Előfizetés

Hatszáznyolcvanmilliót ad a kormány kéményseprésre

 Hatszáznyolcvanmillió forintot ad a kormány kéményseprő-ipari munkák ellátására az önkormányzatoknak - derül ki a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányhatározatból.

 E szerint a kormány elrendelte a kéményseprő-ipari közszolgáltatás helyi önkormányzat általi ellátásának támogatására 680 millió forint egyszeri átcsoportosítását az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) költségvetéséből. Az OKF az ország 15 megyéjének 1835 településén vette át a kéményseprő-szolgáltatások végzését július 1-jével. A lépéssel ingyenessé vált az úgynevezett sormunkák végzése, vagyis a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, tisztítása, valamint a kötelező felülvizsgálat a lakosság számára.   Az ország többi részén a fővárosi közgyűlés, valamint a megyei jogú városok közgyűlései dönthetnek arról, hogy az OKF szolgáltatását választják-e.

Fogyóban a Lázár-univerzum?

A Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánostól Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez kerül a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Posta és az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. felügyelete - értesült az Origo.

Mártfai-Mager Andreát július elején nevezték ki Németh Lászlóné államtitkár utódjának postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosként, a portál pedig úgy tudja: a Miniszterelnökségen nem kapott megfelelő embereket munkájához. Ezután a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban fogja felépíteni saját stábját. Olyan területek kerülnek át Seszták Miklós minisztériumához, amelyekről sok szó esett az elmúlt hetekben Spéder Zoltán Takarékbank-ügyei miatt, és amelyek korábban valamilyen szinten kötődtek Simicska Lajoshoz is. A kormányhatározat arról, hogy a posta és a nemzeti pénzügyi szolgáltatások felügyelete átkerül a Miniszterelnökségtől a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, az Origo cikkének megjelenése után felkerült a Magyar Közlönybe. 

Miniszteri biztos lett a Sportkórház volt főigazgatója

Berkes István ortopéd sportorvost, egyetemi tanárt, a Sportkórház volt főigazgatóját nevezte ki július 1-i hatállyal Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) elhelyezésével összefüggő feladatok összehangolásáért felelős miniszteri biztossá.

A Hivatalos Értesítőben megjelent határozat szerint a miniszteri biztosnak javaslatot kell készítenie az OSEI elhelyezésére és a szükséges szervezeti keretek meghatározására, részt kell vennie a szabályozó eszközök kidolgozásában és együtt kell működnie az új budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztossal. Megbízatása a határozat szerint szeptember 30-ig szól.