált változatának. Ezen a korábbinál korszerűbb a vezérlőberendezés és a navigációs rendszer, amely az orosz GLONASSZ és az amerikai GPS-holdak használatát is biztosítja. A napelemek nagyobb hatásfokkal rendelkeznek. A dokkoláshoz szükséges videorendszer analóg helyett immár digitális. Jobb az űrhajó telemetriai rendszere. A mikroelemek elleni védőréteget megerősítették. A fejlettebb pajzsrendszer nagyobb védelmet nyújt az űrhajósoknak.

A korábbi hat óra helyett két napig tartott, míg az új Szojuz elért a Nemzetközi Űrállomáshoz, ugyanis folyamatosan tesztelték, hogyan működnek az új berendezések. A tapasztalt, a kozmoszt már megjárt oroszra, a kutató biológus amerikaira és a polgári űrrepülésben szolgált japánra több űrséta vár, és teherűrhajók fogadásában is részt vesznek.

Nem ez az egyetlen új fejlemény. Már működik az a bolygóközi űrinternet, amely a korábbinál gyorsabb és megbízhatóbb adatkommunikációra ad lehetőséget. A NASA azt tervezi, hogy a DTN hálózatot az egész naprendszerre kiterjeszti majd, biztosítva ezzel, hogy az űrállomások átjátszó állomásokként működhessenek.

Júniusban próbálták ki a Nemzetközi Űrállomás felfújható falú új lakómodulját, amely 3,7 méter hosszú és 3,2 méter széles és tulajdonképpen felfújható szobaként funkcionál az űrhajós számára. Két évig tesztelik, mennyire biztonságos. Csak második kísérletre voltak képesek felfújni, május közepén még nem sikerült, csak egy héttel később. A benne való tartózkodást sem érezték túl kellemesnek a kozmonauták, hidegnek találták. A NASA abban a reményben készíttette el a lakómodult, hogy az a Holdra vagy a Marsra utazó űrhajósoknak szállásul szolgálhat.

Intenzív fejlesztést folytat Oroszország. Új típusú szkafandereket szállítanak az űrállomásra, hogy a kozmonauták nagyobb biztonságban dolgozhassanak az űrhajón kívüli térben. A következő három évben három orosz modult küldenek fel a Nemzetközi Űrállomásra. Elsőként a „Tudomány” elnevezésű többfunkciós laboratóriumi modult indítják útnak jövő év végén több mint 3 tonna tudományos felszereléssel. Indító tömege több mint 20 tonna. Még 1995-ben láttak hozzá a megteremtéséhez. 2014-ben szerették volna csatlakoztatni a Nemzetközi Űrállomáshoz, azonban hibákat fedeztek fel a hajtóművében.

A tudományos kutatómunkán kívül ennek lesz a feladata, hogy biztosítsa hat ember oxigénnel való ellátását, és a vizeletből ivóvizet állítson elő. Túl ezen a modul az állomás irányításában, az űrszeméttel való ütközés elkerülésében, a pályamódosításban is szerephez jut. A modullal a harmadik orosz űrhajós, aki eddig az amerikaiaknál vendégeskedett, saját kabinhoz jut. Lesz itt toalett, és ami fontosabb: az ERA elnevezésű európai manipulátor is itt kap helyet. A modul nagyfokú automatizáltsága lehetővé teszi, hogy csökkentsék az űrhajón kívüli tevékenységet, a kilépést a nyílt űrbe. Ez amúgy már az új szkafanderekkel fog megtörténni.

2018-ban a „Tudomány”-t követi egy másik, a „Kikötő”-nek nevezett modul, amely 2014-ben készült el, és a világon egyedülálló létesítményként tartják számon. Elődjének a híres „Mir” űrállomást tekintik, és azt remélik, hogy a távoli jövőben ez lesz az új orosz űrállomás magja.

2019-ben lövik fel a tudományos-energetikai modult, amely az amerikai energiaellátástól függetleníti majd az oroszokat. A kutatómunkán kívül biztosítani hivatott a Nemzetközi Űrállomás orosz részlegének energiaellátását. Ezt eddig az amerikaiaktól kellett megvenni. A modul 92 köbméteres. Ezzel több mint 200 köbméterre nő az orosz űrhajósok számára biztosított terület.

E három modulra 2,6 milliárd rubelt költenek. Élettartalmuk több mint egy évtized. Moszkvában azt állítják, hogy számos téren felülmúlják külföldi megfelelőiket, és van, amiben páratlan képességekkel rendelkeznek. Ezért miután a Nemzetközi Űrállomás befejezi munkáját, ez a három modul képezheti az orosz orbitális űrállomás alapját. De annak a lehetőségét sem zárják ki, hogy a Nemzetközi Űrállomást egy újabb nemzetközi állomás követi – esetleg más résztvevőkkel. Moszkva mindenesetre kész ajtót nyitni azoknak az országoknak a számára, amelyek már rendelkeznek elég tapasztalattal és képességgel egy ilyen feladathoz.

A három modult a „Progressz” teherszállító űrhajó közreműködésével választják majd le a Nemzetközi Űrállomásról. Bonyolult feladatnak ígérkezik. Már most készülnek rá.

Szerző

Erdogan a tűzzel játszik

Folytatódott tegnap is a leszámolás és tisztogatás Törökországban, Recep Tayyip Erdogan, a teljhatalomra törekvő államfő immár nyíltan a tűzzel játszik.

Az ankarai hatalom tegnap 257 alkalmazottat bocsátott el a miniszterelnöki kabinet stábjából, őket is a puccskísérletben való részvétellel gyanúsítják, közölte a Reuters. Binali Yildirim miniszterelnök hivatalában 2600 fő dolgozik.

Megkezdődött a tisztogatás a vallási vezetés felső szintjein is. A legfelsőbb iszlám hatóság, a Diyanet tegnap 497 személyt bocsátott el a puccsban való részvétel, illetve terrorkapcsolatok gyanúja miatt. A Diyanetnek különben 100 ezer fős személyzete van.

A közigazgatásból azokat söprik ki, akikről azt feltételezik, hogy kapcsolatban állnak a puccs megszervezésével vádolt, az Egyesült Államokban élő hitszónok, Fethullah Gülen mozgalmával. A török kormányzat kitart amellett, hogy Gülen áll a puccskísérlet mögött és tegnap hivatalosan is kérte Washingtontól a hitszónok kiadatását. Maga a miniszterelnök jelentette be, hogy a török igazságügyi minisztérium elküldte Washingtonba a Gülen bűnösségét alátámasztó dokumentumokat.

A hadseregbeli belső leszámolás is folytatódik. A vezérkar közleményben tudatta, hogy a fegyveres erők zömének semmi köze nem volt a puccskísérlethez. A vétkeseket a lehető legszigorúbban megbüntetik, szögezte le a közlemény, amely a puccsról szégyenként, a puccsistákról pedig terroristaként beszél. Hogy pontosan milyen büntetés vár a hadsereg bűnösnek ítélt tagjaira, nem tudni, de a halálbüntetés visszaállítása elsősorban őket veszélyeztetheti.

Eddig már többezer katonát tartóztattak le, de tegnap is folytatódott a bosszúhadjárat. Az Anadolu török hírügynökség arról számolt be, hogy letartóztatták Erdogan egyik katonai tanácsadóját, a légierő vezérezredesét, Erkan Kivrakot. Nem ő az első magasrangú tiszt Erdogan környezetéből, vasárnap Ali Yazic ezredest, az államfő katonai asszisztensét tartóztatták le. Őrizetbe vették azt a két pilótát, aki tavaly novemberben lelőtte a Szu-24-es orosz bombázót. A hírt az igazságügyi miniszter jelentette be a Habertürk televízióban. A vád szerint a két pilóta is részt vett a puccskísérletben.

Yildirim bejelentette, hogy kormánya ma újabb intézkedéseket fog hozni a lakosság biztonságának garantálása és további puccskísérletek meghiúsítása érdekében. Hogy meddig megy el a halálbüntetés visszaállításával kacérkodó ankarai hatalom, az még nem látható előre.

Brüsszel mindenképpen egyértelművé tette, hogy a halálbüntetés visszaállításával azonnal véget érne az uniós integrációs próbálkozás, de, hogy ez még mennyit nyom Erdogan latjában, az nyitott kérdés. Günther Oettinger, az Európai Bizottság német tagja jelezte, Törökország idén nem kapja meg az uniós vízummentességet.

Szerző

IS-videó készült a baltás támadóról

Az Iszlám Állam vállalta a németországi baltás támadást, a terrorszervezethez közelálló Amak hírügynökség a nizzai merénylethez hasonlóan azt közölte, "az IS katonája" követte el a merényletet. Würzburgban hétfőn este egy 17 éves afgán fiatal késsel és baltával támadt az utasokra egy helyi vonaton. 

Öt embert megsebesített, négy embert súlyosan. Egy hongkongi családot vett célba, az apa, az anya, lányuk és barátja súlyosan megsérült, fiuk, aki a merénylőhöz hasonlóan 17 éves, sértetlen maradt. Egy utas meghúzta a vészféket, így a támadónak sikerült leszállnia és elmenekülnie.

A német rendőrség kommandós egységét küldték keresésére, a tizenéves a rendőrökre is rátámadt, így lelőtték. Az IS utóbb egy videófelvételt is közzétett a támadóról, az afgán fiú késsel a kezében közölte, hogy az Iszlám Állam katonája és öngyilkos misszióra készül. Huszan-harmincan lehettek a vonaton, többen sokkos állapotban vannak a véres merényletet követően.

A tizenéves fiú kísérő nélkül két évvel ezelőtt érkezett Németországba, két hétig egy fiatalkorú menekültek számára létesített otthonban tartózkodott, majd nevelőszülők fogadták be. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter közölte, a fiú lakásán a házkutatás során a rendőrség kézzel festett IS-zászlót talált. A merénylet szemtanúi elmondták, az afgán tizenéves Allah Akbar! kiáltással rántott kést.

A fiút csendes, nyugodt gyereknek ismerték, néha-néha elment egy mecsetbe, de nem vettek észre nála radikalizálódásra utaló jeleket. A Németországban élő afgán menedékkérők bosszútól tartanak. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint 2014-ben 4400, tavaly több mint 14 ezer kísérő nélküli kiskorú menedékkérő érkezett Németországba, többségüket nevelőszülőknél helyezték el.

Szerző