Tudta? Törvénytelen a plakátkampány!

Publikálás dátuma
2016.07.21. 07:00
Agymosás a Lokálban is FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Patyi András túlment szerepén, amikor a kvótanépszavazáson való részvételre buzdította a lakosságot. Tóth Zoltán szerint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke nem független, a Fidesz érdekeit tartja szem előtt. A választási szakértő törvénytelennek nevezte azt, hogy a kormány újabb "tájékoztató" kampányt indít a referendum kapcsán, hiszen a választási törvény szerint ezt legkorábban a népszavazás előtti 50. napon lehet megkezdeni. Erre egyébként Patyi is felhívta a figyelmet.

A kormány népszavazási plakátkampánya teljes mértékben törvénytelen - mondta lapunknak Tóth Zoltán miután felkerült a kormány.hu-ra az a hat újabb óriásplakát, amellyel Magyarország kormánya az október 2-ra kiírt, bevándorlásra vonatkozó népszavazásról "tájékoztatja" a lakosságot. A választási szakértő leszögezte: a törvény szerint hivatalosan a szavazás előtti 50. naptól lehet elkezdeni a népszavazási kampányt. Külön érdekes, hogy ugyanerre hívta fel a figyelmet Patyi András is a Magyar Hírlapban. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke megjegyezte, a választási szerveknek feladatuk is, hogy felszólítsa az embereket a szavazáson való részvételre, ezért ő is arra buzdítja az embereket, hogy vegyenek részt a referendumon. Hozzátette, azon dolgoznak, hogy mindenki, aki élni szeretne jogával, el tudjon menni szavazni, s hogy a kampány is törvényesen folyjon. Tóth erre reagálva úgy vélte, Patyi túlment szerepén, hiszen a bizottság elnökének függetlennek kell maradnia: "az elnök egy pártmameluk, teljesen a pártérdekek szerint beszél. Soha nem fogja kimondani, hogy valami törvénytelen, kivéve ha mondjuk az ellenzékről lenne szó".

Pálffy Kolozsváron folytatta
Ungvár után tegnap Kolozsváron folytatta határon túli "népszavazási körútját" Pálffy Ilona. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke elmondta, a külhoni magyarokat - a plakátok hiányában - a sajtón keresztül igyekeznek tájékoztatni a referendumról. Pálffyt korábban támadták külföldi látogatásai miatt, az iroda akkor azt közölte, törvényen alapuló kötelezettsége a határon túli választópolgárok tájékoztatása a népszavazásról. Tóth Zoltán ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, "népszavazásra készülve - különösen, ha azt a kormány kezdeményezte - a legszűkebb technikai tájékoztatáson kívül az égvilágon semmi teendőjük nincs, mert ilyenkor a részvétel nem demokrácia kérdése".

A népszavazási törvénnyel kapcsolatban Tóth úgy látja, hogy annak csupán az a filozófiája, hogy a Fidesznek mindenben igaza legyen. "A népszavazás intézményének az az államfilozófiája, hogy ha egy megoldható társadalmi probléma az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, akkor annak joga van lemondani a döntési kompetenciájáról a nép javára, visszatérve így a közvetlen demokráciához" - vázolta a szakember, aki szerint a mostani népszavazás viszont államfilozófia ellenes. "Jelenleg a kormány győzködi az embereket az álláspontjáról, ráadásul közpénzen. "Szerintem a kormánynak nincs joga kampányolni egy népszavazásban, hiszen az Országgyűlés annak kiírásakor a népre ruházta a döntési jogot". Tóth kijelentette, a kvótareferendum alkotmányellenes, a témában nem lehetne népszavazást tartani.

Tuzson Bence a kampányról közölte: a napokban minden médiafelületen megindul a lakosság tájékoztatása, amelyben több kérdést is érintenek. A kampány költségeit illetően csak annak végén lehet majd tudni a pontos összegeket, mivel erről keretszerződés rendelkezik - mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Összehasonlításképpen a kormány korábbi két bevándorlással kapcsolatos kampánya 300-300 millió forintba került. Mindezeket abból a 25 milliárdos keretből rendelték meg, amelyet tavaly bocsátottak a Kabinetiroda alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal rendelkezésére.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője arra szólította fel a baloldali politikusokat, a bevándorlók támogatása helyett álljanak a magyar emberek oldalára. Az MSZP szerint Fidesz hazudik, a szocialisták ugyanis nem támogatják a betelepítési kvótát, de Magyarország kiléptetését sem az Európai Unióból.

Rogán Portik helyett migránsozott
Úgy tartott sajtótájékoztatót a szerdai kormányülés szünetében Rogán Antal, hogy azt nyilvánosan nem hirdették meg. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője közölte, soha indokoltabb nem volt a kényszerbetelepítésről szóló népszavazás, mint most, mert az Európai Bizottság menekültügyi javaslata teljes egészében elvenne minden jogkört menekültügyekben és bevándorlási kérdésekben a tagállamoktól. A jelenlévő újságírók azonban inkább arról kérdezték volna a minisztert, hogy Portik Tamás állította, milliós kenőpénzt adott Rogánnak. A miniszter azt mondta, hogy bűnözők vádjaival nem foglalkozik. A HVG felvetette, hogy akkor miért foglalkoztak korábban egy elítélt bűnöző, Zuschlag János szavaival, aki Pukli István iskolaigazgatót vádolta. Azt mondta, az ellenzéki sajtótájékoztatók témájával egyáltalán nem kívánt foglalkozni. Amikor az újságírók közölték Rogánnal, hogy a Zuschlag-vádakra éppen a Fidesz szervezett sajtótájékoztatót, a miniszter úgy felelt: kormánytagként egyáltalán nem kíván pártok sajtótájékoztatójával foglalkozni.

Egyre kevesebb a háziorvos

Publikálás dátuma
2016.07.20. 22:10
FOTÓ: Thinkstock
Tovább nőtt azoknak a településeknek a száma, ahol nincs háziorvos: míg januárban 238 olyan praxis volt, ahol legalább hat hónapja nincs állandó doktor, júliusra ez a szám már 276-ra nőtt - írta a Magyar Nemzet. 

A kormány idén és jövőre 10 milliárd forintos állami támogatással segítené a háziorvosokat, de az adminisztrációs terhek és a várható magasabb bérek miatt a fiatalok inkább kórháza mennek dolgozni. A háziorvosok bérét a duplájára kellene emelni - mondta a lapnak Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke. Az Országos Alapellátási Intézet adataiból kiderült, van olyan település, ahol már tíz éve betöltetlen a praxis, Györgytarlón, Putnokon, Tiszabőn és Mezőhéken pedig 12 éve várnak háziorvosra. A legtöbben Borsod megyéből hiányoznak.

Szerző

30 fok feletti kánikula jöhet a hétvégén

Publikálás dátuma
2016.07.20. 21:46
Illusztráció: Thinkstock
Csütörtökön is sok lesz a napsütés, alapvetően száraz, nyugodt időre van kilátás, legfeljebb kisebb, rövid zápor alakulhat ki néhol, valamint délután a nyugati határnál egy-egy zivatar nem kizárt. A légmozgás sem lesz jelentős. Hajnalban 12-17, délután pedig 25-31 fokra van kilátás. Folytatódik a frontmentes idő - írja az idokep.hu.

Pénteken továbbra is több órás napsütésben lesz részünk, de nyugaton erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható. Az északnyugati, nyugati tájakon már a reggeli óráktól számíthatunk záporra, délután az északi tájakon is kialakulhat elszórtan zápor, zivatar. Melegszik az idő, ezen a napon már 27-33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. 

A hétvégén már egyre több helyen emelkedik 30 fok fölé a csúcshőmérséklet. Szombaton elsősorban a Dunántúlon és északon, vasárnap több helyen kialakulhat zápor, zivatar. A szél zivatarok idején, valamint vasárnap nyugaton feltámadhat.

Hétfőn még elszórtan, kedden már kevesebb helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok és egyre több napsütés ígérkezik. Helyenként felélénkülhet az északi, északkeleti szél. Hétfőn kissé mérséklődhet a meleg, de számottevő változás nem várható, kedden 28-33 fokos maximumokat mérhetünk.

Szerző
Témák
időjárás