Bakondi azt állítja: semmiféle atrocitás nem éri a "migránsokat"

Bakondi főtanácsadó Györgyön volt ma a sor, tudjuk ugyebár, hogy a kvótareferendum közeledtével dübörög a tájékoztatás fedőnevű kormánypropaganda, ebből nyilvánvalóan mindenkinek ki kell vennie a részét, akár azt is megkockáztatva, hogy egész egyszerűen nem mond igazat.  Az MTI híradása szerint ugyanis Bakondi azt mondta: számos valótlan állítás jelenik meg a hatóságok eljárásairól, holott semmiféle attrocitás ( sic!)  nem éri a migránsokat. 

Akkor szöveghűen, ahogy az MTI kiadta: 

Megszilárdult a határőrizet és jelentősen csökkent a befogadó állomások telítettsége a július eleji jogszabályváltozásnak köszönhetően - közölte Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó szerdán Budapesten. Értékelése szerint a jogellenes magyarországi tartózkodás megszüntetésére irányuló intézkedések stabilitást és hatékonyságot hoztak, az idegenrendészeti központokban 41 százalékos, a menekültügyi központokban 60 százalékos a feltöltöttség. A magyarországi belbiztonsági helyzet stabil - jelentette ki, üdvözölve, hogy Ausztria és a V4 tagállamok is rendőri erőkkel segítik a magyar határvédelmet. Hozzátette: az egyre komolyabb nemzetközi együttműködésnek köszönhetően nő az embercsempész szervezetek felszámolásának hatékonysága is.

A főtanácsadó beszélt arról is, hogy több nyomásgyakorlási kísérlet érzékelhető egyebek mellett civil szervezők aktivizálódása miatt. Ezekről szólva megjegyezte: a performanszok, gyalogos menetek és éhségsztrájkok a médiát célozzák. A főtanácsadó kitért arra is: számos valótlan állítás jelenik meg a hatóságok eljárásairól, holott semmiféle attrocitás nem éri a migránsokat. Bakondi György - utalva a francia-, és németországi eseményekre - példátlannak nevezte a július 14. és 26. közötti terrorcselemény-sorozatot, ami álláspontja szerint az európai belbiztonsági helyzet romlását jelzi. Elmondása szerint részben gyorsan radikalizálódó, részben illegális bevándorlóként érkező, korábban kiképzést kapó elkövetőkről van szó, akiknek hátterében a radikális iszlám nézetrendszerei állnak. Okkal feltételezhető az is, hogy számos alvó ügynököt is aktivizálnak - fűzte hozzá.

A főtanácsadó kijelentette: a tények azt támasztják alá, hogy az ellenőrizetlen illegális migráció veszélyes, súlyos köz- és nemzetbiztonsági kockázatot rejt. A magyar álláspont szerint nem csökkenteni kell a bevándorlást, hanem meg kell állítani, a külső határok védelme az alapja az emberek védelmének. Bakondi György Brüsszel migrációs politikájának felülvizsgálatát és erős titkosszolgálati együttműködést sürgetett. A szervezett befogadás, a kvótarendszer, a be nem fogadó országok bírságolása és a döntési jogosultságok Brüsszelbe centralizálása Magyarország számára elfogadhatatlan - szögezte le, hozzátéve, hogy az október 2-i népszavazás is azt célozza, hogy súlyos kérdésekben a magyarok döntsenek. A főtanácsadó tudatta azt is, hogy Magyarország visszaveszi és a kiinduló országba szállítja azokat az illegális bevándorlókat - például koszovóiakat és albánokat - akik valóban itt léptek be először az unióba, azokat viszont nem, akikről tudni lehet, hogy Görögországon keresztül érkeztek.

A tájékoztatón közölte azt is, hogy kedd este öt algériai és két marokkói férfi megszökött a kiskunhalasi őrzött befogadó állomásról, hármukat már elfogták a hatóságok, kettejük tartózkodási helyét pedig már ismerik. Mint ismertette, este egy algériai bevándorlót fogtak el szökési kísérlet közben, az ezt követően tartott létszámellenőrzésen derült ki, hogy több fiatal férfi elhagyta a tábort. Beszámolt arról is, hogy egy iraki migráns összevagdosta a testét a késő esti órákban. A főtanácsadó tájékoztatása szerint a hatóságok komoly erőkkel keresik az elszökött embereket, akik mindannyian azért voltak a zárt táborban, mert erőszakos, tiltott határátlépést követtek el.

A nemzetközi helyzetről szólva elmondta, hogy a migrációs súlypont - a balkáni zárások miatt - az olasz partok felé tolódik. Görögországban 57 ezer 500 migráns tartózkodik, Macedóniába napi százan érkeznek, Szerbiába pedig napi 300-500-an.
Az ENSZ adataira hivatkozva közölte azt is, hogy idén 250 ezren érkeztek Európába, az utánpótlás pedig bőséges: Törökországban 3 millióan, Líbiában 1 millióan várnap az Európába jutásra.

Bakondi György az idei hazai adatokról szólva permanens növekedésről számolt be, kifejtve: az első negyedévben 4965 illegális határátlépő volt, a második negyedévben 10 ezer 553. Július 26-ig idén 17 ezer 823 határsértést történt a magyar határon - tette hozzá, megjegyezve: az új szabályok júliusi hatályba lépése óta 2237 erőszakos határátlépését akadályozta meg a rendőrség és a honvédség. Idén 24 ezer 160 menekültkérelmet nyújtottak be az országban, 301 kérelmező részesült valamilyen védelemben.

Szerző

Egy iraki menekült összevagdosta a saját testét Kiskunhalason

Öt algériai és két marokkói férfi megszökött kedd este a kiskunhalasi őrzött befogadó állomásról, hármukat már elfogták a hatóságok, kettejük tartózkodási helyét pedig már ismerik - ezt Bakondi György közölte az MTI-vel.

A miniszterelnöki főtanácsadó azt mondta, hogy este egy algériai bevándorlót fogtak el szökési kísérlet közben, az ezt követően tartott létszámellenőrzésen derült ki, hogy több fiatal férfi elhagyta a tábort. Egy iraki menekült összevagdosta a testét a késő esti órákban. A  hatóságok komoly erőkkel keresik az elszökötteket, akik - Bakondi megfogalmazása szerint -  erőszakos, tiltott határátlépést követtek el, ezért voltak a táborban.

Szerző
Frissítve: 2016.07.27. 16:37

DK: Tarlós vonja vissza a tendert!

A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli Tarlós István főpolgármestertől, hogy vonja vissza a menetrend szerinti városnéző buszok üzemeltetésére vonatkozó tendert.

Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi közgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a főpolgármester ne kockáztassa azt, hogy a Budapestre érkező turisták rossz minőségű szolgáltatással találkozzanak, hiszen ha a húsz évre szóló koncesszióval kiiktatják a versenyt, akkor az akár kudarchoz is vezethet.

Közölte, a városházi pletykák szerint már meg is van az a cég, amelyik megnyerné a tendert. A tenderkiírás is megfelel ennek, hiszen a pontok hatvan százalékát két szubjektív szempont alapján lehet majd kiosztani - tette hozzá Gy. Németh Erzsébet.

Emlékeztetett: a Fővárosi Közgyűlés június 8-án, zárt ülésen, nagy gyorsasággal fogadta el azt az előterjesztést, amely lehetővé tette a tender kiírását. A megjelent kiírás arról szól, hogy húsz évre egy cég nyerheti el a fővárosban a koncessziót, ami évi 1,5 milliárdos piacot jelent. A évi koncessziós díj minimálisan 60 millió forint.

Az előterjesztés gyorsaságát akkor azzal indokolták: a főváros vezetése azt szeretné, hogy januártól koncesszióban egyetlen társaság végezze a szolgáltatást - mondta Gy. Németh Erzsébet, aki szerint a kiírás nem azokat a paramétereket tartalmazza, mint amelyekről az előterjesztés során tárgyaltak, "egy szó sincs benne arról, hogy milyenek legyenek az autóbuszok". A pályázati kiírás szerint csupán a jelenleginél "környezetvédőbb szempontokat kell majd a buszoknak érvényesíteni" - közölte.

Szerző