Több évet kaphat a kémkedő FBI-os

Publikálás dátuma
2016.08.02 10:10
FOTÓ: Joe Raedle/Getty Images
Fotó: /
A Szövetségi Nyomozó Irodánál (FBI) eddig is kiemelt figyelmet fordítottak a felvételre jelentkezők ellenőrzésére, ám most további szigorítást terveznek, miután kiderült, hogy egy, az elektronikai részlegnél dolgozó munkatárs – ahogy a hivatalos megfogalmazás szól – „érzékeny információkat” adott tovább Kínának. 

A Kun Shan Chun nevű férfi tegnap bűnösnek vallotta magát egy manhattani bíróságon, amiért több éves börtönbüntetés fenyegeti – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Az FBI az Egyesült Államok szövetségi szintű nyomozó szerve, az amerikai Igazságügyi Minisztérium joghatósága alá tartozik, s a legkiterjedtebb nyomozati jogkörrel rendelkezik. Hivatalosan fő feladata napjainkban a terrorelhárítás. A 46 éves Kun Shan Chunt idén márciusban az FBI fedett ügynökei buktatták le. A 46 éves „Joey” Chun Kínában született, amerikai állampolgárságot kapott, 1997 óta dolgozott az FBI-nál, biztonsági ellenőrzésénél azonban hamis adatokat adott meg. 2006-tól tartott kapcsolatot legalább egy kínai kormánytisztviselővel, szolgálatait pénzzel és külföldi utakkal honorálták. A férfi által továbbadott dokumentumok között nem csupán az FBI felépítéséről és működéséről szóló iratok szerepeltek, hanem konkrét információk is egy FBI-ügynök kilétéről és útjának részleteiről, ami beazonosíthatóvá és elfoghatóvá tették (volna) a kínai hatóságok számára. Az AP értesülése szerint a férfi bírósági tárgyalására december elején kerül sor. Kína washingtoni nagykövetsége mindeddig elzárkózott az ügy kommentálásától.

Szerző
2016.08.02 10:10

Ezrek kísérték utolsó útjára Gdansk meggyilkolt polgármesterét (képek)

Publikálás dátuma
2019.01.18 21:21

Fotó: AFP/ Wojtek RADWANSKI
Szombaton temetik el Pawel Adamowiczot, tiszteletére nemzeti gyásznapot hirdetett a lengyel államfő.
Múlt vasárnap egy jótékonysági rendezvényen az 53 éves Pawel Adamowicz, Gdansk ellenzéki főpolgármesterének életére tört egy merénylő. Adamowicz hétfőn blehalt sérüléseibe.
Pawel Adamowiczot szombaton helyezik örök nyugalomra a gdanski Mária-székesegyházban. A búcsúztatás már csütörtök délután megkezdődött a gdanski Európai Szolidaritás Központban.
Péntek este vitték át a főpolgármester koporsóját a bazilikába. Több ezer ember vett részt a gyászmeneten. Péntek délutánra és szombatra a lengyel államfő nemzeti gyásznapot hirdetett.
A temetést a város és a család közösen rendezi. A gyászünnepséget több lengyel város közterein óriáskivetítőkön közvetítik.
2019.01.18 21:21

Míg Európa emberi jogi díjjal tüntette ki, Ankarában terrorizmusért elítélték a volt bírót

Publikálás dátuma
2019.01.18 19:21

Fotó: ANADOLU AGENCY/ MURAT KAYNAK
A puccsra hivatkozva előzetes letartóztatásban lévő 14 ezer ember közül egy újabb került a 17 ezer elítélt közé.
Terrorszervezeti tagságért tíz év börtönbüntetésre ítélték pénteken Ankarában a Václav Havel-díjas korábbi török bírót, Murat Arslant, aki egyúttal egy bezáratott török civil jogi egyesület, a Bírák és Ügyészek Szövetségének (YARSAV) egykori elnöke is volt.
Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint Arslan annak a "gülenista hálózatnak" volt a tagja, amelyet Recep Tayyip Erdogan török elnök és rezsimje a 2016. július 15-ei katonai puccskísérletért vádol. A hatalomátvételi kísérlet állítólagos kitervelője az Erdogan-rezsim Soros Györgye: egy Amerikában élő török hitszónok, Fethullah Gülen. Gülen tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez. Ami viszont bizonyosan "felróható" neki, hogy számos török iskolát nyitottak a támogatásával.
A hatalomátvételi incidens után a török vezetés rendkívüli állapotot vezetett be és 2018 nyaráig sok esetben törvényerejű rendeleteket kibocsátva irányította az országot. Ankara az egyik intézkedés keretében záratta be az Arslan által vezetett YARSAV-ot is. Arslan mindemellett még a török alkotmánybíróság jelentéstevőjeként is dolgozott. Az egykori bírót 2016 októberében tartóztatták le, azóta előzetesben ült.
A börtönben tartózkodott akkor is, amikor 2017 októberében az Európa Tanács Parlamentáris Közgyűlése kitüntette a Václav Havel emberi jogi díjjal.
A hatósági fellépés Törökországban 2016 júliusa óta szakadatlan. Összesen csaknem 220 ezer embert, köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, tanárokat, orvosokat, üzletembereket, újságírókat, jogvédőket és civil aktivistákat vettek őrizetbe. Mintegy 17 ezer embert már elítéltek, közülük csaknem kétezret életfogytiglanra, nagyjából 14 ezren pedig még továbbra is előzetes letartóztatásban ülnek. Az Európa Tanács tagja - amelynek Törökország csaknem a kezdetek óta tagja - az elmúlt két és fél évben számos alkalommal bírálta Ankarát a szerinte túlzó megtorlásért. Emellett Ankara azért mégis jó viszonyt ápol Európával, például rendszeresen hatalmas mennyiségű fegyvert vesz Németországtól, de tavaly Orbán Viktor is nagy örömmel látta vendégül Budapesten.
2019.01.18 19:21