Előfizetés

Fesztiválakadémia a nagy elődök szellemében

Retkes Attila írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2016.07.22. 07:45
Kokas Katalin és Kelemen Barnabás – alma materükben várják a kamarazene rajongóit FORRÁS: FESZTIVÁLAKADÉMIA BUDAPEST
Fesztiválakadémia Budapest címmel új nemzetközi kamarazenei programsorozatot indít útjára Kokas Katalin Liszt-díjas hegedű- és brácsaművésznő, valamint férje, Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész. A tegnap kezdődött fesztiválnak a Zeneakadémia ad otthont; az esti nagykoncertek mellett matinéhangversenyeket, interaktív előadásokat, nyilvános mesterkurzusokat is rendeznek. Megemlékeznek a magyar hegedűiskola legnagyobb mestereiről: Hubay Jenőről, Szigeti Józsefről, Székely Zoltánról, Kovács Dénesről és Fenyves Lorándról.

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás egyaránt 38 esztendős, de fiatal koruk ellenére már az ezredforduló óta töretlenül sikeres szereplői a hazai és nemzetközi koncertéletnek. A művészházaspár 2010-ben, Bolyki Györggyel közösen hozta létre a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált, vagyis a KaposFestet, amely évről évre szépen fejlődött. 2015 tavaszán Kokas Katalin lemondott a művészeti vezetői posztról – helyét Baráti Kristóf hegedű- és Várdai István csellóművész vette át.

Már ekkor sejteni lehetett, hogy a Kokas–Kelemen házaspár ismertségét, szakmai reputációját, a kamarazene iránti elkötelezettségét és nemzetközi kapcsolatrendszerét egy új fesztivál keretében szeretné kiaknázni. A Fesztiválakadémia létrejöttét tavaly decemberben jelentették be, az elmúlt hetekben-hónapokban pedig a komolyzenében szokatlan médiafigyelmet kapott.

„Régi álom vált valóra, hogy alma materünkben, a Zeneakadémián rendezhetünk kamarazenei fesztivált” – mondja Kokas Katalin. A nemrégiben felújított Liszt Ferenc téri épület már légkondicionált, így a nyári meleg ellenére, hűs környezetben várják a kamarazene rajongóit. A fesztivál oldott, közvetlen atmoszférája miatt nemcsak a „beavatottakra” számítanak, hanem azokra is, akik csak most barátkoznak a klasszikus zenével. A régi-új épületnek minden termét igyekeznek kihasználni: az esti koncerteket a nagyteremben, a matiné-előadásokat a Solti Teremben, a nyilvános mesterkurzusokat pedig a legendás X. tanteremben rendezik.

Délutánonként olyan interaktív zenei előadásokat tartanak, ahol a közönség is kérdezhet a művészektől, s ezáltal közelebb kerülhet az előadókhoz, a darabokhoz, a szerzőkhöz, az alkotás és az interpretáció folyamatához. Ugyanezt a célt szolgálják a Fazekas Gergely zenetörténész által vezetett „hangolók” is, amelyek az esti koncertek előtt, háromnegyed hétkor kezdődnek, s a megszólaló művek keletkezési körülményeire, hátterére, érdekességeire fókuszálnak.

Csaknem harminc kiváló hazai és külföldi muzsikus fogadta el a művészházaspár meghívását. Köztük van például Vilde Frang norvég és Alina Ibragimova baskír-orosz hegedűművésznő, akikben az a közös, hogy – Az év művésze kategóriában – mindketten felkerültek a tekintélyes brit komolyzenei magazin, a Gramophone idei tízes listájára.

„A fesztivál közreműködői kivétel nélkül elismert szólisták, akik a világ legjelentősebb színpadain lépnek fel, itt viszont kamarazenélni fognak: teljesen egyedi formában és produkciókban. Mesterkurzusainkra jelentkeztek egyetemisták Kínából, Japánból, Koreából, Oroszországból, Ukrajnából, sokan Nyugat-Európából, de még a New York-i Juilliard Schoolról is jön hozzánk egy Perlman-növendék” – mondja büszkén Kokas Katalin.

A legfiatalabb nemzedéknek, a Virtuózok című tévéműsorban feltűnt, különleges tehetségű gyerekeknek is lehetőséget adnak a bemutatkozásra. Külön programmal tisztelegnek a kilencvenéves Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas magyar zeneszerző művészete előtt. Prokofjev Rómeó és Júlia szvitjének zenekari átiratával, valamint a Purcell és Shakespeare című tematikus műsorral William Shakespeare halálának 400. évfordulójára emlékeznek. A Fesztiválakadémia pártfogója Kocsis Zoltán zongoraművész-karmester, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, aki ezúttal Bartók Béla vonósnégyeseiről tart előadást, Kelemen Barnabás kvartettjének közreműködésével.

A Fesztiválakadémia Budapest fontos célkitűzése a magyar vonós kamarazene hagyományainak ápolása, felélesztése. Egy évszázaddal ezelőtt Hubay Jenő zeneakadémiai hegedű mesteriskolája az egész világot meghódította: az innen kikerült művészek közül sokan Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban futottak be szép karriert. A Hubay-iskolában bontogatta szárnyait Bartók Béla állandó kamarapartnere (Szigeti József) és hegedűversenyeinek „címzettje” (Székely Zoltán) is.

Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és barátaik a ma esti koncertet Szigeti, a szombat esti hangversenyt Székely emlékének szentelik. Az In memoriam Hubay Jenő című matiné-előadáson Brahms, Mozart, Dvorák és Schubert itthon viszonylag ritkán hallható kamarazenei remekművei csendülnek fel. Megemlékeznek a Szigeti-Székely „nagy generációját" követő magyar hegedűművész-nemzedék két jeles személyiségéről, Fenyves Lorándról (1918–2004) és Kovács Dénesről (1930–2005) is.

Ciki, ha anyu ismerős a Facebook-on

Publikálás dátuma
2016.07.22. 07:36
A világháló beszippantja az egész családot FOTÓ: EUROPRESS/THINKSTOCK
Családi kapcsolatainkra is nagy hatással van a mindennapos internethasználat, előnyei mellett több probléma és feszültség forrása is lehet - derült ki a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat és az iconKids & Youth piackutató intézet kutatásából. Szülőket és gyerekeket kérdeztek arról, hogyan befolyásolják életüket, kapcsolatukat a különböző digitális eszközök és az azokon elérhető világháló: ötödük számolt be arról, hogy az internet gyakori konfliktusokat okoz családon belül.

Vírusos gépek, drága javíttatás, titkolózó gyerekek a világhálón, elszigetelt szülők - csak néhány azok közül a problémák közül, amelyeket az internet megjelenése okozott a háztartásokban. A világháló mára teljesen beépült az életünkbe, sőt alapelvárás, hogy a gyors csatlakozás otthonunkban, az iskolában, munkahelyünkön, éttermekben, szállodákban, és más - valóságos - közösségi tereken is biztosított legyen.

Az online közösségi oldalak népszerűsége töretlen, közben a való világ terei háttérbe szorulnak; sokan még egy romantikus éttermi vacsora vagy közös baráti sörözés közben sem tudják megállni, hogy egy-két percenként ne pillantsanak rá okostelefonjaikra, hogy megtudják, mi történik épp a Facebook-on.

A világháló beszippantja az embert, és ez alól a gyerekek sem kivételek, sőt, a "digitális bennszülötteknek" (mai tizenévesek) már-már lételeme az állandó online jelenlét. Ez a családi kapcsolatokat is jelentősen átalakítja, nem feltétlenül pozitív irányban: a Kaspersky Lab és az iconKids & Youth nemzetközi kutatásában (amelybe összesen 3780 családot vontak be) résztvevő szülők többsége (64 százaléka) úgy nyilatkozott, hogy már nem ők töltik be gyerekeik számára az elsődleges információforrás és tanácsadó szerepét, hanem az internet.

A megkérdezett szülők és gyerekek körülbelül ugyanolyan arányban (22 és 21 százalék) válaszolták azt, hogy szerintük a net feszültségeket okoz a családban, a szülők harmada (31 százalék) arról is beszámolt, úgy érzik, az online világ elszigeteli őket gyermekeiktől.

Lényeges konfliktusforrás lehet a számítógépek, tabletek, laptopok közös használata. A szülők harmada panaszkodott arra, hogy gyermekeik valamilyen kárt okoztak a számítógépben, például vírusos weboldalakat nézegettek, így megfertőzték a gépet, amit nem kevés pénzért javíttatni kellett.

Ugyancsak a szülők pénztárcája bánja, amikor a gyerek óvatlanul letölt vagy megrendel valamit az interneten: a megkérdezett felnőttek 24 százaléka beismerte, hogy már fizetett ilyenek miatt. De a gyerekek is panaszkodtak: 13 százalékuk állította azt, hogy valamelyik szülőjük már okozott fizikai kár valamelyik eszköz használatakor, 16 százalékuk arról is beszámolt, előfordult már, hogy szüleik véletlenül adatokat töröltek le a gépről.

Ennek ellenére a szülők igyekeznek lépést tartani a korral, sokuknak van regisztrált profilja közösségi oldalakon, 58 százalékuk gyermeküket, gyermekeiket is megkeresik, hogy ismerősnek, barátnak jelöljék őket. Sokan még sincsenek kapcsolatban gyermekeikkel ezeken az oldalakon, ennek okát többen abban látják, hogy gyerekeik szerint cikinek számít, ha az ősök még itt is jelen vannak, és nyomon tudják követni, kikkel barátkoznak, milyen tartalmakat tesznek közzé. De ugyanúgy vannak szülők is, akik azért nem "barátaik" gyermekeiknek a világhálón, mert nem szeretnék, hogy a kíváncsi tinik lássák, felmenőik miket csinálnak.

Andrei Mochola, a Kaspersky Lab fogyasztói üzletágának vezetője szerint az természetes dolog, hogy ha családon belül többen használnak egy eszközt, az feszültségekhez vezet. Ám kutatás eredményeinek ismertetésekor beszélt arról is, mennyire fontos lenne, hogy a szülők és a gyerekek együtt beszéljék át, tapasztalják meg a digitális világ lehetőségeit. Hangsúlyozta: a szülőknek a gyerekek online védelmére is oda kell figyelniük.

Janice Richardson, a European Schoolnet vezető tanácsadója pedig úgy nyilatkozott: semmi meglepő nincs abban, hogy a gyerekek oda fordulnak segítségért, tanácsért, ahol úgy érzik, az őket érintő, érdeklő technikai kérdésekben használható információt kaphatnak. Mint mondta, nagyon fontos lenne, hogy a szülők, gondviselők folyamatosan fejlesszék technikai tudásukat, hogy gyermekeik hozzájuk is bizalommal fordulhassanak.

Nagy veszély jelent a sexting és a kiberzaklatás
A gyerekek a családi konfliktusok mellett még rengeteg más problémával is kénytelenek szembesülni a digitális világban, ezek közül is a legdurvább az internetes erőszak.
Az EU Kids Online felmérése szerint tízből hét gyereknek van profilja valamilyen közösségi oldalon, ezek többsége bárki számára nyilvánosan elérhető, ami különösen kiszolgáltatottá teheti a gyerekeket, könnyedén a zaklatók prédájává válhatnak.
Zaklatók alatt persze nem csak a kiskorúakra "vadászó" felnőtteket kell érteni, a különböző erőszakos cselekményeket gyakran egymást közt követik el a gyerekek.
Számtalan hívás érkezik ilyen ügyekben a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgálatára, a leggyakoribb ok a "cyberbullying" (rosszindulatú e-mailek, SMS-ek sorozata, célja az áldozat zaklatása, a fiatal megalázása, fenyegetése, nevetségessé tétele, kiközösítése, lejáratása, negatív színben feltüntetése), illetve a "sexting" tartalommal való visszaélés (intim fotók, szexuális tartalmú szövegek, amik valamilyen szexuális cselekvésről szólnak).
Az EU Kids Online Magyarországra is kiterjesztette kutatását, ebből az derült ki, hogy a magyar gyerekek nagy része már 6-7 éves korukban rendszeres internethasználó, a közösségi oldalakon is egyre fiatalabb korban hoznak létre személyi profilt. A felmérés során a gyerekek ötöde számolt be arról, hogy érte már zaklatás az interneten keresztül.

Ciki, ha anyu ismerős a Facebook-on

Publikálás dátuma
2016.07.22. 07:36
A világháló beszippantja az egész családot FOTÓ: EUROPRESS/THINKSTOCK
Családi kapcsolatainkra is nagy hatással van a mindennapos internethasználat, előnyei mellett több probléma és feszültség forrása is lehet - derült ki a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat és az iconKids & Youth piackutató intézet kutatásából. Szülőket és gyerekeket kérdeztek arról, hogyan befolyásolják életüket, kapcsolatukat a különböző digitális eszközök és az azokon elérhető világháló: ötödük számolt be arról, hogy az internet gyakori konfliktusokat okoz családon belül.

Vírusos gépek, drága javíttatás, titkolózó gyerekek a világhálón, elszigetelt szülők - csak néhány azok közül a problémák közül, amelyeket az internet megjelenése okozott a háztartásokban. A világháló mára teljesen beépült az életünkbe, sőt alapelvárás, hogy a gyors csatlakozás otthonunkban, az iskolában, munkahelyünkön, éttermekben, szállodákban, és más - valóságos - közösségi tereken is biztosított legyen.

Az online közösségi oldalak népszerűsége töretlen, közben a való világ terei háttérbe szorulnak; sokan még egy romantikus éttermi vacsora vagy közös baráti sörözés közben sem tudják megállni, hogy egy-két percenként ne pillantsanak rá okostelefonjaikra, hogy megtudják, mi történik épp a Facebook-on.

A világháló beszippantja az embert, és ez alól a gyerekek sem kivételek, sőt, a "digitális bennszülötteknek" (mai tizenévesek) már-már lételeme az állandó online jelenlét. Ez a családi kapcsolatokat is jelentősen átalakítja, nem feltétlenül pozitív irányban: a Kaspersky Lab és az iconKids & Youth nemzetközi kutatásában (amelybe összesen 3780 családot vontak be) résztvevő szülők többsége (64 százaléka) úgy nyilatkozott, hogy már nem ők töltik be gyerekeik számára az elsődleges információforrás és tanácsadó szerepét, hanem az internet.

A megkérdezett szülők és gyerekek körülbelül ugyanolyan arányban (22 és 21 százalék) válaszolták azt, hogy szerintük a net feszültségeket okoz a családban, a szülők harmada (31 százalék) arról is beszámolt, úgy érzik, az online világ elszigeteli őket gyermekeiktől.

Lényeges konfliktusforrás lehet a számítógépek, tabletek, laptopok közös használata. A szülők harmada panaszkodott arra, hogy gyermekeik valamilyen kárt okoztak a számítógépben, például vírusos weboldalakat nézegettek, így megfertőzték a gépet, amit nem kevés pénzért javíttatni kellett.

Ugyancsak a szülők pénztárcája bánja, amikor a gyerek óvatlanul letölt vagy megrendel valamit az interneten: a megkérdezett felnőttek 24 százaléka beismerte, hogy már fizetett ilyenek miatt. De a gyerekek is panaszkodtak: 13 százalékuk állította azt, hogy valamelyik szülőjük már okozott fizikai kár valamelyik eszköz használatakor, 16 százalékuk arról is beszámolt, előfordult már, hogy szüleik véletlenül adatokat töröltek le a gépről.

Ennek ellenére a szülők igyekeznek lépést tartani a korral, sokuknak van regisztrált profilja közösségi oldalakon, 58 százalékuk gyermeküket, gyermekeiket is megkeresik, hogy ismerősnek, barátnak jelöljék őket. Sokan még sincsenek kapcsolatban gyermekeikkel ezeken az oldalakon, ennek okát többen abban látják, hogy gyerekeik szerint cikinek számít, ha az ősök még itt is jelen vannak, és nyomon tudják követni, kikkel barátkoznak, milyen tartalmakat tesznek közzé. De ugyanúgy vannak szülők is, akik azért nem "barátaik" gyermekeiknek a világhálón, mert nem szeretnék, hogy a kíváncsi tinik lássák, felmenőik miket csinálnak.

Andrei Mochola, a Kaspersky Lab fogyasztói üzletágának vezetője szerint az természetes dolog, hogy ha családon belül többen használnak egy eszközt, az feszültségekhez vezet. Ám kutatás eredményeinek ismertetésekor beszélt arról is, mennyire fontos lenne, hogy a szülők és a gyerekek együtt beszéljék át, tapasztalják meg a digitális világ lehetőségeit. Hangsúlyozta: a szülőknek a gyerekek online védelmére is oda kell figyelniük.

Janice Richardson, a European Schoolnet vezető tanácsadója pedig úgy nyilatkozott: semmi meglepő nincs abban, hogy a gyerekek oda fordulnak segítségért, tanácsért, ahol úgy érzik, az őket érintő, érdeklő technikai kérdésekben használható információt kaphatnak. Mint mondta, nagyon fontos lenne, hogy a szülők, gondviselők folyamatosan fejlesszék technikai tudásukat, hogy gyermekeik hozzájuk is bizalommal fordulhassanak.

Nagy veszély jelent a sexting és a kiberzaklatás
A gyerekek a családi konfliktusok mellett még rengeteg más problémával is kénytelenek szembesülni a digitális világban, ezek közül is a legdurvább az internetes erőszak.
Az EU Kids Online felmérése szerint tízből hét gyereknek van profilja valamilyen közösségi oldalon, ezek többsége bárki számára nyilvánosan elérhető, ami különösen kiszolgáltatottá teheti a gyerekeket, könnyedén a zaklatók prédájává válhatnak.
Zaklatók alatt persze nem csak a kiskorúakra "vadászó" felnőtteket kell érteni, a különböző erőszakos cselekményeket gyakran egymást közt követik el a gyerekek.
Számtalan hívás érkezik ilyen ügyekben a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgálatára, a leggyakoribb ok a "cyberbullying" (rosszindulatú e-mailek, SMS-ek sorozata, célja az áldozat zaklatása, a fiatal megalázása, fenyegetése, nevetségessé tétele, kiközösítése, lejáratása, negatív színben feltüntetése), illetve a "sexting" tartalommal való visszaélés (intim fotók, szexuális tartalmú szövegek, amik valamilyen szexuális cselekvésről szólnak).
Az EU Kids Online Magyarországra is kiterjesztette kutatását, ebből az derült ki, hogy a magyar gyerekek nagy része már 6-7 éves korukban rendszeres internethasználó, a közösségi oldalakon is egyre fiatalabb korban hoznak létre személyi profilt. A felmérés során a gyerekek ötöde számolt be arról, hogy érte már zaklatás az interneten keresztül.