Előfizetés

Pollencsapdában a parlagfű

Publikálás dátuma
2016.08.05. 07:19
FOTÓ: Thinkstock
Augusztus elején a parlagfű virágpora országszerte megjelent a pollencsapdákban, a hónap második hetétől pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben.

Az előző évek tapasztalatai alapján a parlagfű pollenszórás tetőzése augusztus utolsó két hetében, illetve szeptember első hetében várható. A parlagfű pollenszórását az időjárás jelentősen befolyásolja. A magas hőmérséklet és a tartós szárazság a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet, így mérséklődik az emberi szervezet terhelése.

A parlagfűszezonban az allergiás betegek az aktuális helyzetről a http://oki.antsz.hu oldalon található, naponta frissülő, több város adatát is tartalmazó jelentésből tájékozódhatnak.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer emellett minden héten szerdán teljes országos parlagfű jelentést is közzé tesz, mely tartalmaz egy átfogó szöveges elemzést, a napi országos átlagértékeket mutató grafikont és a parlagfű pollen területi eloszlását mutató hiteles térképet.

Kapcsolódó
Támad a parlagfű

Kutyabarát szálláshelyek

Hivatalos védjegyrendszerben lehet ezentúl a szállás-, és vendéglátóhelyeket, illetve az üzleteket kutyabaráttá minősíteni. Országszerte jelenleg 120 minősített hely működik.

Eddig nem volt egyértelműen tisztázott, hogy mi is nevezhető kutyabarát helynek. A mostanra kidolgozott minősítési rendszer összhangban áll az ÁNTSZ és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vonatkozó jogszabályaival, és egységes képet ad a kutyabarát helyekről.

A minősítéséhez a szálláshelynek rendelkeznie kell minimum két olyan szobával, melyben a kutyatartó a kutyájával együtt szállhat meg, a folyosóknak pedig kutyákkal is megközelíthetőnek kell lenniük. A feltételek között szerepel egyszer használatos itatóedény elhelyezése és friss víz biztosítása a kutyabarát szobában.

Fairtással „segít” az állam Szigetvárnak

Kivágatta a szigetvári várban álló fák majdnem felét csütörtökön a kormány a Nemzeti Várprogram keretében. A Szigetvári Emberekért Egyesület szerint a kormányzati "fejlesztésekről" nem egyeztettek a szigetváriakkal és a helyi rendeleteket sem tartják be. 

Salamon Ferenc, az egyesület titkára a Klubrádióban azt mondta: nyílt levélben kérték Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy mielőtt egyetlen fát is kivágatnának, mutassák be a Nemzeti Várprogram Szigetvárra eső részét a helyieknek. Ez nem történt meg.

Inkább szó nélkül kivágtak a 65 egészséges, 70 év körüli fenyőfából 27-et. A vár egyébként állami tulajdonban van, a nemzeti kulturális örökség körébe tartozik. Az egyesület szerint az önkormányzat saját költségén végezte el a beruházáshoz szükséges régészeti feltárást és egyéb munkákat, hogy a kormányzati pénzek megérkezte után azonnal indulhasson a felújítás. A kormány képviselőit a tavaly decemberi tervtanácsi ülésre is meghívták, de senki nem képviseltette magát, pedig még Törökország budapesti nagykövete is megjelent.

Salamon Ferenc elmondta, kezdetben örültek, hogy az állam szerepet vállal a vár ostromának 450. évfordulója apropóján szervezett megemlékezésekben, de mint kiderült számukra, a kormányzati szervek semmibe veszik a helyi és szakmai vonatkozású kérdéseket. Az egyesület csütörtökön tiltakozásra hívta a szigetváriakat a fakivágások ellen, emellett bejelentették, hogy feljelentést tesznek természetkárosítás miatt.