Előfizetés

Bosszúból gyilkolt a 18 éves müncheni lövöldöző?

Publikálás dátuma
2016.07.23. 17:45
FOTÓ: Getty Images
Éveken keresztül zaklatták Ali David Sonboly-t, azt a 18 éves német-iráni kettős állampolgárt, aki péntek este lövöldözött Münchenben egy McDonald's-ban és a mellette lévő olimpiai parki plázában - derült ki a merénylő volt osztálytársának beszámolójából.

A fiú állítólag többször is megfenyegette zaklatóit, hogy meg fogja őket ölni. Az ámokfutó iskolástársa egy netes fórumon számolt be arról, hogy Sonboly-t hét éven keresztül zaklatták az iskolában - írja az atv.hu a Daily Mail beszámolója alapján.

Ahogy a Népszava is beszámolt róla, a merénylő 9 emberrel végzett, és 21 embert megsebesített, köztük ártatlan gyerekeket is. Többségében tinédzsereket lőtt le a lakásától három kilométerre lévő McDonald'sban és a mellette lévő bevásárlóközpontban, mielőtt magával is végzett.

Tegnap este felkerült az internetre egy olyan felvétel is, melyen látható, hogy a támadó a tetőteraszon vitatkozik más fiatalokkal. A vita során a fegyveres kijelenti, hogy "német vagyok", és arra panaszkodik, hogy hét éven keresztül zaklatták és ezért fegyvert vett, hogy lövöldözzön.

A 18 éves elkövető valószínűleg nem volt egészséges, a "depresszió típusai közé tartozó" pszichés betegségben szenvedhetett.

A bajor tartományi bűnügyi hivatal vezetője elmondta: az elkövető szobájában találtak egyebek mellett ámokfutásról szóló újságcikkeket és egy könyvet, amelynek az a címe, hogy Ámokfutás fejben - miért gyilkolnak az iskolások. Ebből - és abból, hogy a legfrissebb hírek szerint 300 lőszer volt nála - arra következtettek, hogy készült a terrorakcióra.

Szijjártó: nem normális a helyzet Európában

A magyar kormány határozott álláspontja, hogy Európában a rendet helyre kell állítani - jelentette ki szombaton Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter a pénteki müncheni lövöldözésre reagálva.

A politikus azt mondta, az európai politikusok első számú feladata az kell legyen, hogy az európai emberek számára visszaadja, helyreállítsa a biztonságot, szerinte minden európai politikának most ebbe az irányba kell mutatnia.

"Európában a helyzet nem normális, mert ha az lenne, akkor például nem kellene, hogy Franciaországban hónapok óta rendkívüli állapot, vagy az Európai Unió fővárosának helyet adó Belgiumban hónapok óta harmadfokú terrorkészültség legyen, és ha más lenne a helyzet, akkor nem fordulhatna elő, hogy Németországban egy héten belül kétszer követnek el aljas támadásokat ártatlan emberek ellen" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország Németország mellett áll ebben a "rendkívül nehéz helyzetben", részvétét fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak, s mielőbbi felépülést kíván a sérülteknek. Hangsúlyozta, megdöbbentő, hogy Európának egy ilyen biztonságosnak hitt régiójában is előfordulnak ma már ilyen "aljas támadások."

Münchenben szombat hajnalban egy 18 éves német-iráni fiatal kilenc embert agyonlőtt és további 16-ot megsebesített az Olympia bevásárlóközpontban és a közelben lévő gyorsétteremben, majd öngyilkos lett.

A legfrissebb híreket a müncheni lövöldözésről itt olvashatja!

Magyar sztárfocista is volt a müncheni merénylet helyszínén

Publikálás dátuma
2016.07.23. 15:59
Simon Krisztián egy korábbi felvételen. FOTÓ: Johannes Simon/Getty Images
Az 1860 München magyar labdarúgója, Simon Krisztián is abban a müncheni plázában tartózkodott, ahol 9 halálos áldozatot követelő fegyveres támadást hajtottak végre - írja a Nemzeti Sport Online.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár lövöldözött péntek este Münchenben. A férfi kilenc embert ölt meg, majd magával is végzett. A támadásban 21-en sebesültek meg.

A portál úgy tudja, hogy a támadás ideje alatt a bevásárlóközpontban tartózkodott Simon Krisztián, a helyi másodosztályú labdarúgócsapat támadója is, aki párjával éppen fogorvosnál járt. Az NSO szerint az ijedtséget leszámítva mindketten jól vannak, nem történt bajuk a támadásban.

A legfrissebb híreket a müncheni lövöldözésről itt olvashatja!