Előfizetés

Játszóterek kálváriája - Százmilliók landoltak magánzsebekben?

Publikálás dátuma
2016.07.21. 13:15
Illusztráció/Thinkstock
A méregdrága játszóterek kálváriája folytatódik: újra százmilliók vándorolhattak magánzsebekbe - írja az MTI-hez is eljuttatott közleményében az LMP. 

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) eljárásának hatására 2014-ben kénytelen volt visszavonni az általa kistelepülések számára játszótérépítésre megítélt, és nyilvánvalóan jogszerűtlenül kifizetett EU-s támogatását. Az ezzel kapcsolatos dokumentumokat is dugdosni akarta, míg végre az LMP adatvédelmi pernyerése után az MVH eljuttatta a 140 települést érintő vidékfejlesztési pályázat iratait. Az LMP becslései szerint az Európai Unió falumegújítási és fejlesztési pályázata keretében játszóterek építésre összesen kifizetett 1,78 milliárd forintnak legalább a fele jogtalanul juthatott magánzsebekbe.

A pályázatból megvalósult játszóterek közül 89 darab 10 millió forint fölötti áron került kivitelezésre úgy, hogy azok valós kereskedelmi értéke könnyen ellenőrizhetően is töredéke annak. Akadt olyan eset is, ahol egy 400 főnél kisebb lélekszámú település több mint 26 millió forintos támogatást kapott e célra úgy, hogy a településen gyermek is alig van.

A túlárazott tömeges falusi játszótérépítés csak újabb bizonyíték arra, hogy a vidéki munkahelyteremtés és az életminőség javítása helyett az EU-s források ellopása történik Magyarországon. Mindegy, hogy játszóterekről, csatorna-beruházásról, vagy éppen kerékpárút-építésről van-e szó, a támogatási alapok jelentős része a kormánypárthoz közeli vállalkozói köröknél köt ki.

LMP parlamenti frakció

A menekültellenes kampány leállítását követeli az Együtt

A Fidesz ne költsön közpénz-milliárdokat a menekültellenes gyűlöletkampányára - írja az MTI-hez is eljuttatott közleményében az Együtt. Felháborító, hogy a kormány mennyit költ az ostoba, gyűlöletkeltő kampányára. A Fidesznek be kell fejeznie, hogy közpénz-milliárdokat költ a saját belpolitikai haszonszerzése érdekében - írják a dokumentumban.

Rogán Antal azt közölte, hogy augusztustól új keretet nyitnak meg a kvótaellenes kormányzati kampány finanszírozására. Ebből arra lehet következtetni, hogy a 3 milliárd forint, amit egyszer már elkülönítettek erre a kampányra, elfogyott - írta meg a Magyar Nemzet. Az Együtt szerint a Fidesz hazug gyűlöletkampánya gyenge, lemaradó, keletre sodródó Magyarországot teremt. A hirdetések valójában kizárólag a Fidesz, nem pedig az ország érdekeit szolgálják. Nem elég, hogy a plakátokon megjelenő szövegek félrevezetőek, gyűlöletkeltők és ostobák, de még milliárdokat is költenek rá az adófizetők pénzéből.

Az Együtt kitart amellett, hogy Magyarország élhetőbb ország, fejlődő és polgárosodó közösség lesz az Európai Unióban. Az EU tagállamaként pedig kötelességünk részt venni a közös, európai megoldás kidolgozásában. Az Együtt felszólítja a Fideszt, hogy azonnal hagyjon fel menekültellenes gyűlöletkampányával, és európai uniós tagállamhoz méltóan, vegye ki részét a közös megoldáskeresésből, és erre fordítsa az uszításra kidobott közpénz-milliárdokat.

Együtt - a Korszakváltók Pártja

Ha a Petőfi hídon autózna, olvasson! - Változik a forgalmi rend

Közműfelújítás miatt hétfőn lezárják a Petőfi híd budai hídfőjének északi lehajtóját, ezért várhatóan augusztus 7-éig a híd felől nem lesz elérhető sem a budai felső, sem a budai alsó rakpart - tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ. 

Aki észak felé tart, annak ebben az időszakban Pesten a Közraktár utca-Pesti alsó rakpart, Budán az Irinyi József utca-Budafoki út-Szent Gellért rakpart útvonal használata ajánlott. A budai rakpartok felől pedig az Irinyi József utca-Október huszonharmadika utca útvonalat a Műegyetem rakparton, a Bertalan Lajos utcán és a Budafoki úton haladva lehet legkönnyebben megközelíteni. Az északi fel- és lehajtó lezárása miatt módosul a 153-as autóbusz útvonala: nem érinti az Egyetemváros-A38 hajóállomás és a Petőfi híd, budai hídfő megállóhelyet. A megváltozott vonalszakaszon a buszra a 33-as és a 133A megállóiban lehet felszállni.

A BKK azt is jelezte, hogy augusztus 3-ától várhatóan 14-éig egyirányúsítják a Petőfi híd déli fel- és lehajtóját a rakpartok irányába. A rakpart felől ebben az időszakban a Petőfi híd a Bertalan Lajos utca-Stoczek utca-Egry József utca-Karinthy Frigyes út-Irinyi József utca vagy a Magyar tudósok körútja-Warga László út-Bogdánfy út útvonalon közelíthető meg. A Buda felé közlekedőknek a Rákóczi híd használatát javasolják.