Rio 2016 - Bacskai és Harcsa elszántan várja a kezdést

Kifejezetten nehéz sorsolást kapott a riói olimpián szombaton kezdődő ökölvívótorna két magyar érdekeltje, Bacskai Balázs és Harcsa Zoltán, ennek ellenére mindketten bizakodva várják első meccsüket.

Kovács László szövetségi kapitány még az elutazás előtt arról beszélt, hogy az éremszerzés a cél, azt ugyanakkor hangsúlyozta, hiába vitathatatlanul a jelenlegi két legjobb magyar öklöző lép majd kötelek közé a játékokon, a dobogós szerepléshez fontos lenne számukra, hogy a sorsolás ne legyen rossz.

"Mindkét fiú remekül felkészült, jó kondiban van, s ami nagyon fontos, ők is úgy utaztak el, hogy érmet akarnak nyerni" - mondta a szakvezető, akinek az égiek nem hallgatták meg a kérését, Bacskainak ugyanis már az első meccse is nagyon nehéznek ígérkezik, míg Harcsának a második mérkőzésén kellene bravúrt bemutatnia a továbbjutáshoz.

A 69 kilogrammosok között 2010-ben Európa-bajnok Bacskai pályafutása első ötkarikás szereplése előtt áll, az olimpia jelentette esetleges pluszfeszültség mellett vasárnap magyar idő szerint 23.15-kor mumusát, a francia Souleymane Diop Cissokhót kellene legyőznie ahhoz, hogy bejusson a legjobb 16 közé.

"Mit mondjak? Talán éppen ez a francia srác volt az egyetlen a mezőnyben, akit szerettem volna, ha elkerül, négyszer bokszoltak már és Bendzsi mindig kikapott" - mondta az MTI-nek Bacskai edzője, az amatőrök és profik között is világbajnok Erdei Zsolt. "Nagyon ügyes a francia srác, nehéz ellene mit csinálni, ugyanakkor nincs más választás, Balázsnak menni kell előre. Élet-halál meccs lesz. Az biztos, hogy a korábbi meccsekből tanulva most valami újjal próbálkozunk majd, valahogy szét kell törni az ellenfelet."

A londoni olimpián negyeddöntős, Európa-bajnoki és Európa Játékok-bronzérmes Harcsa Zoltán hétfőn magyar idő szerint 17.30-tól bokszol a türkmén Arslambek Achilov ellen, akit a papírforma szerint vernie kell, a nyolcaddöntőben viszont a kubai világbajnok, a 75 kilogramm első kiemeltje, Arslen Lopez vár rá, akivel az első körös siker esetén pénteken küzdhet majd meg.
"Előzetesen négy bokszolóra mondtam azt a súlyomban, hogy kemény riválisok, nehéz ellenük, természetesen köztük van a kubai versenyző is. Ugyanakkor őt is le lehet győzni. Azért dolgoztam keményen évekig, hogy most mindenkit le tudjak győzni. Senki sem verhetetlen" - mondta a tavaly ősz óta ifj. Balzsay Károllyal készülő Harcsa.

Erdei Zsolt személye azért is érdekes, mert ő nyert legutóbb érmet a magyar bokszolók közül olimpián: "Madár" még 2000-ben Sydneyben állhatott fel a dobogó legalsó fokára. Az eddigi utolsó aranyérmet pedig Kovács István nyerte, aki az 1996-os atlantai játékokon diadalmaskodott.

Szerző