LMP: nem kellett volna kiárusítani a földeket a fideszes hátországnak

Az LMP pénzkidobásnak tartja az agrárközmunka-program jelenlegi formáját, és azt követeli, hogy az ne a kormányzati propaganda terepe legyen, hanem adjanak neki valódi értelmet.

Lengyel Szilvia, az ellenzéki párt vidékfejlesztési szakszóvivője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy miközben 1285 településen működik mezőgazdasági közfoglalkoztatási program, az államilag irányított és támogatott rendszernek még mindig rendkívül sok hiányossága van.

Hangsúlyozta, hogy a közmunkások által megtermelt terményeket alig vagy egyáltalán nem tudják értékesíteni. A zöldségek, gyümölcsök, valamint az állati termékek sok helyen nem kerülnek be a helyi közétkeztetésbe, és nem hozták létre a programra ráépülő feldolgozóipart sem - bírált. Hozzátette, hogy a kormány "kozmetikázza" a foglalkoztatási statisztikákat, de az már nem érdekli a kabinetet, hogy a résztvevőknek esélyük sincs kitörni a közmunka csapdájából, ahogy az sem, hogy rossz hatékonysággal használják fel a programra szánt forrásokat.

Lengyel Szilvia javasolta, hogy az állami és önkormányzati fenntartású intézményeket ösztönözzék arra, hogy vásárolják meg ezeket a termékeket. Ennek érdekében a kormánynak a már létező virtuális közfoglalkoztatási piac webes felületét meg kellene nyitnia a közétkeztetés szereplői előtt - mondta, javasolva azt is, hogy a termelésen, a tároláson és a szállításon keresztül egészen a felhasználásig segítsék a termények útját. Egyúttal megjegyezte, hogy az állami földeket sem kellett volna "a fideszes hátország irányába kiárusítani", mert azok alkalmasak lettek volna a közmunka megvalósítására. Az LMP politikusa szorgalmazta, hogy tegyék minél szélesebbé a helyi piacok és a szociális szövetkezetek hálózatát.

Szerző
2016.07.26 15:43

Tovább éheztetik a menedékkérőket a magyar hatóságok

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:03
Illusztráció
Fotó: / Németh András Péter
Már a nyolcadik menedékkérőtől tagadják meg a tranzitzónában az élelmet. Már hétszer felszólította a strasbourgi bíróság a magyar hatóságokat, hogy adják meg az ellátást, ám - mint a Magyar Helsinki Bizottság írja - mégis folytatják az embertelen gyakorlatot.
Az a menekült, aki Szerbia felől érkezik, jó eséllyel a tranzitzóna idegenrendészeti részlegén találja magát, a menekültügyi kérelmét ugyanis várhatóan elutasítják arra hivatkozva, hogy biztonságos országból érkezett. Annak ellenére, hogy menekültüggyel foglalkozó szervezetek szerint Szerbia nem minősül biztonságos országnak, a helyi idegenrendészeti rendszer ugyanis erősen hiányos. A menedékkérők hiába fellebbeznek az elutasító döntés ellen, annak nincs halasztó hatálya, így azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás. Amíg pedig a jogerős döntésre várnak nem kapnak ellátást. Ha ételt akarnak, csak Szerbia felé mehetnek - és akkor zárul mögöttük a Magyarország felé vezető kapu.
A tranzitzónában már a nyolcadik menedékkérő embertől tagadják meg az élelmet a magyar hatóságok - olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közösségi oldalán kedden megjelent közleményében. Az áldozat, egy fiatal afgán nő hosszú menekülése során elképzelhetetlen borzalmakat élt át, írják, hozzátéve:
"Mai határozata alapján a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes."
A Helsinki Bizottság a korábbi esetekhez hasonlóan, most is a strasbourgi bírósághoz fordul. "A korábbi hét megkínzott, kiéheztetett ügyfelünknél már felszólította a bíróság a magyar államot, hogy adjon enni nekik. Most sem számítunk másra. Tudja ezt a hatóság is, de minden emberi érzést sutba vágva inkább aljas politikai megrendelést szolgál ki" - fogalmaznak.
Múlthéten az Iványi Gábor lelkész által vezetett humanitárius csoportot fordult a hatóságokhoz azzal, hogy élelmet szeretnének eljuttatni a tranzitzónában lévő embereknek. Kérésüket indoklás és jogszabályi hivatkozás nélkül utasította el a Bevándorlási Hivatal.
2018.08.21 19:03
Frissítve: 2018.08.21 19:27

Figyelmeztet a NAV: csak egy csaló ígér pénzt a nevükben

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Csalók küldenek a NAV nevében hamis értesítéseket azért, hogy személyes ügyféladatokat szerezzenek meg.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba, ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra - írja honlapján a NAV.
A NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot
- hangsúlyozzák. Értesítési gyakorlatuk merőben eltér a csalók módszerétől: a hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.
A leírthoz hasonló gyanús e-mailt kapott a Pénzcentrum.hu szerkesztősége is. Esetükben a feladó a "no.replys2@post.nav.gov.hu" címet használta, ami valóban megtévesztően emlékeztet egy hivatalos e-mail címre.
2018.08.21 17:48