Sportolóink nem tartanak a Zikától

Publikálás dátuma
2016.07.20. 07:00
Egyetlen magyar sportoló sem mondta le az olimpiai részvételt a Zika-vírus miatt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A riói olimpia kezdetéig mindössze 16 nap maradt. A hírek többsége azonban nem arról szólnak, ki hány érmet szerezhet, sokkal inkább a Zika-vírusról és a terrorfenyegetettségről.

A 2008-as pekingi olimpián a légszennyezettség miatt aggódtak a sportolók, idén pedig egy vírusfertőzéstől retteghetnek. Noha korábban 150 elismert orvos és kutató írt nyílt levelet az olimpia elhalasztását vagy helyszínmódosítását kérve, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint erre nincs semmi szükség. Ez már csak azért is különös, hiszen február 1-jén éppen a WHO hirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet.

Az akkori beszámolók szerint Brazília a leginkább érintett ország, másfél millióra tették a fertőzések számát. Egyes becslések szerint az amerikai kontinensen az év végére akár négymillióra is emelkedhet ez a szám. Rio de Janeiro a negyedik legfertőzöttebb állam Brazíliában, minden 100 ezer lakosra 157 megbetegedés esett. Közel félmillió turistát várnak a játékokra, s ez azt is jelenti, hogy korábban a zikavírus által érintetlen területekre is bekerülhet a kórokozó, ezáltal világméretű járvánnyá nőheti ki magát.

Egyetlen magyar sportoló sem mondta le az olimpiai részvételt a Zika-vírus miatt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Egyetlen magyar sportoló sem mondta le az olimpiai részvételt a Zika-vírus miatt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

A vírus ellenanyagának kifejlesztésén már jó ideje dolgoznak a kutatók, s egy hónapja pozitív hírek kerültek napvilágra. A párizsi Pasteur Intézet, a londoni Imperial College és a bécsi Orvostudományi Egyetem szakembereinek közös kutatásai eredményre vezettek, mivel a Zika-vírus semlegesítésére alkalmas hatékony antitesteket fedeztek fel. Ez megnyitja az utat a magzatoknál agyi rendellenességet okozó rettegett vírus elleni oltóanyag kifejlesztése előtt.

A Magyar Olimpiai Bizottság nem tart a fertőzésveszélytől. „Tekintettel arra, hogy május óta egyetlen új Zika-fertőzést sem regisztráltak Rióban, és a legutolsó hivatalos egészségügyi jelentés alapján 1.8:1.000.000 az esélye annak, hogy valaki augusztusban megfertőződjön, nem gondolom, hogy feleslegesen pánikot kell keltenünk – fogalmazott lapunknak Siklós Erik, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója, aki hozzátette, természetesen óvják a magyar sportolók egészségét. – A honi bizottság hónapok óta készül a védekezésre. Az összes beszerezhető szúnyogriasztót megkapták a versenyzők. Felhívtuk a figyelmüket, ha tehetik, csak hosszú ujjú ruhadarabokban legyenek. Nem hisszük, hogy a Zika-vírus bármiben is befolyásolja majd a magyar csapat szereplését.” Siklós azt is elmondta, egyetlen honi sportoló sem mondta le az olimpiai részvételt a fertőzésveszély miatt.

Simona Halep is kihagyja a riói olimpiát FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Simona Halep is kihagyja a riói olimpiát FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Ennek ellenére, az elmúlt napokban számos sportoló visszalépett az indulástól. Többek közt a wimbledoni döntős Milos Raonic, a szintén ott elődöntős Tomas Berdych és a női világranglistán ötödik Simona Halep sem utazik el a riói olimpia tenisztornájára. „Hosszas mérlegelés, valamint a családommal és orvosokkal történt egyeztetések után nehéz szívvel, de meghoztam ezt a döntést, tekintettel a különböző egészségi problémákra, amelyeket a Zika-vírus okozhat” - jelentette ki a kanadai szövetség közleményében Raonic.

Halep hivatalos Facebook oldalán osztotta meg távol maradása okát. „A kockázat túl magas, különösen azért, mert nő vagyok, s nem akarok lemondani a családalapítás lehetőségéről. Tisztában vagyok azzal, hogy az olimpia egy nagyon fontos sportesemény, ezért még inkább sajnálom, hogy ezt a döntést kellett meghoznom” – zárta le gondolatait a román teniszező.

Mégsem a teniszezőknél, hanem a golfozóknál a legnagyobb a riadalom. Pedig ez a sportág 112 év után került vissza az olimpiai programba, így a versenyzők még nagyobb izgalommal várhatnák az ötkarikás játékokat. A férfi mezőny jelenlegi négy legjobbja: Jason Day, Jordan Spieth, Dustin Johnson és Rory McIlroy is lemondta az indulást, összesen pedig húsz golfozó jelentette be távol maradását. Ez pedig azzal is járhat, hogy a sportág 2020-ban újra lekerül a programról.

A riói olimpia szervezőbizottságának elnöke, Carlos Nuzman szerint a golfozók azért hagyják ki a játékokat, mert ott nem részesülnek pénzdíjazásban. „A Zika-vírus sokkal elterjedtebb Floridában, mint Brazíliában, mégis ott játszanak” – mondta. Bruno Soares, brazil teniszező is osztja ezt a vélemény. Kiemelte a pénzdíjazás hiányát, illetve, hogy az olimpián világranglista-pontokat sem lehet gyűjteni. Meglátása szerint több sportoló is ezért maradhat távol.

Néhányan más módját választják a Zika elleni védekezésnek, többen is úgy döntöttek a verseny előtt még hazájukban lefagyasztatják a spermájukat. John Speraw, az amerikai férfi röplabdacsapat edzője a The New York Timesnak vallott erről a tervéről. Bár már van egy gyermeke, az olimpia után azonban szeretne még egyet. „Nem akarom elkapni a Zikát, és várni még egy évet, amíg biztonságosan lehet gyerekem. Nem vagyok már annyira fiatal” – nyilatkozta a 44 esztendős edző.

Megoszlanak tehát a vélemények azzal kapcsolatban, hogy Brazília mennyire készült fel a Zika-vírus elleni harcban, az viszont biztos, hogy a nizzai terrortámadás miatt felülvizsgálják az olimpia biztonsági intézkedéseit. Ennek következményeképp várhatóan növelni fogják a rendőri ellenőrzőpontok számát. Múlt pénteken biztonsági ülésen tárgyalták, nem maradt-e ki bármilyen lehetséges kockázat az eddigi biztonsági intézkedéseknél, ami lehetővé tenne egy, a nizzaihoz hasonló támadást.

Az ötkarikás játékokon is történt már terrorcselekmény, 1972. szeptember 5-én a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista csoport izraeli sportolókat ejtett túszul a müncheni olimpián. A tragikus végű akció során 11 izraeli sportoló, öt terrorista és egy német rendőr halt meg.

A brazil biztonsági szervezők meg szeretnének akadályozni minden ilyen jellegű akciót, ezért szombaton terrorellenes bevetést gyakoroltak a több mint 6 millió lakosú metropolisz Deodoro nevű negyedében. Katonák, rendőrök és tűzoltók többek között arra készültek fel, miként kell eljárni a deodorói pályaudvar elleni esetleges pokolgépes támadás, egy lövöldözés vagy a gyanúsítottak üldözése esetén. Az említett riói városrészben hét sportágban rendeznek versenyeket. Az olimpia ideje alatt 38 ezer katona mellett felderítő drónok és a tengeren járőröző hadihajók is segítik majd a biztonság szavatolását.

Mi is az a Zika-vírus
A vírust 1947-ben fedezték fel Uganda Zika nevű erdejében. A betegség egyes majomfajokat és az embert fertőzi meg, a főleg trópusi övezetben élő szúnyogok csípésén keresztül. A fertőzés általában enyhe lefolyású, nem halálos, azonban a vírus terhes nők magzatára különösen veszélyes, súlyos fejlődési rendellenességet, úgynevezett kisfejűséget okozhat, valamint más neurológiai szövődmények is felléphetnek, különösen a Guillain–Barré-szindróma.
A Zika-lázat – így az azt kiváltó vírust is – nehéz azonosítani, mert tünetei hasonlatosak a sárgaláz, az agyvelőgyulladás, a dengue-láz és Chikungunya-láz tüneteihez, melyek kórokozóit szintén szúnyogok hordozzák. A vírus terjedhet fertőzött vér átadásakor, vérátömlesztésnél, szexuális érintkezés során, áldott állapotban lévő nők átadhatják a magzatuknak a terhesség folyamán. A fertőzésen átesett emberek immunissá válnak. Jelenleg nincs ellenszere, és a vakcina kifejlesztése akár éveket is igénybe vehet.
Szerző

Meleg nyári idő gomolyfelhőkkel

Publikálás dátuma
2016.07.19. 23:00
FOTÓ: Thinkstock
Szerdán is gomolyfelhős-napos időre készülhetünk, egy-egy zápor, esetleg zivatar főként az Északi-középhegység térségében, annak előterében, valamint a Nyugat-Dunántúlon alakulhat ki elszórtan.

Időnként élénk lehet az északi-északnyugati szél. Hajnalban 12-17, délután 23-29 fokra készülhetünk. Folytatódik a frontmentes idő.

Szerző

Meleg nyári idő gomolyfelhőkkel

Publikálás dátuma
2016.07.19. 23:00
FOTÓ: Thinkstock
Szerdán is gomolyfelhős-napos időre készülhetünk, egy-egy zápor, esetleg zivatar főként az Északi-középhegység térségében, annak előterében, valamint a Nyugat-Dunántúlon alakulhat ki elszórtan.

Időnként élénk lehet az északi-északnyugati szél. Hajnalban 12-17, délután 23-29 fokra készülhetünk. Folytatódik a frontmentes idő.

Szerző