Előfizetés

Forgalomkorlátozások lesznek a fővárosban futóverseny miatt

 Szombat reggeltől vasárnap reggelig lezárják a Lánchíd utcát és a Várkert rakpartot, valamint szombaton késő este a Palota utat a Dísz tér és a Váralja utca között futóverseny miatt, ezért az érintett közösségi közlekedési járatok útvonala is módosul - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

 A BKK közleménye szerint szombatról vasárnapra virradó éjjel futóversenyt rendeznek a Várkert Bazár környékén és a Budai alsó rakparton, ezért szombat reggeltől vasárnap reggelig lezárják a Lánchíd utcát és a Várkert rakpartot, valamint szombaton késő este, 21.45 és 22.45 között a Palota utat a Dísz tér és a Váralja utca között. A forgalomkorlátozások miatt a 19-es villamos szombaton egész nap módosított útvonalon, a Szent Lukács Gyógyfürdő megállóhely után a Széll Kálmán téren és a Krisztina körúton át, a Széll Kálmán térig a 17-es, majd az 56A villamos útvonalán éri el a Rudas Gyógyfürdő végállomást.

A 16-os busz szombaton késő este rövidített, a 16A járattal egyező útvonalon, a Széll Kálmán tér és a Dísz tér között jár. Ezért ebben az időszakban a budai Vár közösségi közlekedéssel csak a Széll Kálmán tér felől, vagy 22 óráig a Clark Ádám térről a siklóval érhető el - tették hozzá.

Fidesz-közeli nyaralók a Polt-apartman szomszédságában

A Fidesz egyik kedvelt győri ügyvédje, Rákosfalvy Zoltán, és CBA-s káderek is ingatlant vettek abban a balatonfüredi luxustársasházban, amelynek másik felében Polt Péter legfőbb ügyész a feleségével együtt lakást vett - írja az Átlátszó.

Jászsági milliárdos üzletemberek, tehetős ügyvédek és Kisteleki István sportvezető mellett egy Közgépnek dolgozó vállalkozó társaságába került a Balatonfüreden idén megvásárolt lakása révén a magyar ügyészség vezetője, Polt Péter és felesége, Polt-Palásthy Marianna – számolt be erről az Átlátszó alapján a Népszava is néhány napja. A legfőbb ügyész nem árulta el, mennyit tettek le a 62 négyzetméteres ingatlanért, de a Népszabadságnak hetven millió forintnál alacsonyabb összegről adott tájékoztatást. Mivel neje Matolcsy György jegybankelnök beosztottjaként havonta bruttó ötmillió forintot keres, így a házaspár valószínűleg egy percig sem aggódott a vételár megfizetésén- jegyzi meg a portál.

Az Átlátszó a felsorolásban kiemeli a hódmezővásárhelyi Schleiffer Judit Zsuzsannát, akinek érdekeltségei közé tartozott a Lázár János miniszter városában található Ginkgo Hotel. De érdemesnek tartják megemlíteni a szerszámgyártás révén jól menő ajkai vállalkozást, az L. Z. From Kft-t, amelynek tavaly a mérleg szerinti eredménye – az Opten céginformációs rendszer adatai alapján – 344 millió forint volt. Náluk azonban - a portál szerint - sokkal érdekesebb lehetnek a következő lakásokhoz jutott magánszemélyek: Rákosfalvy Zoltán, illetve Walter Gyula és Dienes Zoltán. Az előbbi egy győri, jó fideszes kapcsolatokkal rendelkező ügyvéd, aki a városi önkormányzattal és a Fidesz parlamenti frakciójával is szerződéses kapcsolatban állt. A férfi a sajtóban megjelent hírek szerint Győr polgármesterével, Borkai Zsolttal olyan közeli barátságban van, hogy állítólag még együtt is nyaraltak.

A jó kapcsolatot erősíti meg egy két évvel ezelőtti VS-cikk, amely egyébként azzal foglalkozott, hogy az Audi a győri üzemének bővítésekor olyan területet vett meg, amelynek nagy része Rákosfalvy nevén volt. De 2012-ben is felkapta az ügyvéd nevét a sajtó, mivel szántó minősítésű területeket vett meg a győri ipari park mellett, amit aztán az önkormányzat átminősített, így a földek ipari célú hasznosításra alkalmasak lettek.

A teljes cikk, a hátunk mögött, de a mi pénzünkből épülő, csak keveseknek járó szép új világról itt olvasható

Próbálják hazacsábítani az eltávozottakat

Publikálás dátuma
2016.07.22. 08:27

Financial Times

Nagy kockázatot jelent a kelet-európai képzett, fiatal munkaerő elvándorlása - állapítja meg a Valutaalap egyik jelentése. Kettős hatást tapasztaltak: egyik oldalon a fejlettebb, nyugati országok vonzereje nő, másik oldalon fékezi a kibocsátó országok gazdasági fejlődését, csökkenti a termelékenységet. Az IMF szerint ez a migráció 7 százalékkal fogta vissza a térségben a GDP-t. A kelet-európai régiót az elmúlt 25 évben 20 millióan hagyták el, közülük minden 10-ből 8 a kontinens másik felét választotta. Nem egyértelműen kedvező az sem, hogy a hazaküldött jövedelem a támogatottakat sem ösztönzi arra, hogy munkát keressenek. Kedvezőtlen hatás az anyaország valutájának indokolatlan erősödése is, ami megint a versenyképesség romlását eredményezi az adott országban. Az IMF a kedvezőtlen hatások megfordítására azt javasolja, hogy ezek az országok próbálják hazacsábítani az eltávozottakat, ösztönözzék a beruházásokat és gazdálkodjanak jobban azzal a tömeggel, amely otthon maradt. Ennek ellentmond a továbbra is jelentős bérkülönbség, ezért egyre inkább naivnak bizonyul az a feltételezés, hogy az emberek egy pár év múlva értékes tapasztalatokkal felvértezve hazatérnek.