Mi lesz Dzsudzsákkal?

Publikálás dátuma
2016.07.27. 07:52
Dzsuzsák kivár és remél FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Tovább bonyolódik Dzsudzsák Balázs hónapok óta tartó átigazolási ügye. A török Bursaspornál futballozó 29 éves magyar válogatott játékos iránt az Egyesült Arab Emírségekből, az Al Ain csapata érdeklődik.

Sajtóinformációk szerint az arabok már 4 millió eurós ajánlatot is tettek érte, azonban a törökök hét-tíz milliót szeretnének kapni. Ettől függetlenül Dzsudzsák nem is kívánt tárgyalásba kezdeni, mondván, nem akar Európán kívülre igazolni.

Egyes források azt állítják, hogy a görög rekordbajnok és tavaly a Bajnokok Ligája csoportkörében résztvevő, Olimpiakosz Pireusz együttese is szívesen látná soraiban a magyar középpályást, ennek érdekében tárgyalni fognak a Bursasporral. Dzsudzsák nem érzi jól magát Törökországban, s nem egy olyan nyilatkozat látott napvilágot, melyben a török csapat vezetősége kritizálta a játékos teljesítményét.

Hamza Hamzaoglu, a klub vezetőedzője jó játékosnak tartja ugyan, de nem olyannak, akinek hiányát megérezné a csapat. Továbbá a török klub anyagi problémákkal küzd, s a magyar válogatott középpályásnak nézeteltérése is volt jelenlegi klubjával, ugyanis 400.000 euróval tartoztak neki, amit végül ugyan kifizettek.

Többek közt emiatt is szeretnének megválni azoktól a játékosoktól, akik sokat keresnek, de nem nagyon tesznek hozzá a klub eredményeihez.

Szerző

Tovább gyűrűzik az orosz doppingbotrány

A Nemzetközi Kajak - Kenu Szövetség (ICF) kedden öt orosz sportolót zárt ki a riói olimpiáról, így Jelena Anjusina (K-2 500 m), Natalja Podolszkaja (K-1 200 m), Alekszandr Gyacsenko (K-2 200 m), Andrej Krajtor (C-1 200 m) és Alekszej Korovaskov (C-2 1000 m) sem utazhat az ötkarikás játékokra. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) múlt pénteken sokak szerint gyáva döntést hozott, ugyanis nem zárta ki a teljes orosz keretet, hanem áttolta a felelősséget a sportági szövetségékre. Az ICF a Nemzetközi Atlétikai Szövetséghez (IAAF) hasonlóan nem tétlenkedett, gyorsan ítéletet hozott az ügyben.

A szövetség főtitkára, Simon Toulson kijelentette, hogy csak azoktól a sportolóktól vonták meg az indulás jogát, akiknél bizonyítani tudták, hogy nevük összehozható bármilyen doppingvétséggel. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) jelentése szerint az orosz sportolók doppingmintákat manipuláltak.

Az eltiltottak közül Alekszandr Gyacsenko számít a legnagyobb névnek, a londoni olimpián Jurij Posztrigaj oldalán K-2 200 méteren győzedelmeskedett. A másik nagy név, Alekszej Korovaskov, aki a 2012-es olimpián bronzérmet szerzett C2-1000 méteren Ilja Pervuhinnal. Az orosz duó győzött a júniusi, moszkvai Európa-bajnokságon, a második Andrej Bahdanovics, Alekszandr Bahdanovics fehérorosz kettőst pedig már korábban kizárta az ICF.

Ezen a versenyen Vasbányai Henrik és Mike Róbert zárt bronzérmesként, így mindenképp a szám esélyesei lesznek a riói olimpián. „Ha úgy tekintjük, Európa-bajnokok vagyunk, hiszen az előttünk végzett két egységet kizárták” – nyilatkozta Mike Róbert az MTI-nek. Hozzátette: a riói olimpia szempontjából rendkívül fontos döntés, hogy csak tisztán versenyző sportoló indulhasson a játékokon.

Szerző

Átmeneti megoldás a Lokinál

Publikálás dátuma
2016.07.27. 07:50
Herczeg András személyében „házon belül” talált megoldást a DVSC FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CLAUDIO VILLA
A Debreceni VSC felnőtt labdarúgócsapatát korábban kétszer, összesen négy és fél éven át irányító Herczeg András, a Debreceni Labdarúgó Akadémia ügyvezetője „örökli” a Kondás Elemér hétfői lemondása után megüresedett vezetőedzői pozíciót a hajdúsági csapat élén. A klubvezetés keddi döntése csupán átmeneti megoldás, Debrecenben jelenleg is keresik azt a szakembert, akivel hosszú távon számolhatnak.

A kétezres évek első felében honi szinten meghatározó csapattá nőtt a Debrecen, azonban az utóbbi két szezonját vizsgálva észlelhető, hogy a legutóbbi Bajnokok Ligája-búcsú időszakában megváltozott valami a csapat háza táján. A elitliga 2014/2015-ös selejtezőjének harmadik körében a fehérorosz BATE Boriszov elleni „odavágón” egygólos előnyt szerző Loki a visszavágó első játékrészében duplázta (idegenben lőtt góljának köszönhetően gyakorlatilag triplázta) előnyét, ez mégsem volt elég.

Az augusztus 5-én lejátszott találkozó 38. percében Selim Bouadla második sárga lapja után a kiállítás sorsára jutott, s bár csapattársai emberhátrányban is derekasan küzdöttek, végül 3-1-re kikaptak. A mindent eldöntő harmadik találatot a 94. percben kapta az akkori magyar bajnok, melynek bukásáért a francia játékos fegyelmezetlensége mellett a kritikusabb hangok a nem megfelelően erősítő klubvezetés mellett a szurkolók szerint kilátástalan futballt játszó csapat első emberét, Kondás Elemért tették felelőssé.

A Debrecen 2014/2015-ös szezonja a folytatásban sem úgy alakult, ahogyan azt a sikerekhez szokott debreceni közönség megszokhatta. A BL-kiesés után az Európa-liga csoportkör sem jött össze. A Loki végül negyedikként zárta a pontvadászatot, a Magyar Kupából pedig még ősszel, a negyedik körben búcsúzott. Noha az előző idényben egyet előrelépett a DVSC, a harmadik helyet nem lehet sikerként értékelni; nemtetszésüknek a drukkerek több ízben Kondás távozását követelve adtak hangot.

Közvetlen riválisaival szemben idegenben és az új, minden igényt kielégítő stadionjában is többször eredménytelen maradt a Loki a vizsgált időszakban, ezekben az években ráadásul valóban erősítést jelentő labdarúgó sem igazolt a Cívisvárosba. Miközben alapemberek távoztak, a pótlásukra szerződtetett futballisták - a korábbi sikerek megismétléséhez - könnyűnek találtattak.

Lemondása másnapján kerestük a debreceniek kispadján 1923 napot eltöltő, ezen idő alatt két-két bajnokságot és kupát nyert Kondás Elemért, aki egyelőre nem kívánt beszélni döntésének hátteréről. Valószínűleg, nem kizárólag az Európa-ligában elszenvedett kettős vereség és a gyenge bajnoki rajt vezethetett az edző lemondásához, a valódi okokkal kapcsolatban azonban legfeljebb találgathatunk. Csakúgy, mint a lehetséges utód kilétével kapcsolatosan is.

Mert bár kedden bejelentették, hogy a második, 2007 és 2010 közötti szerepvállalása során magyar szinten páratlan hazai és nemzetközi sikereket elérő Herczeg András követi Kondást a debreceni kispadon, Herczeg kinevezése csupán átmeneti megoldás, a soron következő hazai bajnoki mérkőzésre szól. „Nem terveztem jelen pillanatban, hogy leülök a kispadra, de a kialakult helyzetben úgy éreztem, segítenem kell a klubnak – idézi a klub honlapja Herczeg Andrást.

A következő tréner személyét érintő találgatások során felmerült a legutóbb az NB II-es Balmazújvárost irányító Feczkó Tamás neve mellett az itthon a Ferencvárost és az MTK-t is megjárt László Csaba és a szerb Tomiszlav Szivics esetleges debreceni szerepvállalása is.

A Debrecen legközelebb vasárnap lép pályára, akkor a Gyirmótot fogadják az NB I-ben.

Herczeg harmadszorra
A 60 éves Herczeg András a Debreceni Sportiskola növendéke, ennek megfelelően a ’70-es évek második felében a DVSC labdarúgójaként kapott lehetőséget. Az aktív pályafutása után edzőnek álló Herczeg 1994 és 1997 között pályaedző, az 1997 áprilisa és 1998 októbere közötti időszakban a Loki vezetőedzője.
Később dolgozott a hajdúságiak utánpótláscsapatainál, 2004-től 2007-ig újra pályaedző a felnőtteknél. Herczeg 2007 novemberétől a 2010-es év végéig terjedő időszakban a debreceni futball legsikeresebb edzője: a hazai szinten több kupát nyerő klub irányítása alatt bejutott a Bajnokok Ligája és az Európa-liga csoportkörébe is.

Szerző