Előfizetés

Polanski új filmet forgat

Publikálás dátuma
2016.07.22. 07:48
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Roman Polanski Oscar-díjas lengyel filmrendező francia thrillert rendez, amelynek forgatókönyvét Oliver Assayas francia forgatókönyvíró írta Delphine de Vigan Renaudot-díjas írónő D’apres une histoire vraie (Igaz történet alapján) című regényéből.

A könyv egy író és rajongója veszélyes, mérgező kapcsolatát mutatja be. Polanski utoljára – két éve – a Vénusz bundában című filmet rendezte, s hosszú ideje dolgozik a 19. század végi Dreyfus-ügyről szóló filmen, amelyet Lengyelországban szeretne elkészíteni. A lengyel-francia állampolgárságú rendező, aki Franciaországban él, a közelmúltban járt szülőhazájában, hogy előkészítse a produkciót.

A lengyel igazságügyi miniszter és főügyész azonban május végén bejelentette, hogy megfellebbezi azt a korábbi lengyel bírósági döntést, amely szerint nem adják ki Roman Polanskit az Egyesült Államoknak, ahol 1977 óta van érvényben elfogatóparancs ellene liliomtiprás miatt. A kiadatási kérelem jóváhagyása esetén a készülő Dreyfus-film is veszélybe kerülhet.

Dragománt csodálja a Nobel-díjas

Hera Müller irodalmi Nobel-díjas német írónő a The New York Times mértékadó amerikai lapnak adott interjút, a július 17-én print változatban megjelent interjúban a szerző magyar pályatársait is méltatja. 

Az interjút készítő újságíró azon kérdésére, kik azok az írók, akiket csodál, azt felelte, szerzőtársai körül a portugál António Lobo Antunest és a magyar Dragomán Györgyöt - utóbbinak megemlítve A fehér király című kötetét - csodálja a legjobban. A 62 éves szerzőtől megkérdezték azt is, milyen könyvek vannak az éjjeliszekrényén.

A bánsági születésű, Berlinben élő Müller erre azt felelte, többek között a közelmúltban elhunyt Esterházy Péter Kossuth-díjas író két éve megjelent kötete, az Egyszerű történet vessző száz oldal - a Márk változat is ott van az ágya mellett, de még nem sokat tud róla mondani, mert csak keveset olvasott belőle.

Sigourney Weaver San Sebastian kitüntetettje

Publikálás dátuma
2016.07.22. 07:46
Sam Worthington és Sigourney Weaver (Fotó: Rentz/Getty Images)
Sigourney Weaver amerikai színésznő kapja idén a San Sebastian-i filmfesztivál különdíját, a Donostia-díjat, közölte a rangos A-kategóriás fesztivál.

Az idén hatvanhét éves Sigourney Weavert az elismeréssel mintegy négy évtizedes filmszínésznői pályafutásáért tüntetik ki. A karrierje során háromszor - 1987-ben A bolygó neve: Halál, 1989-ben pedig a Dolgozó lány és a Gorillák a ködben című filmekért külön kategóriában - Oscar-díjra jelölt színésznő pályafutása során olyan világsztár rendezőkkel dolgozott együtt, mint Roman Polanski, Ridley Scott, David Fincher, Ang Lee, James Cameron és Mike Nichols.

Weaver a Donostia-díjat szeptember 21-én veszi át a San Sebastian-i Filmfesztiválon, ahol legújabb, a spanyol Juan Antonio Bayona által rendezett, Szólít a szörny című filmjének európai bemutatóját tartják. Az elismerést a korábbi években többek között Gregory Peck, Julia Roberts, Lauren Bacall, Robert DeNiro, Al Pacino is átvette.

A San Sebastian-i mustra, amelyet szeptember 16. és 24. között rendeznek meg, a cannes-i, velencei és berlini fesztivállal együtt Európa négy legjelentősebb nemzetközi filmfesztiváljának egyike. San Sebastian idén Európa kulturális fővárosa.