Terrortámadástól félnek Rióban

Publikálás dátuma
2016.07.29 07:50
Jelentősen megerősítették egy sor objektum védelmét Rióban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MARIO TAMA
Fotó: /
Egyetlen hét maradt a riói olimpiáig, de kételyek azért maradtak bőven a nagy esemény közeledtével. Sokan nincsenek meggyőződve arról, hogy a brazil rendőrség kellőképpen gondoskodik-e az esemény biztonságos lebonyolításáról. A félelem azért tűnik indokoltnak, mert Európában egyre gyakoribbak a véres merényletek, s a terroristák számára jobb alkalom aligha nyílhatna a vérfürdőre, mint az olimpia.

A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon szerencsére nem történt egyetlen terrorcselekmény sem, pedig az öreg kontinens városai közül Párizs a legveszélyeztetettebbek közé tartozik. Hogy azonban mennyire nem lehet biztosra menni, bizonyítja: röviddel az Eb után Nizzában egy férfi kamionnal tarolta le a part melletti sétányt. Nyolcvan személy életét vesztette.

Brazíliát ugyan eddig elkerülték a terrorakciók, de azt azért meglehetősen erős lenne kijelenteni, hogy a dél-amerikai állam mentes lenne mindenfajta bűnözéstől. Gyakoriak a rablások, illetve a leszámolások a nincstelenek által lakott nyomornegyedekben, a favellákban.

A brazil rendőrség mindenesetre semmit sem akar a véletlenre bízni. Rio de Janeiróban összesen 85 ezren ügyelnek a rendre, köztük sok katona. Ez kétszer akkora létszám, mint ahány biztonsági Londonban teljesített szolgálatot. José Mariano Beltrame, Rio de Janeiro biztonsági főnöke szerint nem lehet baj. „Készen állunk, mindent megterveztünk” – mondta. Arra a kérdésre, tart-e terrortámadásoktól, hiszen legalább félmillió külföldit várnak a világjátékokra, azt válaszolta: „Természetesen aggódunk emiatt, Brazília azonban nem tartozik a különösen fenyegetett országok közé” – fejtette ki.

Ez kétségtelenül így is van. A terrorfenyegetést vizsgáló Global Terrorism Index szerint Brazília csak a 74. ezen a listán, az Egyesült Államok ezzel szemben viszont a 35. Azok a városok, amelyek már rendeztek akár téli olimpiát, tudták, hogyan kell készülni a terrortámadások ellen. Londonban 2005-ben hajtottak végre merényletsorozatot a metróval szemben, Athénban többször robbantottak szélsőbaloldaliak, de Oroszországot is több terrortámadás érte.

A nizzai merénylet után Rióban is emelték a biztonsági készültség szintjét. Raul Jungmann védelmi miniszter bejelentette, hogy több ellenőrzőpontot hoztak létre. Nagy valószínűség szerint az olimpia idejére utcákat zárnak majd le. A repülőtereken már a belföldi járatokon is alapos vizsgálatoknak vetik alá a bőröndöket, ez eddig csak a nemzetközi járatokon volt szokás. A brazzil.com honlapja szerint a biztonságiak közül 10 ezer embert az izraeli védelmi minisztérium képzett ki.

Önmagában a biztonságiak több tízezres száma azonban még semmit sem mond, hiszen nem mindegy, mennyire felkészültek egy esetleges támadásra, illetve felszereltségük megfelelő-e ahhoz, hogy szükség esetén hatékonyan lépjenek fel. A franciaországi Eb is megmutatta, hiába volt jelentős rendőri jelenlét a stadionoknál, amint a magyar szurkolók is beszámoltak róla, Marseille kivételével rendkívül lanyha volt az ellenőrzés, lényegében gond nélkül bevihettek volna magukkal egy kisebb robbanószerkezetet.

A brazil rendőrség kiválóan felkészült a bandaháborúkra, ezek szinte mindennaposak az országban, de egy terrortámadás kezelésével kapcsolatban – szerencsére – nem szerezhetett tapasztalatokat. Amint a brit Washington Post találóan megjegyezte, Brazília egy „2001. szeptember 11. előtti világban él”. Mivel az országra még nem sújtott le a terror, egyelőre nem is veszik igazán komolyan a terrorfenyegetést. Az idén februárban megrendezett riói karneválon például többen Oszama bin Ladennek öltöztek, s viccet csináltak az öngyilkos merényletekből.

Egy terrorellenes egység működik ugyan az országban, de csak ötven tagja van. Mindenesetre Brazíliában is valamelyest erősödnek a szélsőséges iszlamisták, az Ansar al-Khilafah Brazil nevű szervezet például már támogatásáról is biztosította az Iszlám Állam (IS) vezetőjét, Abu Bakr al-Baghdadit. A csoport az olimpia ideje alatti támadásokra biztatja a fanatikusokat. Július 15-én kiutasítottak az országból egy francia-algériai kettős állampolgárságú fizikaprofesszort, akit 2012-ben Franciaországban amiatt ítéltek el, mert logisztikai segítséget nyújtott terroristáknak.

Röviddel később egy iszlamista szervezet tíz szimpatizánsát vették őrizetbe, mert a Telegram nevű mobiltelefonos alkalmazáson az olimpia alatti terrortámadás lehetőségéről cseréltek eszmét. Alexandre de Moraes igazságügyi miniszter szerint amatőrökről van szó, akik sosem voltak az IS iraki vagy szíriai kiképzőtáborában. A brazil rendőrség készülődését mutatja, hogy egyik szombaton lezárták az egyik riói metróállomást, hogy a rendőrök békében gyakorlatozhassanak. A környéken rendezik majd a kosárlabda viadalokat, valamint a kerékpáros versenyeket. A kormány kampányt is indított, óriásposztereken kérik az embereket arra, ha valami gyanúsat tapasztalnak, rögvest értesítsék a rendőrséget.

Rióban az atlétákat is igyekeznek felkészíteni a váratlan történésekre. Röpke időre be kellett ülniük az iskolapadba, hogy tudják, hogyan viselkedjenek egy rendkívüli helyzetben – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kétségtelen tehát, hogy a riói rendőrség, illetve a kormányzat igyekszik felnőni a feladathoz. Egyes szakértők azonban attól tartanak, hogy az intézkedések túlságosan későn jöttek. Patrick Skinner, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) korábbi munkatársa, terrorellenes szakértő szerint nem lehet egyik napról a másikra elsajátítani a biztonság szavatolásának bizonyos sémáit. Szerinte valóságos katasztrófával ér fel, hogy mindössze két héttel az olimpia előtt történnek meg ezek az intézkedések.

Az sem világos, hogy a brazil egészségügyi rendszer kellőképpen felkészült-e sérültek tömeges fogadására. Bizonyos kórházak a világjátékok ideje alatt csak az olimpiára érkezetteket fogadják, ezek az intézmények azonban messze találhatóak a versenyek helyszínétől. Aki például a Copacabanán szenved valamilyen sérülést, s sürgősen kórházba kell szállítani, a gaveai kórházba szállítják, ami legalább félórányi útra található innen.

A riói biztonsági főnök, José Mariano Beltrame szerint azért sincs ok túlzott aggodalomra, mert Brazília már több fontos eseményt rendezett meg mindenfajta gond nélkül. Utalt a két évvel ezelőtti labdarúgó-világbajnokságra, illetve a riói klímakonferenciára. Sok helyi azonban attól fél, hogy ha mégis baj történne, a rendőrség nem lenne ura a helyzetnek. Többeket például megrémisztett a nizzai merénylet, hiszen hasonló terrorakció a Copacabanán is elképzelhető lenne.

Magyar külügy: regisztráljanak a konzuli szolgálatnál
Az olimpiai, illetve paralimpiai játékokra Brazíliába utazó minden magyar szurkoló regisztráljon konzuli védelemért, mert ha baj történik, a magyar külképviseletek el tudják őket érni, így nekik nagyobb eséllyel segíthetnek - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Kiemelte: átsorolták Brazíliát a kettes, fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába, ami azt jelenti, hogy minden odautazótól nagyobb figyelmet, körültekintést kérnek. A döntés oka, hogy a brazíliai magyar külképviseletek munkatársai egyértelműen azt tapasztalják, a közbiztonsági helyzet jelentős mértékben romlott az országban, és nem könnyíti meg a biztonsági szervek dolgát az olimpia és az azzal járó tömeg - közölte Szijjártó Péter.
A külügyminiszter kifejtette: az augusztus 5. és 21. közötti olimpiai, valamint a szeptember 7. és 18. közötti paralimpiai játékok idejére megerősítik a konzuli szolgálatot az országban, létrehoztak egy ideiglenes konzuli irodát Rióban, így a kiutazóknak szükség esetén lehetőségük lesz személyesen is kapcsolatba lépni a konzuli szolgálattal.
Szerző
2016.07.29 07:50