Előfizetés

Cruzt durván kifütyülték, mert nem támogatta Trumpot

Ted Cruz texasi szenátornak heves pfujolásban volt része a republikánus konvención, miután szerdai beszédében nem biztosította támogatásáról a párt elnökjelöltjét, Donald Trumpot, pusztán lelkiismeretük szerinti szavazásra buzdította a választókat.

"Azoknak mondom, akik figyelnek: kérem, ne maradjanak otthon novemberben" - fogalmazott Cruz szenátor, és ezzel azt érzékeltette, hogy nyílt támogatásáról biztosítja Donald Trumpot, a párt kedden megválasztott elnökjelöltjét. Ugyanakkor az előzetesen kiszivárogtatott információk beigazolódtak: a texasi politikus nem támogatta nyíltan Trumpot. 

"Ha szeretik az országunkat és szeretik a gyermekeiket, és tudom, mennyire szeretik, álljanak ki, hallassák hangjukat és szavazzanak a lelkiismeretük szerint!"- mondta Cruz. Hozzátette: "szavazzanak azokra a jelöltekre, akikben megbíznak, hogy megvédik a szabadságunkat és hűek maradnak az alkotmányhoz".

Cruz felszólalásában visszatérő szó volt a szabadság, amellyel feltehetően nyomatékosítani akarta a szavazással kapcsolatos álláspontját. Donald Trump a texasi szenátor beszéde alatt jelent meg váratlanul az arénában. Arca nem árult el érzelmet, a gyermekei viszont láthatóan mogorván fogadták Ted Cruz beszédét. A szenátort a pfujolás mellett ugyanakkor jó néhányan meg is tapsolták. A New York-i delegátusok azonban skandálni kezdtek: "Trumpot akarjuk!". Mire Cruz azt mondta: "nagyra becsülöm a New York-i delegáció lelkesedését".

A szenátor, aki leginkább az evangéliumi keresztények táborának támogatását tudhatja magáénak, fajsúlyos vetélytársa volt az előválasztási folyamatban Donald Trumpnak, de az indianai előválasztáson elszenvedett veresége után kiszállt az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből.  A kampány hevében nem egyszer kínos sértéseket vágtak egymás fejéhez Donald Trumppal, és még egymás feleségét is kikezdték. Elemzők szerint pillanatnyilag kibékíthetetlen a személyes ellentét Cruz és Trump között, ráadásul sajtóértesülések szerint a texasi szenátor már a 2020-as elnökválasztásra "pozícionálja" magát.

Cruz előtt Scott Walker wisconsini kormányzó szenvedélyes beszédben állt ki Donald Trump mellett.

Munkáspárti vezetőválasztás: újabb belépési hullám indult

Az elmúlt két napban több mint 180 ezer ember regisztráltatta magát – fejenként 25 fontért - a brit Munkáspártba, hogy szavazati jogot nyerhessen az újbóli vezetőválasztáson. 

Jeremy Corbynt, a kevesebb mint egy éve megválasztott munkáspárti vezér ellen ketten is kihívást intéztek: a Labour egyik sztárjának számító Angela Eagle és a kevésbé ismert Owen Smith. A jelöléshez a munkáspárti frakcióban ülő honatyák támogatását kell megszerezni, mivel pedig Eagle úgy ítélte meg, hogy alulmaradna képviselő kollégájával szemben, ezért még kedden bejelentette, hogy visszalép. A munkáspárti tagságnak így Jeremy Corbyn és Owen Smith között kell majd választania. Smith 162 munkáspárti képviselő támogatását szerezte meg az indulásához, a Labour-vezetés úgy döntött, Jeremy Corbynnak, aki posztja megőrzéséért küzd, nem kell újra aláírásokat gyűjtögetni. Az előző vezetőválasztáskor 380 ezer új tag jelentkezett a Munkáspártba, többségük azért, hogy a radikális baloldali Corbynra adja voksát. Egy Guardian-felmérés szerint a pártvezér már korántsem annyira népszerű, mint egy évvel ezelőtt volt, sokan Jeremy Corbynt is okolják azért, hogy a Brexit győzni tudott a népszavazáson, a Labour-pártvezér, aki maga is euroszkeptikus, nem kampányolt teljes erőbedobással az EU-tagság megőrzése mellett.

A munkáspárti vezetőválasztás végeredményét szeptember 24-én teszik közzé.

Clinton pénteken nyilatkozik alelnökjelöltjéről

Hillary Clinton is hamarosan bejelenti, kit választ maga mellé alelnökjelöltnek. A Demokrata Párt elnökjelölő konvenciója hétfőn kezdődik Philadelphiában, de a hírek szerint a volt First Lady már pénteken közzéteszi a döntést. 

A volt külügyminiszter toplistáján három név szerepel, Tim Kaine virginiai szenátort tartják az egyik legesélyesebbnek. Kaine korábban kormányzóként, polgármesterként is szolgált, folyékonyan beszél spanyolul, így a spanyol ajkú amerikaiak támogatásának megszerzésében segíthet Clintonnak. A másik favorit Tom Vilsack, Iowa állam volt kormányzója, az Obama-kormányzat mezőgazdasági minisztere, akivel szintén jó a személyes kapcsolata Clintonnak. Tom Pérez munkaügyi tárcavezetőt is az esélyesek között említik, ha rá esne Hillary választása, ő lenne az első spanyol ajkú amerikai, akit egy nagy párt alelnökjelöltként nevez az elnökválasztásra. Sokáig Elizabeth Warren massachusetts-i szenátort tartották fő esélyesnek, de vegyes visszhangja volt annak, hogy két nő neve szerepeljen a szavazócédulán novemberben.

Kaine széles mosollyal cáfolta a CNN-nek nyilatkozva, hogy Clinton már meghozta volna a döntést. Mint jelezte, a bejelentésre a republikánus konvenció zárása után, legkorábban pénteken lehet számítani. A republikánusok tanácskozásán rendkívül megosztottak a küldöttek, egy valamiben azonban egyetértenek: meg akarják akadályozni, hogy Hillary Clinton költözhessen be jövő januárban a Fehér Házba.