Előfizetés

Brazília: veszélyben a természetvédők

Göbölyös N. László írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2016.07.26. 07:36
A brazíliai Ka’apor indián törzs már saját őrjáratokkal is próbál szembeszállni az egyre inkább elharapózó illegális favágással.
A Global Witness nevű nemzetközi civil szervezet, amely elsősorban a világban uralkodó korrupció leleplezésére alakult, jelentést készített a környezetvédők helyzetéről és a rájuk leselkedő veszélyekről. Erről azután döntöttek, hogy Brazíliában megöltek egy kambodzsai újságírót, mert az illegális fakereskedelemről akart írni.

A terepen folytatott kutatások és különböző aktivista csoportok közreműködésével kiderítették, hogy az elmúlt 10 évben folyamatosan növekedett a meggyilkolt környezetvédők száma. A 2015-ös év adatai különösen elborzasztóak. Az ok a természetes források egyre fokozódó felszámolása az eddig érintetlen zónákban. A Global Witness 185 áldozatot számolt össze 16 országban, ebből egyedül Brazíliában ötvenet. A második helyen a Fülöp-szigetek áll (33), míg a harmadik Kolumbia (26).

„Brazília a leginkább érintett, mert nagyon elterjedt a korrupció. Amazónia rendkívül gazdag természetes forrásokban. Ez a régió egyike az utolsó érintetlen területeknek és az illegális kereskedők mindenre készek, hogy kizsákmányolják a talajt és az erdőt” – magyarázta a Le Figarónak Billy Kyte, a jelentés szerzője. Ma a brazíliai fák 80 százalékát illegálisan döntik ki, a pálmaolaj, a különböző ásványi kincsek sorsa is hasonló.

„A favágókat nem büntetik meg, ez bátorítja az illegális kereskedőket. Mivel a kereslet egyre nagyobb, a közélet egyes szereplő, mint például a polgármesterek, a képviselők, hagyják magukat megvesztegetni és kiadják a kért engedélyeket a korábban védettnek nyilvánított területekre is” – folytatta Kyte.

A harc a régió megóvásáért egyre inkább a bűnbandák ellen folyik, amelyek terrorizálják a helyi lakosságot. Közülük kerül ki az áldozatok 40 százaléka, és főleg az indián törzsek tagjai, akik az ország lakosságának 0,4 százalékát teszik ki. Kilencszázezer emberről van szó, akik 240 törzset alkotnak. A törzseknek azonban csak 1,5 százaléka él azon a 690 területen, amelyet elismer a kormány és amelyeknek 98,5 százaléka Amazóniában van.

„Ezek a törzsek harcolnak, hogy megtarthassák földjeiket és ez életükbe kerülhet. Novemberben több tucat indián megpróbált bejutni a parlamentbe, hogy megakadályozzanak egy alkotmánymódosítást ősi földjük határainak kijelölésével kapcsolatban”– tette hozzá Kyte. „Ha jóváhagyják, háború lesz, mert nem hagyjuk az agrobiznisznek, a mezőgazdasági társaságoknak és az illegális bányászoknak, hogy elfoglalják földünket – jelentette ki Paulinho Payakan, az amazóniai Kayapo törzs képviselője – védekezni fogunk.”

„A jelentés kapcsán rájöttem, hogy a környezet az emberi jogok csatamezejévé vált – vonta le a következtetést Kyte – és az első vonalban lévő lakosság ennek áldozata.”

Az ősi földek, a természetes élőhelyek védelmezői másutt is állandó életveszélyben vannak – hívja fel a figyelmet a Global Witness. 2015. szeptemberében nagy port vert fel egy Fülöp-szigeteki eset, amikor Mindanao tartományban Michelle Campos aktivista apját és nagyapját, és egykori tanítóját az egész családja szeme láttára ölték meg. A terület elsősorban szénben, nikkelben és aranyban gazdag és a bányatársaságok félkatonai szervezeteket bérelnek fel védelmükre.

Ezek a milíciák folyamatosan fenyegetik az ellenük szegülőket, és ha azok „nem értenek a szóból”, a gyilkolástól sem riadnak vissza. Mint Michelle Campos a Global Witnessnek elmondta, a gyilkosok azóta is háborítatlanul élnek közöttük, miközben ők földönfutókká lesznek, és a kormány semmit nem tesz értük.

2016 márciusában Hondurasból érkezett hasonló hír: itt az áldozat Berta Cáceres volt, aki szintén az őslakosok földjeinek védelméért szállt síkra mammutcégek gátépítéseivel és bányakitermeléseivel szemben. Cácerest, aki a Hondurasban mintegy 100 ezer lélekszámú Lenca törzsből származott, éppen 10 hónappal korábban tüntették ki a Goldman nemzetközi környezetvédelmi díjjal hazája természetes erőforrásainak védelmében kifejtett tevékenységéért.

A Global Witness a beruházók és a fogyasztók mértékletességére is apellál, mivel választásuknak közvetlen hatásuk van a helyzetre. Az értékes fa legnagyobb fogyasztói az Egyesült Államok, Kína és Európa.

A Survival az őslakosság védelméért harcol
Több civil szervezet is harcol a környezetvédő aktivisták és az őslakosság védelméért, köztük a Survival. Ez a nemzetközi mozgalom az egyetlen, amely kizárólag az őslakosság érdekeit védi az egész világon. A Survival az idén áprilisban, kihasználva azt, hogy az augusztusi riói nyári olimpiai játékok miatt az egész világ figyelme Brazíliára irányul, elindították az
Állítsátok meg a brazíliai népírtást! (Stop Brazil’s Genocide) kampányt. E kampány fő célja a világtól elzárt amazóniai indián törzsek, mindenekelőtt a kihalással fenyegetett Kawahivák védelme, a Brazília déli részén élő guaranik elleni erőszak és földrablás megállítása, valamint a már említett alkotmánymódosítási terv megakadályozása.
„A törzsi lakosságot évszázadok óta módszeresen irtották az amerikai földrészen. Ennek véget kell vetni. Ahelyett, hogy úgy tekintenek a törzsekre, mint „a haladás kellemetlen akadályaira”, Brazíliának el kell ismernie, hogy ők szerves része a modern nemzetnek és megérdemlik, hogy földjükhöz való jogukat megvédjék a fennmaradásuk érdekében.
Függetlenül attól, hogy Brazíliában jelenleg politikai válság van, ezeket a kérdéseket komolyan kell venni. Minden szem Brazíliára szegeződik az olimpia közeledtével, és a brazilokon áll, hogy a történelem hogyan tekint majd vissza a mostani nemzedékre” – jelentette ki Stephen Corry, a Survival igazgatója.Szabadlábon kopik Szavcsenko varázsa

Publikálás dátuma
2016.07.26. 07:35
Nadia Szavcsenko újra otthon FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Az Ukrajna hőse címét is viselő Nadia Szavcsenko ukrán pilótát, akiért nemrég még tömegek vonultak utcára, vasárnap már tojással dobálták meg Odesszában. A 22 év orosz börtönre ítélt pilóta nemrég szabadult fogolycserével Oroszországból.

Nagyon gyorsan kiderült, hogy Ukrajnában nemcsak a politikai osztály képviselőibe vetett bizalom rendült meg látványosan, hanem a hősök is rekord gyorsasággal kopnak. Szavcsenko szabadulása után azonnal kilátásba helyezte, hogy „ha a nép is úgy akarja” ő kész az államelnökségre is.

De úgy tűnik, legalábbis a közvélemény-kutatás adatai szerint, hogy a nép már nem akarja ezt. Sőt, az elnöki hivatal weboldalán egy petíciót is bejegyeztek, amely azt kezdeményezi, hogy a pilótát fosszák meg az Ukrajna hőse címtől.

Az oroszországi illetve az ukrajnai oroszbarát sajtó tegnap arról számolt be, hogy Szavcsenko vasárnapi odesszai szereplése sem sikerült túl jól. A városban „helyi Majdan” zajlik hetek óta, tüntetők táboroztak le a polgármesteri hivatal előtt, a városvezető lemondását követelve.

Szavcsenko ide érkezett, beszéde alatt azonban tojással dobálták meg, a képviselőnő pedig gyorsan elutazott a Odesszából, számolt be a Ria Novosti. (Odesszában a tüntetők azért követelik Hennagyij Truhanov polgármester távozását, mert Petro Porosenklo államfőhöz hasonlóan az ő neve is felmerült a Panama-akták offshore botrányban, valamint azért, mert kiderült, hogy orosz útlevele is van. A többség azonban nem csatlakozott a demonstrációhoz.)

A reporter.com ukrán honlap pedig arról cikkezett, hogy Szavcsenko üvegből itta a vodkát és cigarettázott is az elnöki gépen, amely szabadulásakor hazaszállította Oroszországból. A pilóta elismerte a sajtónak, hogy szolgálat közben néha „ivott egy keveset depressziója miatt”, ám a portál olyan volt katonatársakat szólaltatott meg, akik azt állították, hogy a hőssé lett pilóta rendszeresen ivott, sokszor eszméletvesztésig.

Újraélesztenék a szíriai béketárgyalásokat

Az ENSZ szíriai különmegbízottjával, Staffan de Misturával ülnek ma tárgyalóasztalhoz Genfben az Egyesült Államok és Oroszország képviselői a szíriai válság kapcsán.

Ezzel párhuzamosan Jonh Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egyeztet a kérdésben Laosban, ahol a két tárcavezető a dél-kelet-ázsiai országokat tömörítő ASEAN ülésen vesz részt. Washington és Moszkva július közepén állapodott meg arról, hogy az elkövetkezőkben katonailag is együttműködnek az Iszlám Állam és az al-Kaida szíriai ága, az an-Nuszra Front elleni harcban.

A diplomáciai erőfeszítések a szíriai béketárgyalások újraindítását célozzák. Az idén az ENSZ égisze alatt már két próbálkozás volt Genfben, sikertelenül és pillanatnyilag a tűzszünet is összeomlóban van. Staffan da Mistura bejelentette, szeretné, ha augusztusban ismét zöld asztalhoz lehetne ültetni a polgárháborús feleket. A két terrorszervezetre, az IS-re és az an-Nuszrára nem terjed ki a tűzszünet, ők a tárgyalásokra sem kaptak meghívást.