Előfizetés

Mekkora lett egy lett? És egy holland? És a magyar hány centi? - Itt a válasz

Publikálás dátuma
2016.07.26. 19:44

A férfiak mezőnyében a hollandok, a nőknél a lettek a legmagasabbak a világon - derült ki egy 187 országra kiterjedő új tanulmányból, amely 1914-től 2014-ig vizsgálta az országok lakosainak magasságváltozását.

Az eLife című folyóiratban közölt eredmények szerint az átlagos holland férfi 183 centiméter, az átlagos lett nő 170 centiméter magas volt 2014-ben. A mutatók szerint az iráni férfiak és a dél-koreai nők nőttek legtöbbet, átlagosan több mint 16, illetve 20 centimétert a vizsgált száz évben. A férfiak mezőnyében Hollandiát Belgium, Észtország, Lettország és Dánia követi a sorban. A lett nők után holland, észt, cseh és szerb társaik állnak.

Az 1996-ban született magyar férfiak 2014-ben, vagyis 18 évesen átlagosan 177,26 centiméter magasak voltak, 11 centiméterrel nőttek nagyobbra, mint 100 évvel korábban született társaik, és a világranglistán ezzel a 44. helyről a 36. helyre kerültek. Az 1996-os születésű magyar nők 18 éves korukban átlagosan 163,66 centiméter magasak voltak, 10,4 centiméterrel voltak nagyobbak, mint az 1896-ban született nők, és a világranglistán a 41. helyre ugrottak előre az 59. helyről.

Az Egyesült Államokban az elmúlt száz évben mindössze 6 és 5 centiméterrel lettek átlagosan magasabbak a férfiak és a nők, így az 1914-ben elfoglalt előkelő harmadik és negyedik helyről a 37. és 42. helyre estek vissza a rangsorban.

A világ legalacsonyabb férfijai Kelet-Timorban élnek, 160 centiméteres átlagos testmagassággal. A guatemalai nők pedig, akárcsak 1914-ben, a 2014-es adatok szerint is a legalacsonyabbak a világon: egy átlagos, 18 éves guatemalai lány 140 centiméter volt száz éve és még most sem éri el egészen a 150 centimétert.

A londoni Imperial College munkatársaként dolgozó James Bentham szerint Dél-Ázsiában - Indiában, Pakisztánban és Bangladesben -, valamint Fekete-Afrikában mindössze 1-6 centimétert nőttek az emberek száz év alatt. Fekete-Afrika néhány területén egyenesen csökkent a férfiak átlagos testmagassága az 1970-es évek óta.

A szakemberek szerint a világszerte megfigyelhető testmagasságbeli változásoknak csupán egy része magyarázható genetikai okokkal, a többiért a környezeti hatások a felelősek. A befolyásoló tényezők közé tartozik az egészségügyi ellátás minősége, a higiénia, a táplálkozás, az anya egészségi állapota és a terhesség alatti tápanyagbevitele.

Egyes kutatások alapján a magasabb embereknek hosszabb a várható élettartama és esetükben kisebb a szívproblémák kockázata. Néhány bizonyíték szerint azonban náluk magasabb bizonyos ráktípusok, köztük a vastagbélrák, az idős kori mellrák és a petefészekrák rizikója.

Rettenetes kamaszok? - Lesben áll a skizofrénia

Publikálás dátuma
2016.07.26. 18:04
Illusztráció/Thinkstock
Sok szülő érzi úgy a kamasz gyerekével, hogy kicsúszott a kezéből a gyeplő, a riadalom pedig kemény bánásmódra, szigorra sarkallja, amivel leginkább csak még inkább elvadítja magától a csemetéjét. A kamaszkor pedig mindenképp a gyerekek számára a legnehezebb, még ha ezt gyakran leplezik is nyegle viselkedésükkel. És van itt még egy probléma, amire brit kutatók hívták fel a figyelmet. 

Kapcsolat áll fenn az agy tinédzserkori fejlődése és a mentális betegségek kialakulása között - állítják brit szakemberek, akik azt is megállapították, hogy az összetett gondolkodással és a döntéshozatallal összefüggő agyterületek változnak a legtöbbet a kamaszévek alatt. A Cambridge-i Egyetem szakemberei háromszáz, 14-24 éves fiatal agyát vizsgálták. A test alapvető funkcióival, így a látással, a hallással és a mozgással összefüggő agyterületek teljesen kifejlődnek a kamaszkorra, az összetett gondolkodással és döntéshozatallal összefüggő régiók azonban még sokat változnak.

Ezek olyan idegi központok, amelyek kapcsolatban állnak az agy többi kulcsfontosságú területével, és amelyeknek a hálózata megerősödik a tinédzserévek alatt - írja BBC News. A szakemberek megvizsgálták az érintett agyi "csomópontok" fejlődéséért felelős géneket, és arra jutottak, hogy azok nagyon hasonlítanak a mentális betegségek egy részével, köztük a skizofréniával összefüggőkhöz. A kutatók szerint ez a felfedezés alátámasztja azt a megfigyelést, amely szerint a mentális rendellenességek jelentős része kamaszkorban fejlődik ki.

Sok tanulmány kimutatta, hogy a genetikai okokon túl a gyermek- és tinédzserkori stressz is összefüggésben van a mentális betegségekkel. Az új eredmények szerint a rossz bánásmód és a bántalmazás is hátráltathatja a magasabb szintű agyi funkciók fejlődését a kamaszévekben, és ezáltal hozzájárulhatnak a mentális betegségek kialakulásához. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmány vezető szerzője, Ed Bullmore szerint a tinédzserkori agy fejlődése és a mentális betegségek kialakulása közötti biológiai kapcsolat felfedezése segíthet a legkockázatosabb csoportba tartozók azonosításában és korai kezelésében.

Megkerülte a Földet a napelemes repülő

Publikálás dátuma
2016.07.26. 11:09
Forrás: Solar Impulse | Chammartin | Rezo.ch
Teljesítette misszióját a Solar Impulse 2 – üzemanyag nélküli, kizárólag napenergiával működő – repülőgép: összesen 23 napot, 43 041 kilométert töltöttek a levegőben, s 17 részletben sikerült megkerülniük a Földet. 

A két svájci pilóta, Bertrand Piccard és André Borschberg ezzel bebizonyította, hogy képesek teljesíteni a lehetetlent – hangsúlyozták közleményükben. Az éjszakai és nappali repülésre egyaránt képes, 72 méteres szárnyfesztávú repülő szárnyaiba több mint 17 ezer napelemet építettek. A mindössze 2300 kilogramm súlyú, különleges légijármű utolsó állomására, Abu Dhabiba hajnali négykor érkezett meg Egyiptomból. A nagy kísérlet 2015 március 17-én kezdődött, a gép átrepült Ázsián, a Csendes-óceánon, az Egyesült Államokon, az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger fölött.

Piccard és Borschbeg útközben több repülési világrekordot is megdöntött, ezeket a nemzetközi légisport szövetség (FAI) a jövőben fogja hitelesíteni. Bertrand Piccard napelemes repülővel a világon elsőként repülte át az Atlanti-óceánt, André Borschberg Japántól Hawaiig az eddigi leghosszabb utat tette meg repülővel a Csendes-óceán felett.

„Utunk nem a repülés, hanem a tiszta energiát felhasználó repülés történetében egyedülálló. Biztos vagyok benne, hogy tíz éven belül napelemes repülőgépek legalább 50 utast szállítanak majd rövid és közepes távolságokra. A Solar Impulse által használt technológiát a mindennapi életben is minél szélesebb közben is alkalmaznunk kell, hogy csökkentsük a széndioxid-kibocsátást. A Solar Impulse útja csak a kezdet!” – nyilatkozta a gép érkezésekor Bertrand Piccard.