Több évet kaphat a kémkedő FBI-os

Publikálás dátuma
2016.08.02. 10:10
FOTÓ: Joe Raedle/Getty Images
A Szövetségi Nyomozó Irodánál (FBI) eddig is kiemelt figyelmet fordítottak a felvételre jelentkezők ellenőrzésére, ám most további szigorítást terveznek, miután kiderült, hogy egy, az elektronikai részlegnél dolgozó munkatárs – ahogy a hivatalos megfogalmazás szól – „érzékeny információkat” adott tovább Kínának. 

A Kun Shan Chun nevű férfi tegnap bűnösnek vallotta magát egy manhattani bíróságon, amiért több éves börtönbüntetés fenyegeti – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Az FBI az Egyesült Államok szövetségi szintű nyomozó szerve, az amerikai Igazságügyi Minisztérium joghatósága alá tartozik, s a legkiterjedtebb nyomozati jogkörrel rendelkezik. Hivatalosan fő feladata napjainkban a terrorelhárítás. A 46 éves Kun Shan Chunt idén márciusban az FBI fedett ügynökei buktatták le. A 46 éves „Joey” Chun Kínában született, amerikai állampolgárságot kapott, 1997 óta dolgozott az FBI-nál, biztonsági ellenőrzésénél azonban hamis adatokat adott meg. 2006-tól tartott kapcsolatot legalább egy kínai kormánytisztviselővel, szolgálatait pénzzel és külföldi utakkal honorálták. A férfi által továbbadott dokumentumok között nem csupán az FBI felépítéséről és működéséről szóló iratok szerepeltek, hanem konkrét információk is egy FBI-ügynök kilétéről és útjának részleteiről, ami beazonosíthatóvá és elfoghatóvá tették (volna) a kínai hatóságok számára. Az AP értesülése szerint a férfi bírósági tárgyalására december elején kerül sor. Kína washingtoni nagykövetsége mindeddig elzárkózott az ügy kommentálásától.

Szerző
Témák
FBI kémkedés

Összefogtak a zsarolóvírusok ellen

Az Intel, a Kaspersky Labs és az Interpol összefogott a zsarolóvírusok áldozataiért, és elindította a "No More Ransom" nevű portált. A felhasználók ezen keresztül ingyen feloldhatják a vírusok által titkosított fájljaikat.

A zsarolóvírus a számítógépes vírusok egy fajtája, amely lezárja az áldozat számítógépét vagy kódolja a rajta levő adatokat, váltságdíjat követelve a fertőzött eszközhöz vagy a fájlokhoz való újabb hozzáférésért. A zsarolóvírusok nagy veszélyt jelentenek az európai hatóságok számára: az EU tagországok majdnem kétharmadában folyik nyomozás az efféle vírustámadások miatt.

A Kaspersky Lab közleményében azt írta: míg az egyéni felhasználók eszközei a leggyakoribb célpontok, céges és kormányzati hálózatok is érintettek ilyen ügyekben. Az áldozatok száma rohamosan növekszik: a Kaspersky Lab szerint a Kripto-zsarolóvírus támadásainak száma egy év alatt 550 százalékkal nőtt: a 2014-2015-ös 131 000-ről 718 000-re. A felhasználók segítése mellett az új szolgáltatás célja a megelőzés is.

A javasolt intézkedések között szerepel, hogy minden fontos fájlról készítsünk másolatot, és hogy csak megbízható forrásokból származó e-maileket nyissuk meg. A szakemberek azt is remélik, hogy a kíberbűnözők bevétele is csökkenni fog, jelenleg ugyanis nagyon sokan hajlandóak fizetni is érzékeny adataik visszaszerzéséért; ez pedig az egész zsarolóvírus-szférát arra bátorítja, hogy folytassák tevékenységüket.

Szerző

Az az őrjítő csípőmozgás

Publikálás dátuma
2016.08.02. 07:35
A szamba története szerint a szaggatott, rövid mozdulatok a megbilincselt rabszolgák mozgását jelképezik FOTÓ: EP/GETTYIMAGES/RA
Napokon belül elkezdődik a riói olimpia. Abban a városban, ahol minden idők leghíresebb karneválját rendezik. Ilyenkor négy napra Rio de Janeiro a világ fővárosává válik. A parádén a látványos jelmezek mellett a szamba is főszerepet kap, hiszen ilyenkor mérik össze tudásukat a legjobb szambaiskolák táncosai a brazil farsang főutcáján, a több mint másfél kilométeres Sambadronon. Az idén századik születésnapjára készül a szamba.

A Rio de Janeiró-i nemzeti könyvtárban regisztrálták 1916. november 27-én a Pelo Telefone című dalt, Ernesto Dos Santos, Donga és Muro de Almeyda szerzeményét. Néhány hónap múlva ez lett a karnevál nagy sikere. Nem biztos, hogy ez volt ugyan az első szamba, az sem biztos, hogy a szó először szerepel lemezen, de a Pelo Telefone hozta divatba ezt a ritmust, ezt a táncot és tette társadalmi jelenséggé.

A szamba szó egy bantu kifejezésből ered. Brazíliában páros ütemű zenéhez és tánchoz, valamint szinkópás kísérethez használják. Azt mondják, hogy Rióba Bahia államból érkezett a felszabadult rabszolgákkal – Brazíliában hivatalosan 1888-ban szüntették meg a rabszolgaságot –, akik a cukornád- vagy kávéültetvényeken dolgoztak és felszabadulásuk után elindultak munkát keresni. A szaggatott, rövid mozdulatok a megbilincselt rabszolgák mozgását jelképezik, azt, hogy még tánc közben sem tudtak láncaiktól megszabadulni.

1890 és 1917 között Rio lakossága megduplázódott, félmillióról egymillióra nőtt. A néger közösség a város központjában és a kikötőben telepedett le. A területet elnevezték „Kis Afrikának”. Itt élt Hilaria Batista de Almeida, az afro-bahiaiak egyik spirituális referenciája. Nála gyűltek össze mindazok, akik számára a szamba életforma volt. Az összejövetelek a gitárok, dobok, ütők, hangjai, az elfogyasztott grillhúsok és sok sör mellett 2-3 napig is eltartottak.

A 19. század folyamán ebből az afrikai eredetű, portugál elemekkel keveredő szambából alakult ki a városi szamba. Több komponista kiegészítette a hangszerelést egy bádogból készített, bőrrel fedett dobbal, a surdóval, és ezzel úgy tudták megváltoztatni a ritmust, hogy az alkalmas legyen a zenére való felvonulásra.

Az 1930-as években, a rádió megjelenésével nagy zeneszerzők születtek ebben a műfajban. Ilyen volt Ary Barroso, Gerardo Pereira, Noel Rosa. Nem sokkal a bossa nova előtt jött divatba a szamba conçao, amelynek lassúbb volt a ritmusa és szentimentálisabb a szövege. Évtizedekkel korábban már játszották a copacabanai klubokban. A szambaiskolákban tanítják a szambabrequét, amelynek humoros jellege van, de ma már ismert a szambajazz, a szambarock és a szambarap is.

A szamba ugyanolyan karriert futott be Brazíliából kiindulva, mint az ezzel szinte egy időben az észak-amerikai blues. Az uralkodó osztályok által megvetett zenéből az ország kulturális identitásának egyik legerősebb kifejezőjévé vált. Közben minden nemzedék változtat rajta egy kicsit, ami miatt az előzők húzzák az orrukat, de az új hangok megtalálják helyüket a gyökereken.

Olyan világhírű muzsikusokat is megihletett ez a zene, mint Chick Corea, al di Meola és és mindenekelőtt Carlos Santana, akinek Samba Pa Ti című érzelmes instrumentális darabja évtizedek óta a latin rock rajongóinak kedvence. Szinte közhellyé vált az is, hogy a brazil futballisták mozgását a szambához hasonlítják a sportzsargonban.