Erdogan nem áll le

Publikálás dátuma
2016.07.25 07:34
Erdogannak mindenek ellenére rengeteg támogatója van, akik hívására utcára vonulnak FOTÓ: EUROPRESS/GETTTY IMAGES/ CHRIS MCGRATH
A sikertelen puccs után egy hét elteltével is még tombol a törökországi tisztogatási hevület. Hét végén az elnöki gárdát is utolérte az elnök bosszúja. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint a letartóztatottakat kínzásnak vetik alá a török börtönökben. Recep Tayyip Erdogant bírálja a nyugat is, de a török államfő szerint az Európai Unió egyszerűen elfogult.

Tetőfokára hágott a tisztogatási hullám Törökországban, vasárnap elérte az elnöki gárdát is. A két és fél ezer főt számláló elitcsapatból 283 embert vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy ők is részesei voltak a múlt pénteken este kudarcba fulladt puccskísérletnek. Binali Yildirim kormányfő már úgy nyilatkozott, hogy valójában nincs is szükség az elitalakulatra.

A kormányzati kommunikáció szerint kézre kerültek a puccsért felelősnek tartott Amerikában élő török hitszónok, Fethullah Gülen legközelebbi törökországi bizalmasai is. Güllen egyik unokaöccsét, Muhammet Saitot azzal a váddal tartóztatták le, hogy közvetlenül ő állt a katonai hatalomátvételi kísérlet mögött.

Ugyancsak őrizetbe vették a puccskísérlet a hitszónok legfőbb segítőjének tartott Halisz Handzsit is.

A múlt héten bevezetett szükségállapot lehetővé tette Recep Tayyip Erdogan elnök számára, hogy 30 napra emelje azt az időtartamot, ameddig bárkit is őrizetben lehet tartani. Ezt szombaton meg is tette és újabb letartóztatásokat illetve intézménybezárásokat rendelt el.

A tisztogatás olyan méreteket öltött, hogy az oktatás- és igazságügy működésképtelenné vált. Az oktatásügyi miniszter vasárnap közölte, hogy több mint 20 ezer tanárt vonnak be idén a közoktatásba, hogy feltöltsék az elbocsátottak helyét. Az igazságszolgáltatásba a tervezett 1500 helyett 3000 bírát és ügyészt vesznek fel.

Engedményt is tett a hatalom, a korábban őrizetbe vett alacsonyabb rangú katonák közül 1200-at szabadon engedtek.

Az egyre inkább elszabaduló tisztogatás miatt Erdogant sorra bírálják a nemzetközi jogvédő szervezetek valamint az Európai Unió illetékesei, több német és francia vezető politikus. A török államfőt azonban mindez nem zavarja, a France 24 televíziónak nyilatkozva azt állította, hogy az EU elfogult és előítéletes Törökországgal szemben.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogvédő szervezet vasárnapi közleménye szerint alapos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a puccskísérlet miatt őrizetbe vettekkel rosszul bánnak, kínzás és megerőszakolás is előfordult már. Nem egyedi esetekről van szó, hanem szisztematikus eljárásról, állítja az AI.

A tisztogatás eddigi mérlege
 • Több mint hatvanezer személyt érintett
 • Vasárnapig 13 ezer 615 gyanúsítottat vettek őrizetbe a puccskísérletével összefüggésben
 • Felfüggesztettek 2700 ügyészt ás bírót, minden egyes egyetemi dékánt (1500 fő), 36 ezer pedagógust, 8800 rendőrt, 6000 katonát (köztük 150 tábornokot és admirálist), 100 állambiztonsági dolgozót, és a teljes miniszterelnöki állomány 10 százalékát, valamint csaknem 500 hitszónokot, az oktatási minisztérium 6 500 munkatársát, valamint 262 katonai ügyészt és bírát.
 • Megtiltották a felsőoktatási intézményekben dolgozó tanároknak, hogy külföldre utazzanak
 • Bevonták magánintézményeknél alkalmazott 21 ezer tanár engedélyét
 • Bevonták 24 szerkesztőség (írott és elektromos média) működési engedélyét
 • Felfüggesztették az ország hatodik legnagyobb kereskedelmi bankja, a Bank Asya működését, mert az a puccskísérlet mögött álló Güllenhez kötik.
 • Nem csupán a 262 felfüggesztett katonai bírót és ügyészt, hanem a teljes állományt vizsgálat alá veti.
 • Bezárnak 35 Gülenhez köthető egészségügyi intézményt, 934 iskolát, 109 diákotthont, 1125 egyesületet, 104 alapítványt, 19 szakszervezetet, valamint 15 magánegyetemet, ezen intézmények minden ingóságát és ingatlanát elkobozzák.
 • Október végéig szükségállapotot vezettek be.
 • Négyről harminc napra emelték az őrizetbe vételek maximális időtartamát.

Felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét Moszkvában

Publikálás dátuma
2019.04.19 21:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Tórát Hájím jesivában mintegy 60 hallgató, rabbi és vendég volt a támadás idején.
Ismeretlenek felgyújtották Oroszország legnagyobb zsidó tanintézményét, a moszkvai Tórát Hájím jesivát - közölte Mojse Lebegy rabbi a RIA Novosztyi hírügynökséggel péntek este. A rabbi felhívta a figyelmet arra, hogy
az incidens a judaizmus fő ünnepe, a pészah előtt történt.
A tanintézményben mintegy 60 hallgató, rabbi és vendég tartózkodott, akik a széder esti közös étkezésre érkeztek. Lebegy elmondta, hogy a kóser hús kamrája égett le.
Olga Jeszaulova, a moszkvai főrabbi sajtótitkára az Interfaxnak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy a rendvédelmi szervek hamar megtalálják az elkövetőket. Személyi sérülésről az esettel kapcsolatban hírügynökségi jelentések nem számoltak be.
Idén a pészahot, amikor a zsidók egyiptomi kivonulásról, a rabszolgaságból való szabadulásról emlékeznek, április 19-én estétől 27-ig tartják.

Három hegymászót sodort el a lavina Kanadában, csak a ruháik maradtak utánuk

Publikálás dátuma
2019.04.19 20:16
Illusztráció
Fotó: Mint Images/ Michael Hanson
A mentőalakulatoknak csak néhány mászóeszközt sikerült megtalálniuk, nem sokkal később a rossz időjárási körülmények miatt be kellett szüntetniük a keresést.
Három hegymászóval végzett egy lavina az észak-amerikai Sziklás-hegység kanadai oldalán, írja az Euronews. Az alpinisták éppen a 3300 méter magas Howse-csúcsról tartottak vissza, amikor elsodorta őket a hó. A mentőalakulatoknak ekkor csak néhány mászáshoz szükséges eszközt sikerült megtalálniuk, nem sokkal később pedig a rossz időjárási körülmények miatt be kellett szüntetniük a keresést.
A két osztrák és egy amerikai áldozatot az őket szponzoráló sportszergyártó azonosította ruhadarabok alapján. A cég megígérte, hogy a jövőben támogatni fogja a szerencsétlenül járt mászók családjait.
Az egyik alpinista Jess Roskelley volt, aki 20 éves korában lett a legfiatalabb amerikai, aki megmászta a Mount Everestet. A kutatást várhatóan csak jövő héten folytatják.