Hosszú: nem ígérek érmet

Publikálás dátuma
2016.07.26. 20:45

Remekül sikerült a felkészülése, és készen áll a riói olimpiára Hosszú Katinka, ötszörös világ- és tizenháromszoros Európa-bajnok úszó. Az Iron Lady elmondta: a célja az, hogy Magyarországot a lehető legmagasabb szinten tudja képviselni. Az aranyos úszó a keddi sajtótájékoztatón bejelentette, Iron Aquatics néven úszóklubot alapít.

„Nem ígérek érmet – fogalmazott a sajtótájékoztatón Hosszú Katinka. Az ötszörös világ- és tizenháromszoros Európa-bajnok úszó szavain megdöbbentek az újságírók, ugyanis az elmúlt három évben sikert-sikerre halmozott az Iron Lady.

– Azt gondolom, nem is kezdhettünk volna jobban az olimpiai előtti utolsó évet, a kazanyi világcsúcs alkalmával, két másodperccel a világ előtt végeztem, amit azóta senki sem közelített meg. Ennek ellenére nem merem megígérni az aranyérmet, mert ez élsport. Csak akkor lennék csalódott Rio után, ha túlgörcsölném a versenyt, és nem tudnám kiadni magamból azt, ami bennem van.” Az aranyos úszó elmondta, nagy teher van rajta, hiszen mindenki tőle várja a kiemelkedő teljesítményt, s ennek szeretne is megfelelni, ahogy fogalmazott: a hátán vinné a csapatot. „Ezen kívül még azért is izgulok, mert a helyszínen buzdít majd a családom. Ilyen még nem volt” – tette hozzá.

Hosszú Katinka két célt fogalmazott meg. „Az egyik az, hogy mindent ki adok majd magamból, hogy Magyarországot a lehető legmagasabb szinten tudjam képviselni – mondta. – Amikor célba ütök majd egy-egy versenyszám végén, ígérem, hogy minden tőlem telhetőt megteszek, hogy országunk a legjobb helyen végezzen. A második pedig, hogy Rio után továbbra is szeretnék példamutató értékeket képviselni, inspirálni és motiválni, ezáltal arra törekedni, hogy még magasabb szintre emeljük a már nagy hagyományokkal rendelkező úszósportunkat.”

Katinka már a „pihenősebb” a felkészülésnél tart, ami napi kettő, összesen négy-öt óra edzést jelent. „A munkát elvégeztük, már nagyon várom az olimpiát” – nyilatkozta az Iron Lady, aki az első versenynapon rögtön világbajnoki címvédőként 400 méter vegyesen áll rajthoz, majd szintén vb-győztesként, ráadásul világcsúcstartóként 200 méter vegyesen, valamint 100 és 200 méter háton, 200 méter pillangón, és a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként ugrik vízbe.

Hosszú Katinka számai
200 méter vegyes
400 méter vegyes
100 méter hát
200 méter hát
200 méter pillangó
4x200 méter gyorsváltó

A sajtótájékoztatón Hosszú bejelentette, szeptembertől Iron Aquatics néven saját úszóklubot alapít, ami egyúttal azt is jelenti, hogy elhagyja a Vasast és a saját egyesületét erősíti majd. A klub célja, hogy pozitív hatással legyen az úszók teljesítményére és a civil életre is felkészítse a sportolókat. Az aranyos úszó ugyanakkor hangsúlyozta: nem hagy fel a versenysporttal, hiszen ahogyan azt korábban is jelezte, 2020-ban Tokióban is szeretne ott lenne, s néha még a 2024-es ötkarikás játékok gondolatával is „kacérkodik”.

Az új úszóklub Hosszú és férje, egyben edzője, Shane Tusup által közösen lefektetett elvekre épül majd. „Shane személye nagyon fontos, vele olyan tervet alakítottunk ki, amivel világelső lettem. Ezen fog alapulni az Iron Aqutics úszóprogramja is” - mondta az úszónő. A program egyik edzője a kanadai Darren Ward lesz, akinek tanítványai indulnak a riói olimpián is.

Szerző
Frissítve: 2016.07.26. 20:46

Félmillió forintra és szektorbezárásra büntették a Diósgyőrt

Szektorbezárásra és 500 ezer forintra megbüntette a Diósgyőri VTK-t a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága kedden. A testület azzal indokolta a döntést, hogy a miskolci klub az Újpest FC elleni szombati NB I-es mérkőzésen megsértette a rendezési előírásokat, szurkolói pirotechnikai eszközöket használtak, valamint szidalmazták az ellenfelet és a játékvezetőket. A DVTK-nak a következő hazai bajnokiján a stadion X, Y és Z szektorait kell lezárnia.

"A DVTK büntetésének súlyát indokolja, hogy - szerencsére - eddig példátlan volt a magyar pályákon az a döbbenetes, alpári és tiszteletlen magatartás, amelyet a hazai szurkolók egy része a munkáját tisztességgel ellátó alapvonali játékvezetővel, Kulcsár Katalinnal szemben megengedett magának. A Magyar Labdarúgó Szövetség egyértelművé kívánja tenni, hogy a mérkőzés során tapasztalt szexista, ordenáré nézőtéri megnyilvánulás teljességgel elfogadhatatlan. A DVTK által az eset után kiadott bocsánatkérő közlemény alátámasztja, hogy ezzel a diósgyőri klub is egyetért. Az MLSZ a jövőben sem tűri el, hogy egy sportesemény bármely szereplőjét emberi mivoltában sértsenek meg" - áll a szövetség honlapjának keddi közleményében. A diósgyőri szurkolók azért szidalmazták Kulcsárt, mert Vad II István játékvezető az ő jelzése után ítélt büntetőt az Újpestnek az első félidőben.

A fegyelmi bizottság az Újpest FC-t 400 ezer forintra büntette, mert szurkolói pirotechnikai eszközöket használtak, szidalmazták az ellenfelet, és rasszista megnyilvánulásaik (huhogás) voltak. A Honvéd-Ferencváros mérkőzéssel kapcsolatban a kispesti klubot ugyancsak 400 ezer forintos büntetéssel sújtotta az MLSZ, amiért megsértett bizonyos rendezési előírásokat, szurkolói pirotechnikai eszközöket használtak, szidalmazták az ellenfelet és annak egyik vezetőjét, valamint a játékvezetőt, továbbá rasszista megnyilvánulásaik (huhogás) voltak.

A Mezőkövesd játékosa, Tóth Bence a piros lapja miatt egy mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Szerző

Doppingbotrány - Két orosz öttusázó nem mehet Rióba

A vb-ezüstérmes orosz Makszim Kusztov és a háromszoros világbajnok Ilja Frolov nem vehet részt a riói olimpia öttusaversenyében. A nemzetközi sportági szövetség (UIPM) a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálatára hivatkozva kedden közleményben tudatta, hogy mindkét versenyző doppingellenőrzése pozitív eredménnyel zárult 2014 augusztusában, de a moszkvai labor által kimutatott eredményt nem hozták nyilvánosságra.

A UIPM tájékoztatta az orosz szövetséget, hogy Kusztovot és Frolovot nem nevezheti a riói játékokra. Előbbi ott volt az indulói listán, utóbbit tartalékként tartották számon. A kieső Kusztov helyére a lett Ruszlan Nakonecsnij kerül. A további három nevezett orosz, Alekszandr Leszun, valamint Donata Rimsaite és Gulnaz Gabajdullina részt vehet az olimpián. 

Múlt hétfőn hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a WADA fővizsgálójának a 2014-es szocsi téli olimpiáról készített jelentését, amely államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.

A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó testülete azonban vasárnap úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.

Szerző