Visszatérő nyaraló a magyarok harmada

A magyarok harmada több alkalommal is visszatér ugyanarra a településre nyaralásai alkalmával, és minden ötödik ember ugyanoda foglal szállást, ahol egyszer már elégedett volt a kiszolgálással - derült ki a Szallas.hu legfrissebb, az Év Szállása versenyhez készített statisztikáiból. 

Az MTI-nek kedden elküldött közlemény szerint a Google turisztikai statisztikái azt mutatják, hogy Budapest, Siófok és Hajdúszoboszló a top 3 város, ahova a legszívesebben térnek vissza a turisták utazásaik alkalmával. A vendégházak és az apartmanok körében a legmagasabb a visszatérők aránya.

A vendégértékelések fontosságát és hitelességét mutatja, hogy a visszajáró nyaralók aránya is magasabb a vélemények alapján kiemelkedően teljesítő szálláshelyeken - mondta Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője a közlemény szerint.
Szintén meghatározó az úti cél kiválasztásakor a szálláshely elhelyezkedése és neve, ezt 65 százalék, illetve 20 százalék sorolta a fontos szempontok közé. Online foglaláskor pedig döntő szempont az ár és a korábbi látogatók személyes véleménye, 51 illetve 28 százalék szerint.

A Szallas.hu idén negyedik alkalommal hirdette meg a legjobb szálláshelyeket, illetve a turisztikai szempontból legvonzóbb településeket díjazó Év Szállása versenyt. A díjakat tavaly több mint 9 ezer belföldi és 125 ezer külföldi szálláshely közül választották ki, 442 200 vendégértékelés és a szakmai zsűri véleménye alapján.

Szerző

Magyar rövidfilmet jelöltek a Diák Oscar-díjra

Kis Hajni Szép alak című rövidfilmjét jelölte a Diák Oscar-díjra (Student Academy Awards) az Amerikai Filmakadémia a külföldi film kategóriában.

A kategória hét jelöltje közül a nyertes a díjat szeptember 22-én a Samuel Goldwyn Theater-ben veheti át Beverly Hillsben - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap kedden. A tavaly készült magyar diplomafilm egy gimnáziumi takarítónőről szól, akinek megtetszik az egyik diák, majd ismerkedni próbál vele. Orsi, a film főszereplője egy szerencsés véletlennek köszönhetően megszerzi kiszemeltje telefonszámát és flörtölni kezdenek sms-ben.

Kis Hajni idén végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán, osztályfőnökei Salamon András és Miklauzic Bence voltak. A film társírója Daoud Dániel, operatőre Nyoszoli Ákos, hangmérnöke Stark Ervin, vágója Gorácz Vanda, gyártásvezetője pedig Farkas Ádám volt.

Szerző

Elbúcsúztatták Esterházy Pétert - Fotók!

Publikálás dátuma
2016.08.02. 14:24
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Eltemették a hasnyálmirigyrákban június 14-én, 66 évesen elhunyt Esterházy Pétert a Veszp­rém me­gyei Gan­nán, a XIX. szá­zad ele­jén épült Szent Ke­reszt Fel­ma­gasz­ta­lása plébániatemplom mauzóleumában. A gyászszertartást Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát celebrálta, aki azzal búcsúztatta az írót, hogy olyan fénylő és saját pályáján ívelő csillag, emelkedő üstökös volt, akit "nem lehet és nem is szabad befogni".

Búcsúzik egy nemzet, egy nép a sorsával azonosuló írójától és gondolkodójától - mondta a pannonhalmi főapát a templomot és az előtte lévő parkot is megtöltő tömeg előtt tartott búcsúztató beszédében. "Esterházy Péter újjáteremtett szavakban tudta elmondani a teremtés kimeríthetetlen valóságát és tragédiáját, gyönyörűségét és ellentmondásosságát" - fogalmazott Várszegi Asztrik, aki szerint Esterházy Péter szavai egyszerre szóltak a teremtő Isten gazdagságáról, az ember életéről, sorsáról, élvezeteiről és fájdalmáról.

"Írása egyszerre volt briliáns irodalom és egy nemzet nyelvének megdicsőülése" - jelentette ki. Hozzáfűzte: Esterházy Péter "nemcsak a vér, hanem a lélek és a szellem arisztokratája is volt". "Örökségét meg kell ismernünk, fel kell fedeznünk és élnünk is kell belőle" - fogalmazott a főapát. 

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A család előzetesen megkérte a gyászolókat, hogy ne vegyenek és hozzanak virágot, hanem ajánlják fel az erre szánt összeget az Alapítvány a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért nevű szervezetnek.

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

 A latin nyelvű gyászszertartáson részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint több politikus is. Jelen volt Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke és a szervezet igazgatója, Keresztury Tibor; Szőcs Géza, a magyar Pen Club elnöke, valamint több kiadó vezetője is. Részt vettek a gyászmisén Esterházy Péter pályatársai, Dragomán György, Németh Gábor, Végel László, Konrád György, Spiró György, Mécs Imre és Szabó T. Anna, valamint Jelenits István teológus, irodalomtörténész, Törőcsik Mari és Mácsai Pál színművész, Muhi András filmrendező, Dés László és Földes László (Hobo) zenészek. 

 

Szerző
Frissítve: 2016.08.02. 18:25