Washington nem adja ki Gülent

Nem fogják kiadni az Egyesült Államokban élő török hitszónokot, Fethullah Gülent Törökországnak – írta amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva a Wall Street Journal. Egy isztambuli bíróság tegnap elfogatóparancsot adott ki Gülen ellen, akit azzal vádolnak, hogy muzulmán hitszónok és szervezete állt a júliusi törökországi puccskísérlet mögött. 

Az isztambuli főügyész, Can Tuncay kezdeményezésére kiadott letartóztatási parancsban azt állítják, Gülen szervezete beszivárgott a fegyveres erőkbe, valamennyi állam intézmény és biztonsági szervezet átvételét tűzte ki célul. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint a fethullisták augusztus 14-re újabb akciókat szerveznek, de kudarcot fognak vallani. „Példát statuáltunk, s az éberséget a jövőben is fenntartjuk” – mondta az elnök török lapjelentés szerint.

A Wall Street Journal emlékeztetett, az ankarai kormány négy dossziét küldött át a washingtoni illetékeseknek, amelyek állítólag bizonyítják Gülen bűnrészességét a július 15-i, kudarcot vallott puccskísérletben. Ankara azonban hivatalosan még nem kérte a Pennsylvaniában élő hitszónok kiadatását, de hírek szerint további bizonyítékokat készülnek átadni az Egyesült Államoknak. A kiadatási tárgyalások a lap szerint hónapokig elhúzódhatnak, s a végső döntést John Kerry külügyminiszter hozza majd meg.

Szerző

Brutálisan lemészároltak két fiatalt - Elfogták a lövöldözőt

Egy 17 éves fiút és lányt lőttek agyon egy roswelli Publix élelmiszerbolt mögött, az amerikai Georgia államban. A tinédzserek holttesteit hétfő reggel találták meg, a gyilkosság kapcsán elfogtak egy férfit.

Egy élelmiszert szállító sofőr találta meg a tinik holttestét a bolt mögött. Egy férfit szerdán letartóztattak, a rendőrség szerint egy videofelvétel és más bizonyítékok vezették el őket a 20 éves Jeffrey A. Hazelwoodhoz.

A férfi egy, a gyilkossághoz közeli benzinkúton volt szerdán hajnalban, amikor a rendőrök elfogták. A gyilkosság indokát egyelőre nem tudni, de a rendőrség szerint a férfi egyedül végzett a tinikkel. Azt nem árulták el, hogy a gyilkos állt-e valamilyen kapcsolatban az áldozatokkal - írja a Faktor.

Szerző

Előretört az ellenzék

Az előzetes adatok alapján az apartheid-rendszer megszűnése óta legrosszabb teljesítményét nyújtotta a tegnapi helyhatósági választásokon az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) párt, amely 1994, tehát a fajüldöző rezsim megszűnése után került hatalomra a Dél-afrikai Köztársaságban. 

Országos szinten nem fenyegeti ugyan veszély elsőségét, ám érzékeny tekintélyveszteséget jelent, hogy a legfontosabb városokban, így Johannesburgban, Pretoriában, a fővárosban, illetve Port Elizabethben előretört az ellenzék fő erejét jelentő Demokratikus Szövetség (DA).

Az erőviszonyok változása szakértők szerint elsősorban az ANC mind szélesebb körben kritizált korrupciójával, valamint Jacob Zuma államfő tekintélyelvű kormányzási stílusával magyarázható. Jól jelzi ezt, hogy az elnök szimbolikus vereséget szenvedett saját szülővárosában is: a Kwa-Zulu Natal tartománybeli Nkandlában a rivális Inkhata Szabadság Párt végzett az élen.

A voksolás végeredményét a tervek szerint ma teszik közzé. Megfigyelők azt tartják a leglényegesebb kérdésnek, hogy a mostani választás mennyire jelzi előre a 2019-ben esedékes, következő általános választás kimenetelét, ha ugyanis az ANC azon is „megbotlik”, az jelentős politikai átrendeződést hozna a fekete kontinens gazdaságilag legerősebb államában, s az évtizedek óta gyakorlatilag egypártrendszerként működő dél-afrikai politikai berendezkedés felborulásához is vezetne.

Szerző