Előfizetés

Szombati 7-es - Egy folt Polt

Polt Péter vagyonbevallásában – már nem emlékszem, hogy az ideiben, vagy a tavalyiban – szerepel egy egymillió forintos tétel; a bevétel forrása a Népszava. Bizony, bizony, ilyen becsületes a mi legfőbb ügyészünk, hogy a számára bizonyára piszlicsáré tételnek számító egymilliót is feltünteti. Azt persze nem tudom, nem tudhatom pontosan, hogy ez az őszinteség inkább egyfajta kérkedés-e, azaz a büszke híradása annak, hogy sajtópert nyert a Népszava ellen, vagy valóban az utolsó fillérig elszámolni akaró és képes közéleti személy portréjának erősítése.

Nekem persze eddig sem volt kétségem afelől, hogy Polt Péter talpig becsületes ember. És természetesen hűséges is. Hűséges a pártjához…, illetve, ezt itt azonnal módosítom is, mert hisz nincs neki pártja, sose volt, kötődése a Fideszhez ellenzéki ármány, tehát a mondat úgy szól helyesen: hűségesen szolgálja a rendszert. Ez a megállapítás talán kiállja a próbát, nem citálnak miatta bíróság elé, és nem lesz belőle újabb egymilliós bevétele a legfőbb ügyésznek.

Nem hiszem, hogy amúgy pillanatnyi kétség merülhetne fel Polt hűségével kapcsolatban; nem véletlen, hogy Orbán Viktor személyesen köszöntötte a szakmát és vezetőjét az ügyészség napján. A miniszterelnök és a Fidesz baráti kör sokat köszönhet e szakmainak kikiáltott szervezet hozzáértésének; már tudniillik annak a hozzáértésnek, amellyel az ügyeket kezeli. Annak megfelelően, ahogyan ezt egy hűséges embertől el lehet várni.

De mit is lehet tőle elvárni? Mindenekelőtt azt, hogy a politikai ügyekben szelektív legyen a látása és szeletív legyen a hallása. De ami még ennél is fontosabb: képes legyen az általa vezetett szervezetet ennek megfelelően kialakítani. Vigyázat: nem vezetni - kialakítani. Vagyis, olyan jogászokkal dolgoztatni, akik pontosan tudják, mi a teendőjük, értik az idők szavát, látják, ki hova tartozik, kik azok, akikkel szemben a nulla tolerancia is kevés, és kik azok, akikkel ezt a mérleg másik oldalán ki lehet egyenlíteni.

Polt már első vezető ügyészi ciklusában (2000-2006) megmutatta, hogy rátermett figura, kellően szerény ha kell, a társasági – mondjuk így: a celeb – életben csak a jó ízlés határáig megy el (vadászat, Videoton- és Felcsút-páholy szeretete), különben visszahúzódó, családszerető, semmiképpen nem uralkodni vágyó. Lám, a feleségét is hagyja, hogy önálló karriert fusson be a Magyar Nemzeti Bankban. Távol áll tőle a nepotizmus, valódi érdemeiért kapta meg a kiváló ügyésznek járó Kozma Sándor díjat. És persze a kiemelkedő tudás jutalma volt az is, hogy Schmitt Pál köztársasági elnökként 2010-ben újra őt jelölte legfőbb ügyésznek.

Polt valóban sokat tett. Sokat tett az egész ügyészség átalakításáért. Már úgy értem: a szemlélet átalakításáért. Ebben a szervezetben, ahogy egyes forrásokból ez kiszivárog azért, mindenki tudja mi a dolga. Hiába a hierarchia, a közvetlen utasítás lehetősége, erre igazán nincs szükség. Polt Péter, mesélik egyesek, akiknek persze nyilván semmiféle valódi tudásuk nincs arról, miként is történnek ott a dolgok, tehát a főügyész soha nem szól „le” senkinek, a konkrét ügyekben nem foglal állást, soha nem mond senkinek olyat, hogy legyen a hangfelvételen egy jól hallható bólintás; ő csak ül a helyén, és várja a hét végi focifordulót. A beosztottak teszik a dolgukat, ha kell nyomoznak, ha nem kell, nem nyomoznak. Illyéssel szólva: mindenki szem a láncban. És lám, senki nem hibázik. Hiába randalírozik itt az ellenzék, hiába hoz elő különböző ügyeket, nincs olyan beosztott ügyész, akit megrendítene, ha fideszes politikusról van szó. Lett légyen szó egyértelmű hangfelvételről, nyilvánvaló lebukásról, nem akad olyan ügyész, aki ilyen esetekben vállalná a kockázatot. Természetesen nem az egzisztenciális kockázatra gondolok. Hogyan is feltételezhetném, hogy ha akadna ilyen ügyész a szervezetben, annak ez lenne az utolsó akciója, illetve az utolsó előtti. Mert az utolsó az lenne, hogy becsukja maga mögött hajdanvolt hivatala ajtaját. Nem, szakmai kockázatról beszélek; az ügyészek körében mindenki tudja, hogy az ellenzék minden hájjal megkent képviselői, micsoda hamisításokra képesek. És igen: ehhez kell különös felkészültség, éleslátás és szakmai rátermettség; nehogy felüljön bárki is az ilyesfajta provokációknak. Ennek a felkészültségnek köszönhetően sikerül megakadályozni, hogy bárki fideszes a hecckampányok áldozatául essen, nehogy ezek a kreált ügyek bírósági szakba kerüljenek. Polt Péter óvó tekintete vigyáz arra, nehogy bármiféle melléfogás legyen, és – ismétlem – teszi ezt úgy, hogy csak a magasból tekint le a beosztottakra. Így aztán nincs mitől rettegnie senkinek, nyugodtan alhat Rogán, Kósa, Mészáros Lőrinc, Garancsi, Csetényi, és mindahányan, legújabban például Mengyi Roland is. Az ügyészség őrzi a rendet.

Most már csak azt a kérdést kell tisztázni, hogy minek a rendjét őrzi? Azt a rendet, amit Orbán kialakított maga körül, vagy azt a rendet, amit mi hagyományosan e fogalom alatt érteni vélünk. Nincs kizárva, Mészöllyel szólva, a mi időnk lejárt, a nyelvünk, fogalmi rendszerünk már a múlté. Csak nehogy ez is büntethetővé váljon, pusztán azért, mert Polt Péter érti az idők szavát…

Nikolicsék verhető ellenfelet kaptak

Pénteken kisorsolták a labdarúgó Bajnokok Ligája negyedik selejtezőkörének párosításait.

A főtáblára jutásért Nikolics Nemanja csapata, a lengyel Legia Varsó az ír Dundalkkal csap össze. A legpikánsabb mérkőzésnek a Porto és a Roma párharca ígérkezik, míg az elmúlt szezon elődöntőse, a Manchester City a román Steaua Bucuresti otthonában kezd.

Selejtező, 4. forduló

Bajnoki ág

Ludogorec (bolgár)–Viktoria Plzen (cseh)

Celtic (skót)–Hapoel Beer-Seva (izraeli)

Köbenhavn (dán)–APOEL (ciprusi)

Dundalk (ír)–Legia Varsó (lengyel)

Dinamo Zagreb (horvát)–Salzburg (osztrák)

Nem bajnoki ág

Steaua Bucuresti (román)–Manchester City (angol)

Porto (portugál)–AS Roma (olasz)

Ajax (holland)–Rosztov (orosz)

Young Boys (svájci)–Borussia Mönchengladbach (német)

Villarreal (spanyol)–Monaco (francia)

Első mérkőzések: augusztus 16–17.

Visszavágók: augusztus 23–24.

90 nap alatt a Föld körül

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2016.08.06. 07:58
Fa Nándor a Spirit of Hungary vitorlással mindenre felkészülten várja a nagy kihívást FORRÁS: MIXPRESS (részlet)
Húszéves szünet után ismét versenybe száll Fa Nándor a Vendée Globe kikötés nélküli földkerülő vitorlásversenyen, amit a szakértők a legnehezebben teljesíthető egyszemélyes óceáni kihívásnak tekintenek. A tapasztalt magyar hajós 12 nap alatt teljesítette az Amerika és Európa közötti egyéni kvalifikációt, a november 6-án a francia partoktól induló versenyt három hónap alatt szeretné végig hajózni.
Fa Nándor FOTÓ: MTI/BODNÁR BOGLÁRKA

Fa Nándor FOTÓ: MTI/BODNÁR BOGLÁRKA

Harmadszor is elindul a legnehezebb földkörüli szóló vitorlásversenyen Fa Nándor, aki először 1992-93-ban teljesítette sikerrel a távot, amikor ötödikként ért célba a francia Les Sables d'Olonne kikötőjében. A négyévente megrendezett megmérettetésbe csak a legjobb vitorlázók mernek belevágni, de a technika és a szerencse még így is közbeszólhat. A magyar versenyző második kísérletét épp technikai gondok sorozata miatt volt kénytelen feladni, most azonban biztos benne, hogy 2014-ben vízre tett, jelentős részben saját tervezésű és építésű hajójával, a Spirit of Hungary (magyar szellem) nevű vitorlással mindenre felkészülten várja a nagy kihívást.

Az óceán egy másik világ, ahol megváltozik az ember gondolkodása – magyarázta, hogy miért feledkezett meg a kvalifikációs úton, egy nappal a Newportból való indulás után a születésnapjáról. A felkészülésben néhány napos szünetet tartva épp Magyarországon tartózkodó hajós a Népszavának úgy fogalmazott, hogy az időjárásnak kiszolgáltatva az a világ, aminek része az ilyenkor megszokott köszöntgetés, teljesen kikopik az emberből. Ez magyarázza azt is, hogy miért fordul az ókori bölcsekhez, hiszen első földkörüli útján Plutarkhoszt olvasott, most pedig Szokratész filozófiájában mélyed el, ha az elemek engedik. A különbség csak az, hogy ma már nem könyvet visz magával, hanem a tabletjére töltötte fel az olvasnivalót.

Lapunk kérdésére, hogy mekkora része van a legnagyobb sikerek utáni nosztalgiának a mostani indulásban, a 63 éves sportember nevetve azt felelte, rengeteg. Elmondása szerint minden alkalommal elfogja a nosztalgia, amikor a mostani hajójától a francia kikötőben mindössze 10 méterre horgonyzó korábbi vitorlását, a Budapestet meglátja, vagy rálép a fedélzetére, ahol még most is sok részletben felfedezi a keze nyomát. A hajót egy francia versenyző vette meg tőle, majd háromszor is sikerrel végigment vele Vendee Globe versenyeken, de ma már csak oktatásra használják.

A legkeményebb tengeri szólóvitorlázók egyébként is bárhol örömmel fogadják egymást, a „csapat” utáni nosztalgia is benne van a mostani indulásban – tette hozzá. A júliusi kvalifikációs óceán-átkelés után például a szélcsend miatt nem tudott azonnal behajózni Les Sables d'Olonne-ba, egy közeli kikötőt vett célba, ahol csak két ember integetett neki, mindkettő régi Vendée Globe versenyző, egyikükkel a 92-es földkerülés óta ismerik egymást és most is közös indulásra készülnek.

FORRÁS: MIXPRESS

FORRÁS: MIXPRESS

Az első szóló verseny óta eltelt majd negyedszázadban nemcsak Fa Nándor lett bölcsebb, hanem a technika is rengeteget változott ebben a sportágban. Szerinte azért is jó, hogy ebben a korban ismét rajthoz áll, mert most képes ötvözni a tudományos ismereteit az ösztöneivel és gyakorlati tapasztalataival. Úgy látja, a digitális tudás jelentős előny, de azért még mindig kimegy a fedélzetre, hogy megnézze a felhők alakját és állását, mert a természetben szerzett tapasztalatai alapján pontosabban ki tudja számítani, mikor kell felhúzni a vitorlát, míg a fiatalok szerinte teljesen a technikára hagyatkoznak és ez nem feltétlen előny a számukra.

Annyit azért bevallott, hogy a novemberi rajtig fizikailag még javulnia kellene, mert a laikus feltételezéssel szemben ezek a mai hajók sokkal „munkásabbak”, mint a néhány évtizeddel ezelőttiek: több lett a vitorla, és ezek háromszor annyi energiát igényelnek, folyton csörlőzni kell őket le és fel. A sebességgel és a sebességért folytatott küzdelem eredményeként ma a versenyhajók 40 százalékkal gyorsabbak, mint amikor először versenyzett. 1993-ban 128 nap után ért partot, ma azzal számol, hogy 90 nap alatt megteheti az utat a Föld körül.

A Spirit of Hungary jó és biztonságos hajó, amivel az erős középmezőnyben látja a helyét Fa Nándor, de azt mondja, bármi megtörténhet bárkivel egy ilyen úton. A gyorsabb vitorlásokba rengeteg pénzt öltek a szponzorok, ezért aztán a rajtuk versenyzők is sokkal több kockázatot vállalnak majd, ami kiszámíthatatlanná teszi az eredményeket. Ő csak annyit tervez kockáztatni, amennyi ahhoz kell, hogy a hajó és az ő tudása szerinti maximumot kihozza, egyébként pedig a verseny minden pillanatát meg akarja élni, minden porcikájában, hiszen tudja, hogy ez az utolsó földkörüli kihívás, amit vállal.

A tudása és a technika változásai mellett arra külön kell majd figyelnie, hogy az óceánok is nagy átalakuláson mentek keresztül. Látványosan több a bálna, a hatalmas testű állatokkal való találkozástól pedig minden hajós tart, mint ahogy egyre több az uszadék, akár a konténernyi méretű emberi szemét is a vizeken, amelyek komoly, akár végzetes sérüléseket képesek okozni a hajókon. Ezért fejlesztette ki a világon elsőként, hogy le lehet cserélni a vitorlása orrát menet közben, beépített egy biztonsági csapot, ami nem engedi, hogy eltörjön a kormány, de hangsúlyozza, hogy még ezek mellett is kell majd a szerencse, hogy sikerrel menjen végig a Vendee Globe útvonalán.

Fa Nándor a jövő héttől ismét a verseny rajt- és célállomásán, a francia kikötőben készül tovább, mert a „vitorlázáshoz a legjobb edzés a vitorlázás”, ráadásul nála jobb társakkal akar kihajózni, hogy tanulhasson tőlük még a rajt előtt is. Az örökifjak így csinálják.