Ciki, ha anyu ismerős a Facebook-on

Publikálás dátuma
2016.07.22. 07:36
A világháló beszippantja az egész családot FOTÓ: EUROPRESS/THINKSTOCK
Családi kapcsolatainkra is nagy hatással van a mindennapos internethasználat, előnyei mellett több probléma és feszültség forrása is lehet - derült ki a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat és az iconKids & Youth piackutató intézet kutatásából. Szülőket és gyerekeket kérdeztek arról, hogyan befolyásolják életüket, kapcsolatukat a különböző digitális eszközök és az azokon elérhető világháló: ötödük számolt be arról, hogy az internet gyakori konfliktusokat okoz családon belül.

Vírusos gépek, drága javíttatás, titkolózó gyerekek a világhálón, elszigetelt szülők - csak néhány azok közül a problémák közül, amelyeket az internet megjelenése okozott a háztartásokban. A világháló mára teljesen beépült az életünkbe, sőt alapelvárás, hogy a gyors csatlakozás otthonunkban, az iskolában, munkahelyünkön, éttermekben, szállodákban, és más - valóságos - közösségi tereken is biztosított legyen.

Az online közösségi oldalak népszerűsége töretlen, közben a való világ terei háttérbe szorulnak; sokan még egy romantikus éttermi vacsora vagy közös baráti sörözés közben sem tudják megállni, hogy egy-két percenként ne pillantsanak rá okostelefonjaikra, hogy megtudják, mi történik épp a Facebook-on.

A világháló beszippantja az embert, és ez alól a gyerekek sem kivételek, sőt, a "digitális bennszülötteknek" (mai tizenévesek) már-már lételeme az állandó online jelenlét. Ez a családi kapcsolatokat is jelentősen átalakítja, nem feltétlenül pozitív irányban: a Kaspersky Lab és az iconKids & Youth nemzetközi kutatásában (amelybe összesen 3780 családot vontak be) résztvevő szülők többsége (64 százaléka) úgy nyilatkozott, hogy már nem ők töltik be gyerekeik számára az elsődleges információforrás és tanácsadó szerepét, hanem az internet.

A megkérdezett szülők és gyerekek körülbelül ugyanolyan arányban (22 és 21 százalék) válaszolták azt, hogy szerintük a net feszültségeket okoz a családban, a szülők harmada (31 százalék) arról is beszámolt, úgy érzik, az online világ elszigeteli őket gyermekeiktől.

Lényeges konfliktusforrás lehet a számítógépek, tabletek, laptopok közös használata. A szülők harmada panaszkodott arra, hogy gyermekeik valamilyen kárt okoztak a számítógépben, például vírusos weboldalakat nézegettek, így megfertőzték a gépet, amit nem kevés pénzért javíttatni kellett.

Ugyancsak a szülők pénztárcája bánja, amikor a gyerek óvatlanul letölt vagy megrendel valamit az interneten: a megkérdezett felnőttek 24 százaléka beismerte, hogy már fizetett ilyenek miatt. De a gyerekek is panaszkodtak: 13 százalékuk állította azt, hogy valamelyik szülőjük már okozott fizikai kár valamelyik eszköz használatakor, 16 százalékuk arról is beszámolt, előfordult már, hogy szüleik véletlenül adatokat töröltek le a gépről.

Ennek ellenére a szülők igyekeznek lépést tartani a korral, sokuknak van regisztrált profilja közösségi oldalakon, 58 százalékuk gyermeküket, gyermekeiket is megkeresik, hogy ismerősnek, barátnak jelöljék őket. Sokan még sincsenek kapcsolatban gyermekeikkel ezeken az oldalakon, ennek okát többen abban látják, hogy gyerekeik szerint cikinek számít, ha az ősök még itt is jelen vannak, és nyomon tudják követni, kikkel barátkoznak, milyen tartalmakat tesznek közzé. De ugyanúgy vannak szülők is, akik azért nem "barátaik" gyermekeiknek a világhálón, mert nem szeretnék, hogy a kíváncsi tinik lássák, felmenőik miket csinálnak.

Andrei Mochola, a Kaspersky Lab fogyasztói üzletágának vezetője szerint az természetes dolog, hogy ha családon belül többen használnak egy eszközt, az feszültségekhez vezet. Ám kutatás eredményeinek ismertetésekor beszélt arról is, mennyire fontos lenne, hogy a szülők és a gyerekek együtt beszéljék át, tapasztalják meg a digitális világ lehetőségeit. Hangsúlyozta: a szülőknek a gyerekek online védelmére is oda kell figyelniük.

Janice Richardson, a European Schoolnet vezető tanácsadója pedig úgy nyilatkozott: semmi meglepő nincs abban, hogy a gyerekek oda fordulnak segítségért, tanácsért, ahol úgy érzik, az őket érintő, érdeklő technikai kérdésekben használható információt kaphatnak. Mint mondta, nagyon fontos lenne, hogy a szülők, gondviselők folyamatosan fejlesszék technikai tudásukat, hogy gyermekeik hozzájuk is bizalommal fordulhassanak.

Nagy veszély jelent a sexting és a kiberzaklatás
A gyerekek a családi konfliktusok mellett még rengeteg más problémával is kénytelenek szembesülni a digitális világban, ezek közül is a legdurvább az internetes erőszak.
Az EU Kids Online felmérése szerint tízből hét gyereknek van profilja valamilyen közösségi oldalon, ezek többsége bárki számára nyilvánosan elérhető, ami különösen kiszolgáltatottá teheti a gyerekeket, könnyedén a zaklatók prédájává válhatnak.
Zaklatók alatt persze nem csak a kiskorúakra "vadászó" felnőtteket kell érteni, a különböző erőszakos cselekményeket gyakran egymást közt követik el a gyerekek.
Számtalan hívás érkezik ilyen ügyekben a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgálatára, a leggyakoribb ok a "cyberbullying" (rosszindulatú e-mailek, SMS-ek sorozata, célja az áldozat zaklatása, a fiatal megalázása, fenyegetése, nevetségessé tétele, kiközösítése, lejáratása, negatív színben feltüntetése), illetve a "sexting" tartalommal való visszaélés (intim fotók, szexuális tartalmú szövegek, amik valamilyen szexuális cselekvésről szólnak).
Az EU Kids Online Magyarországra is kiterjesztette kutatását, ebből az derült ki, hogy a magyar gyerekek nagy része már 6-7 éves korukban rendszeres internethasználó, a közösségi oldalakon is egyre fiatalabb korban hoznak létre személyi profilt. A felmérés során a gyerekek ötöde számolt be arról, hogy érte már zaklatás az interneten keresztül.
Szerző

Hollande mielőbbi brit kilépést sürget

Munkavacsorán látta vendégül Francois Hollande francia elnök tegnap este az új brit kormányfőt az Élysée-palotában. Hollande előzőleg Dublinban Enda Kenny ír miniszterelnökkel folytatott megbeszélései után közölte, Párizs azt szeretné, ha mielőbb megindulnának a tárgyalások a brit EU-kilépésről.

Ezzel az ír kormányfő is egyetértett. A francia elnök ezúttal is aláhúzta, hogy az uniós alapszerződés 50. cikkelyének aktiválása előtt nem lesznek különtárgyalások Londonnal, s a francia álláspont szerint a britek nem őrizhetik meg a hozzáférésüket az egységes piachoz, amennyiben akadályokat akarnak támasztani az emberek szabad mozgása elé.

Theresa May első külföldi útja szerdán Berlinbe vezetett, Angela Merkel német kancellár kevésbé keményen fogalmazott. May a kancellárnak megerősítette, hogy Nagy-Britannia várhatóan az év vége előtt nem fogja beindítani a kilépési mechanizmust, mivel előtte konzultálnia kell Skócia, Wales és Észak-Írország vezetésével, s a brit gazdasági körökkel, ezek a tárgyalások pedig elhúzódhatnak.

Merkel megértéssel fogadta May érvelését, úgy vélekedett, helyénvaló, ha Nagy-Britannia a hivatalos tárgyalások megkezdése előtt tisztázza, hogy pontosan mit akar, s milyen kapcsolatokra törekszik a jövőben az Európai Unióval. A német kancellár nem zárta ki eleve azt sem, hogy a munkaerő szabad áramlása terén valamiféle kompromisszumra tudnak jutni Londonnal.

A német kancellár megjegyezte ugyanakkor, hogy „senki nem szeretné, ha a tárgyalások „lógnának a levegőben”, de mindenkinek érdeke, hogy világosan kidolgozott pozíciókból kezdődjenek a megbeszélések. May a berlini tárgyalások során hangsúlyozta: az Egyesült Királyság távozik ugyan az Európai Unióból, de nem fordul el európai barátaitól.

Szerző

Konfrontáció Jerevánban

Letartóztatások kezdődtek tegnap Örményországban is, ahol egy vasárnap óta tartó túszdráma és egy békés tüntetés is erőszakba torkolt.

A jereváni hatalom is tisztogatni kezdett tegnap, miután csütörtökre virradóra a negyedik napja tartó túszdráma erőszakos összecsapásokba torkollott. Az AFP hírügynökség beszámolója szerint a letartóztatottak Szerzs Szargszján örmény elnök politikai ellenfeleinek táborához tartoznak.

Mintegy kétezer békés tüntető vonult szerdán az utcára, azért mert véleményük szerint a hatóságok nem megfelelő módon kezelnek egy vasárnap óta tartó konfliktust. A tömeg amellett a rendőrkapitányság mellett gyűlt össze, amelyet vasárnap támadott meg harminc fegyveres.

A támadók túszokat ejtettek és elbarikádozták magukat a kapitányság épületében. Politikai követeléssel léptek fel, azt kérik, hogy az örmény hatóságok engedjék szabadon a júniusban letartóztatott Zsirajr Szefilján ellenzéki politikust és minden politikai foglyot. A volt katonatiszt Szelfijánnal együtt ugyanis másik hat ellenzéki politikust is bebörtönöztek.

A túszejtők azonnal felhívást intéztek a lakossághoz, arra kérték őket, támogassák akciójukat. Hétfőtől mintegy 1500-2000 személy utcára vonult, de csak szerdán éjszaka csapott át erőszakba a békés megmozdulás. Miután a rendőrök megtagadták, hogy bevigyék a tüntetők által hozott ételt a túszejtőknek, a tömeg megpróbált behatolni az épületbe. A csütörtök hajnalig tartó zavargásban negyvenöt ember megsebesült, köztük huszonöt rendőr. Tegnap még mintegy kétezer ember demonstrált a rendőrkapitányság közelében, ezt követően kezdődtek el a letartóztatások.

Zsirajr Szefiljánt és társait puccskísérlettel vádolja a rezsim. Börtönbüntetésüket azért kapták, mert a vád szerint fegyveres csoportot szerveztek, amellyel el akarták foglalni kormányzati épületeket és egy televíziós átjátszóállomást. Szelfiján nem először került börtönbe ugyanezzel a váddal, 2006-ban is bebörtönözték 18 hónapra, amikor felhívást intézett a néphez a hatalom erőszakos megdöntésére.

A magukat elbarikádozó fegyveresek már az államfő lemondását követelik.

Szerző