Előfizetés

Döntöttek: a Mediaworksé lehet a Pannon Lapok

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa hétfői ülésén megadta az előzetes szakhatósági hozzájárulást ahhoz, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. egyedüli irányítást szerezzen a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft.-ben - közölte az NMHH.

Az ügyletről a végső döntést a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mondja ki - jelezték. A vállalkozások közötti összeolvadások engedélyezésével kapcsolatos versenyhatósági eljárásnál a médiatanács feladata szakhatósági eljárás keretében biztosítani, hogy a médiapiacon részt vevő vállalkozások fúziója esetén egyetlen piaci szereplő se kerülhessen olyan erőfölénnyel járó helyzetbe, amely esetlegesen a tartalomkínálat szűkülését eredményezhetné. A vállalati összeolvadások engedélyezhetősége a GVH jogkörébe tartozik - írták.

A Mediaworks július 4-én jelentette be, hogy megállapodott a Pannon Lapok Társasága megvételéről. Jelezték: a vevő és az Ost Holding GmbH, a PLT tulajdonosa megállapodása után a Mediaworks benyújtotta az ügylet engedélyezésére irányuló kérelmét a GVH-hoz.

A PLT csaknem 9 milliárd forintos árbevételű, 500 munkavállalót foglalkoztató, négy dunántúli megyében (Fejérben, Vasban, Veszprémben és Zalában) jelen lévő cégcsoport, négy megyei napilap - Fejér Megyei Hírlap, Napló, Vas Népe, Zalai Hírlap - mellett a Dunaújvárosi Hírlap kiadója, és helyi digitális médiacsatornákat is üzemeltet.

A Mediaworks több mint 16 milliárd forintos éves forgalmával és mintegy 650 munkavállalójával a Nemzeti Sport, a Népszabadság, a Világgazdaság, nyolc megyei napilap, női és gasztromagazinok, valamint digitális médiatermékek tulajdonosa.

Nem kapta meg a frekvenciaengedélyt a Class FM

Publikálás dátuma
2016.08.01. 14:56
FOTÓ: Népszava
A Médiatanács elutasította a kereskedelmi adó üzemeltetőjének a kérelmét, hogy újabb öt évre kapjon lehetőséget a sugárzására - írja a hvg.hu. A döntés miatt lehet, hogy hónapokig nem lesz országos kereskedelmi rádióműsor.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a Simicska Lajos üzleti köréhez kötődő rádió tulajdonosa nemrégiben adta el a céget Michael McNutt amerikai üzletembernek, miután nem látott esélyt arra, hogy a neve alatt tovább működhessen a Class FM. 

A Médiatanács ma elutasította az Advenio még tavaly nyáron benyújtott kérelmét, mondván, hogy a körülményekre való tekintettel nem lát lehetőséget az eddigi, hétéves engedély meghosszabbítására. A lap megjegyzi, hogy furcsa is lett volna, ha az új tulajdonossal rendelkező adónak azonnal megadják az engedélyt, miután a csatorna legnépszerűbb műsora, a Morning show miatt az utóbbi időben többször is megbüntették a Class FM-et.

Az Advenio ugyanakkor megtámadhatja a bíróság előtt a Médiatanács döntését. Ez azonban még egyáltalán nem jelenti azt, hogy megszólal a 103,3 frekvencia november 19-én, addig ugyanis már nem nagyon lesz mód arra, hogy szabályosan le lehessen bonyolítani egy eredményes pályázatot - írja a portál.

Ha valaki előbb-utóbb mégis elnyeri a frekvenciát, és a bíróság mégis jogszerűtlennek ítéli a Médiatanács elutasító döntését, akkor még nehezebb lesz kibogozni, kinek melyik frekvenciára van jogosultsága, így a hvg.hu szerint az is előfordulhat, hogy akkor hosszú hónapokig nem működik idehaza országos kereskedelmi csatorna.

A médiatörvény szerint egy frekvenciára való jogosultság legfeljebb hét évre érvényes és egyszeri alkalommal - kérelemre - öt évre megújítható. A médiatanács - mint a rábízott médiaszolgáltatásra használható frekvenciakészlettel hatékonyan és felelősen értékgazdálkodó testület - feladata és joga dönteni a rádiófrekvenciák hasznosításáról. Egy jogosultság lejártakor a grémium minden esetben megvizsgálja a frekvenciakészlet értékét és összetételét. Mindez annak érdekében történik, hogy a változó piaci környezetet, a műsorszórási gyakorlatot és a technológiai fejlődést is figyelembe lehessen venni a frekvenciagazdálkodásban.

Megpályáztatják a Class FM frekvenciáját
Új, országos kereskedelmi rádiós frekvenciaterv kidolgozására kérte fel a médiatanács a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hivatalát, miután idén novemberben az országos kereskedelmi rádió, a Class FM határozott időre szóló jogosultsága hét év múltán lejár - áll az NMHH közleményében. A frekvenciaterv és a pályázati felhívás tervezetének kidolgozása néhány héten belül várható, a nyilvános közzététel helyéről a hatóság a honlapján és hirdetményben is beszámol. Mindkét dokumentum esetében több hét áll majd rendelkezésre az érdeklődőknek a véleményezésre. A tervezeteket a közzététel utolsó napjától számított 45 napon belül véglegesíti a Médiatanács, megjelölve majd a pályázati ajánlatok beadásának napját is - írják.

Augusztusban újra MineShow a Millenárison!

Publikálás dátuma
2016.08.01. 13:57

2016. augusztus 6-7-én a Millenárist ismét ellepi a gyerekzsivaj, itt kerül ugyanis megrendezésre az ország legnagyobb pixeles bulija, a MineShow. A rendezvényen megszámlálhatatlan izgalmas program várja a Minecraft világának szerelmeseit, és természetesen azokat is, akik még csak most ismerkednek a világ egyik legnépszerűbb játékával, amely kicsiket és nagyokat egyaránt képes a monitor elé szegezni.

A rendezvényen egész napos színpadi program várja a látogatókat, ahol találkozhatnak kedvenc YouTubereikkel, meghallgathatnak néhány érdekes előadást a Minecraft világából, és természetesen a saját tudásukat is próbára tehetik a kvízek alkalmával. Sőt, a legképzettebbek egy teszt sikeres kitöltésével akár a MesterMC STAFF csapatához is csatlakozhatnak!

A Millenáris C, D és E épületében rengeteg további programon is részt vehetnek a látogatók, így lesz TNT blokk célba rúgás, papercraft, cosplay verseny, memóriajáték, Creeper vadászat, Minecraft puzzle, és bányászérme szerencsekerék is. A dedikáló zónában a legnépszerűbb magyar videósok, James, Luckey, ZsDav, Doggy Andi, Csabusa, IceBlueBird, Anett és Ancsa, a KD csapat, valamint Isti és Unfield osztják majd az aláírásokat.

Bővebb információ ITT!