Politikai botrány lesz az orosz doppingból?

Publikálás dátuma
2016.07.22 07:00
Kizárhatják az összes orosz sportolót a riói olimpiáról FOTÓK: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ ADAM PRETTY
Fotó: /
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította 68 orosz atléta közös beadványát, így véglegessé vált, hogy ezek a sportolók nem vehetnek részt az augusztus 5-én kezdődő riói olimpián. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jövő keddig határoz arról, hogy a teljes orosz küldöttséget kizárja-e az ötkarikás játékokról.

Tizennégy nap múlva elkezdődik az év talán legjobban várt sporteseménye, a riói olimpia, ám a hírek nem a sportsikerekről szólnak, hanem újabb és újabb botrányokról. Ezúttal a dopping került középpontba, ugyanis eldőlt: orosz atléták nélkül rendezik a XXXI. nyári ötkarikás játékokat, miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tegnap elutasította a 68 sportoló közös beadványát. A döntés még nem végleges, az oroszok a Svájci Szövetségi Bíróságnál még fellebbezhetnek a mai döntés ellen, erre 30 napjuk van.

„Nem lepett meg a döntés – nyilatkozta lapunknak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője. – Az ítéletet a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) hozta meg, tekintettel arra, hogy a legjobb orosz atléták, olimpiai bajnokok éveken keresztül részt vettek egy szisztematikus doppingprogramban. Ezért zárták be a moszkvai laboratóriumot, s vették el végleg az akkreditációját. Az atlétikát illetően rengeteg államilag támogatott csalásra derült fény, így érthető a CAS döntése.”

Ám nemcsak az atléták vannak jelentős bajban, hanem egész Oroszország, ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jövő keddig határoz arról, hogy a teljes orosz küldöttséget kizárja-e az olimpiáról. „Ez sokkal izgalmasabb történet, ugyanis a jogi megalapozottsága még erősen kérdéses, hogy az atlétákon kívül az egész nemzetet kollektívan el lehet-e tiltani. Erre a döntésre vár mindenki.

Az ítéletet a NOB-nak és a nemzetközi sportszövetségeknek kell meghozniuk. Ezen szervezetek kérték, hogy tartsanak nekik egy tájékoztatót arról, pontosan milyen bizonyítékok vannak, mely sportágakra, milyen sportolókra vonatkozóan” – mondta Tiszeker, aki hozzátette: ez rendkívül kényes téma, hiszen olyan sportolókat is kizárhatnak, akik soha nem éltek tiltott szerrel. Az Orosz Olimpiai Bizottság keddi bejelentése szerint 387 orosz sportoló szerepelne Rióban, ez a szám az atléták eltiltása miatt 68-al csökken.

A kétszeres olimpiai bajnok rúdugró, Jelena Iszinbajeva perrel fenyegeti a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot

A kétszeres olimpiai bajnok rúdugró, Jelena Iszinbajeva perrel fenyegeti a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot

A MACS vezetője szerint reális esélye van annak, hogy az 1984-es Los Angeles-i játékok után ismét Oroszország nélkül rendezzenek olimpiát. „Az orosz sportolók doppingoltatását vizsgáló, 97 oldalas McLaren-jelentés egészen elképesztő, már-már filmbe illő csalásokról számol be. Kijátszották a biztonsági kamerákat, a nemzetközi közösség őrjáratát. Évek óta készültek rá, gyűjtötték a tiszta vizeleteket. A titkosszolgálat embere szerelőnek öltözve csempészte ki a mintákat, amiket aztán feltörtek, és kicseréltek. Hátborzongató” – fogalmazott Tiszeker.

Oroszország kizárása azonban hatalmas sportdiplomáciai bonyodalmakkal is járhat. S bár, Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke már jelezte, nem kívánják bojkottálni a riói ötkarikás játékokat a doppingbotrány miatt, a kollektív eltiltás mégis érzékenyen érintheti az országot. „Kategorikusan elutasítunk mindenfajta bojkottot, történjen az politikai vagy bármilyen más ok miatt. A bojkottok csak az olimpiai mozgalom összeomlásához vezetnének. Voltak kísérletek arra, hogy az ötkarikás játékokat politikai fegyverként használják, de úgy gondoltam, hogy ez már mind a távoli múlté” – mondta Zsukov.

Tiszeker szerint az ügy már rég túlmutat a sporton. Inkább sportpolitikai, diplomáciai kérdés. „Forr most az üst. Nagyon izgalmas kérdés. Bármi megtörténhet” – zárta a MACS vezetője.

 Iszinbajeva kiakadt
A női rúdugrás kétszeres olimpiai bajnoka, Jelena Iszinbajeva sem vehet részt a riói olimpián a nemzetközi Sportdöntőbíróság tegnapi döntésének értelmében, csakúgy, mint 67 orosz atléta társa.
Májusban a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot perrel fenyegette, amennyiben számára kedvezőtlen döntést hoznak, ugyanis korábban sosem produkált pozitív doppingmintát.
A 34 esztendős sportoló szerint ez az ítélet lekicsinyli az ötkarikás játékokat, s ez az atlétika temetője. Azonban az is elképzelhető, hogy néhány orosz atléta, köztük ő is, semleges színekben mégis indulhat majd.
Szerző
2016.07.22 07:00

Hosszú Katinka 200 méter pillangón is világbajnok

Publikálás dátuma
2018.12.12 13:14

Fotó: AFP/Xinhua/ Wang Lili
Kapás Boglárka napok óta hőemelkedéssel küszködik, és szerdán visszalépett 800 méter gyorson.
Hosszú Katinka 200 méter pillangón is megvédte címét a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon. A háromszoros olimpiai bajnok úgy került a fináléba, hogy az előfutamban az utolsó fordulót követően lépett el ellenfeleitől, és – ahogyan fogalmazott – könnyed úszással szerezte meg összesítésben a második időt és az azzal járó ötös pályát. A döntőben jóval erősebben kezdett, féltávnál minimális előnnyel vezetett, de óriási csatát vívott a jól forduló Kelsi Dahliával. Az amerikai az utolsó fordulót is tökéletesen vette, s úgy tűnt, nem lehet megfogni, de a Hosszú az utolsó tíz méteren hatalmasat hajrázott, s jobb benyúlással nyert, 2:01.60 perccel, 13 századdal előzte meg Dahliát. Két évvel ezelőtt, a kanadai Windsorban 74 század választotta el a két úszót. A harmadik helyen a japán Haszegava Szuzuka (2:04.04 p) végzett. Hosszúnak ez volt pályafutása 15. rövidpályás világbajnoki címe.

Ezüst érem háton

Magyar idő szerint 13 óra 31 perctől a 100 méter hát fináléjában is medencébe ugrott Hosszú. A szám magyar címvédője és világcsúcstartója kiválóan kapta el a rajtot, az iramot azonban az első ötvenen a mellette úszó két amerikai diktálta. Akárcsak a 200 méter pillangó fináléjában, a magyar versenyző ezúttal is az utolsó 25 méteren ment hatalmasat, s az utolsó métereken már úgy tűnt, legyőzheti Olivia Smoligát.
Hosszú végül 56.26 másodperces idővel csapott célba, az amerikai azonban egy hajszállal korábban érintette a falat, s hét százados előnnyel győzött. A harmadik helyen holtversenyben a brit Georgia Davies és az ausztrál Minna Atherton (56.74-56.74) végzett.
A 29 éves Hosszú a harmadik érmét szerezte a kínai városban, a mai és a keddi 400 méter vegyesen szerzett arany után.

Kapás Boglárka visszalépett 800 méter gyorson

Kapás Boglárka szerdán visszalépett a leghosszabb távon való versenyzéstől. A szám háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmese napok óta hőemelkedéssel küszködik. A keddi nyitónapon még elvállalta a 200 méter gyorsot, ahol a 24. lett, és már akkor jelezte, rengeteg erejét felemésztette a betegség. A 25 éves versenyző pénteken 400 méter gyorson lenne érdekelt, kérdés, hogy addigra milyen állapotban lesz.

Világcsúccsal nyert az amerikai női vegyesváltó

Ugyancsak szerdán világcsúccsal nyert az amerikai 4x50 méteres női vegyesváltó. Az Olivia Smoliga, Katie Meili, Kelsi Dahlia, Mallory Comerford alkotta négyes 1:42.38 perccel diadalmaskodott, az ugyancsak az amerikaiak által 2016-ban elért 1:43.27-es időt adta át a múltnak. Ez volt a harmadik világcsúcs a kínai metropoliszban. 

2018.12.12 13:14
Frissítve: 2018.12.12 14:34

Hosszú Katinka újra világbajnok 400 méter vegyesen

Publikálás dátuma
2018.12.11 14:43

Fotó: MTI/EPA/ Roman Pilipej
A háromszoros olimpiai bajnok címét megvédve aranyérmet szerzett a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokság keddi nyitónapján.
A 29 éves versenyző úgy jutott a döntőbe, hogy az előfutamok során több mint négy másodperccel úszott jobb időt, mint a második francia Fantine Lesaffre. Hosszú már pillangón erődemonstrációt tartott, jó egy testhosszal ment el a mezőnytől, ezt az előnyét pedig háton nagyjából megduplázta. Ekkor még világcsúcs-részidőn belül úszott, de a mell után már a képzeletbeli vonal mögött haladt. Félmedencés fórral vágott neki a négy hossz gyorsnak, nem lehetett megszorongatni és hatalmas fölénnyel, 4:21.40 perces idővel győzött. Hosszú Katinka – aki pályafutása 14. vb-elsőségét gyűjtötte be 25 méteres medencében – minimális pihenőt követően már a 100 méter hát elődöntőjében volt érdekelt, ahol ugyancsak címvédőként, illetve világcsúcstartóként ugrott medencébe. Akárcsak az előfutamban, az amerikai Olivia Smoliga óriási tempót diktált, Hosszú ugyanakkor nagyon jól tartotta magát és a harmadik idővel (56.46) lett döntős. A hangcsoui uszodában néhány magyar zászlót is kifeszítettek a szurkolók, éppen a rajtkővel szemben lévő sorok egyikébe. Magyar szempontból csendes lesz a szerdai versenynap, ugyanis a délelőtti előfutamokban csak Dudás Dániel (200 m gyors), Hosszú Katinka (200 m pillangó) és Kapás Boglárka (800 m gyors) lesz érdekelt.

Világcsúcs férfi 200 méter pillangón

Már a nyitónapon megszületett az első világcsúcs a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon: férfi 200 méter pillangón Szeto Daija győzött a valaha volt legjobb idővel. A japán versenyző 1:48.24 perccel nyert, ezzel megdöntötte a mostani, rendkívül nagy csatát hozó fináléban legyőzött dél-afrikai Chad Le Clos 2013-as, 1:48.56-os rekordját. Érdekesség, hogy Le Clos is régi világcsúcson belül úszott (1:48.32), ez azonban ezúttal csak az ezüstéremhez volt elég. 

A rövidpályás úszó-világbajnokság keddi nyitónapjának eredményei:

férfiak: 400 m gyors: Danas Rapsys (Litvánia) 3:34.01 perc Henrik Christiansen (Norvégia) 3:36.64 Gabriele Detti (Olaszország) 3:37.54 200 m pillangó: Szeto Daija (Japán) 1:48.24 perc – világcsúcs Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) 1:48.32 Li Zsu-hao (Kína) 1:50.39 200 m vegyes: Vang Sun (Kína) 1:51.01 perc Josh Prenot (Egyesült Államok)1:52.69 Fudzsimori Hiromasa (Japán) 1:52.73 4x100 m gyorsváltó: Egyesült Államok (Caeleb Dressel, Blake Pieroni, Michael Chadwick, Ryan Held) 3:03.03 perc – világcsúcs Oroszország 3:03.11 Brazília 3:05.15 nők: 200 m gyors: Ariarne Titmus (Ausztrália) 1:51.38 perc Mallory Comerford (Egyesült Államok) 1:51.81 Femke Heemskerk (Hollandia) 1:52.36 400 m vegyes: Hosszú Katinka 4:21.40 perc Melania Margalis (Egyesült Államok) 4:25.84 Fantine Lesaffre (Franciaország) 4:27.31 4x100 m gyorsváltó: Egyesült Államok (Olivia Smoliga, Lia Neal, Mallory Comerford, Kelsi Dahlia) 3:27.78 perc Hollandia 3:28.02 Kína 3:30.92

Szerző
2018.12.11 14:43