Nekünk nem jár nyugdíjas pihenés a ledolgozott élet után

Publikálás dátuma
2016.08.04. 20:31
Illusztráció/Thinkstock
A lakosság 64 százaléka szerint nyugdíjas korában is dolgozni kényszerül majd, mindössze három százalékuk véli úgy, hogy meg fog tudni élni nyugdíjából - derült ki az OTP öngondoskodási index eredményeiből.

Ez azt eredményezheti, hogy a ma ismert békés nyugdíjas évek eltűnnek, és az emberek jelentős részének kell majd élete utolsó időszakát is munkával töltenie. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy ma 35 éves fiatal nyugdíjas koráig havi 5 ezer forintot félretesz, akkor a mai átlagnyugdíj 25 százalékával növelheti időskori bevételeit.

Ertl András, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati menedzsere ismertette: tízből mindössze négy 15 és 69 év közötti magyarnak van akármilyen megtakarítása. A harmincas éveikben járó megtakarítóknak mindössze 38 százaléka gondol a nyugdíjas korra, tehát minden ötödik-hatodik ember a korcsoportból. A nyugdíjhoz közeledő ötvenes korosztályon már jobban látszik az igyekezet, majdnem minden negyedik áldoz a gondtalan időskori évek érdekében.

Szerző
Témák
nyugdíj munka

Kínos próbálkozások

Kerülném, mégpedig igen nagy ívben, a túlhajtott jelzők használatát, amikor éppen azt szándékozom szóvá tenni, hogy a politikában milyen nagy kísértés a mértéktelen elfogultság - írja Várkonyi Tibor pénteki lapunkban. 

Gondolom, kiderül első szóra, hogy Orbán Viktor gyökeres pálfordulásáról van szó, amidőn minden korábbi meggyőződésével és gyakorlatával ellentétben végtelenül kockáztat: mellőzi az óvatosságot és a töprengést, szóhasználatában immár nem habozik a legszélsőségesebb fordulatokat is alkalmazni. Belekotnyeleskedik az amerikai belpolitikába, meggondolatlanul kijelenti, hogy Donald Trump programja „az élet”, ellenfeléé Hilary Clintoné pedig „a halál”. Nem hiszünk a fülünknek és a szemünknek.

Ő, aki esztendőkön át ügyesen lavírozott, tehetségesen kerülte a buktatókat, taccsvonalra állította és állítja a mai napig is ellenfeleit, egyszerre végtelen kockázatot vállal? Netán csak meggondolatlan, vagy teljesen szem elől tévesztette a mértéket? Kétségtelen, az utóbbi hónapok szóhasználata, gátlástalan vitastílusa utalt már arra, hogy valami zavar támadt a gondolatrendszerben. Új Orbán jelent meg a hadszíntereken. De arra senki sem gondolt, vagy nagyon kevesen, vajon ez a váratlan váltás miért is következett be. Érthetetlen, talán megmagyarázhatatlan is. Az, hogy az ellenzék nem habozik az első jelzésre kihasználni az alkalmat a hasonló stílus alkalmazására, nem meglepő, hiszen nagyon nagy a tét. Két esztendő a következő országgyűlési választásokig, szinte semmi a fordulathoz. De ha így van, ha ekkora a kockázat, Orbán miért szakít az eddigi Orbánnal, miért vállalkozik a nála megszokott időleges gorombaság még durvább alkalmazására is? Csupán föltűnést kelteni?

A magyarázat többféle is lehet. A pártelnök-miniszterelnök körülnézett a nagyvilágban és azt tapasztalta: hovatovább „ez a divat”. Az újdonság nem az, hogy mindennaposak az emberiség történetében évszázadok alatt megszokott gyilkosságok, amelyek mindig voltak és mindig lesznek, viszont a politika most fölkapta őket. Ami eddig jobbára bulvárhír volt, mára komoly sajtótermékeknek is témája.

Szerző

Zivatarok kíséretében enyhül majd a hőség - Riasztás!

Publikálás dátuma
2016.08.04. 18:11
Thinkstock fotó
Egyelőre fokozódik a hőség, szombaton azonban már egy hidegfront hoz enyhülést, viharos széllel, záporokkal és zivatarokkal. Az OMSZ péntekre Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megyére a hőség veszélye miatt adott ki elsőfokú figyelmeztetés. Míg Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére a heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt adtak ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést.

Pénteken eleinte többnyire napos idő várható, majd a kora délutáni óráktól kezdetben nyugaton, este már a középső területeken is erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és főként a Dunántúlon egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar. Napközben többfelé megélénkül, a Dél-Alföldön néhol meg is erősödik a szél, majd délutántól a Dunántúlon és a Kisalföldön viharossá is fokozódik. Zivatarok környezetében másutt is lehetnek viharos széllökések. Hajnalban  14-20, a napközben 29-34 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombatra virradó éjszaka a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén sokfelé várható zápor, zivatar. Napközben elsősorban az ország középső harmadán lehetnek zivatarok, de délutántól arrafelé is egyre kevesebb helyen valószínű csapadék. Nyugaton délelőttől szakadozik a felhőzet, a középső országrészben még gyakran lesz erősen felhős az ég, míg a Tiszántúlon többórás napsütés várható. Nagy területen megerősödhet, főként a Dunántúl északi részén időnként viharossá is fokozódhat a szél. A leghidegebb órákban 15-21 fok lehet. A nappali maximumok a Tiszántúlon még 30 fok körül, másutt már 23-28 fok között alakulnak.

Vasárnap is többfelé erős lesz a szél, de csapadék már nem valószínű, napos időre lehet számítani. A minimumhőmérséklet 13-19 fok között, a maximumhőmérséklet 25-29 fok között valószínű.

Szerző
Témák
időjárás