Előfizetés

Budapest "alulnézetből" - Ahogy a hajléktalanok látják

A Budapest Bike Maffia legújabb kezdeményezése, melyet a Cafe Art közreműködésével valósít meg, a My Budapest Photo Project. Céljuk, mint mindig, most is a szociális érzékenyítés: ezúttal a művészet segítségével hívják fel a figyelmet a hajléktalanság problémájára.

A FUJIFILM Magyarország Kft. támogatásával megvásárolt 100 darab egyszer használatos Quicksnap fényképezőgéppel felkértek hajléktalan, illetve hajléktalanságot megtapasztalt embereket, hogy fotózzák le Budapestet úgy, ahogyan ők látják.

A résztvevők július elején egy hét leforgása alatt fényképeket készítettek Budapestről – a saját szemszögükből. Az elkészített fotók közül szakmai zsűri választja ki a legjobbakat, amelyeket augusztus 30-án a Budapest Pont kulturális és közösségi térben mutatnak be. A kiállítás látogatóinak szavazatai alapján a legjobb 12+1 alkotás a My Budapest jövő évi naptárába is bekerül.

A nyertes fotók készítői emellett pénzjutalomban részesülnek, valamint a naptárak eladásából származó bevételből is a résztvevő művészeket támogatják.

„Amikor először olvastam erről a nemzetközi kezdeményezésről, rögtön tudtam, hogy ezt itthon is meg kell valósítani. A fényképezőgépeket július 7-én osztottuk ki a projektben résztvevőknek. Sokan kérdezték tőlem, hogy mi a garancia arra, hogy ezeket visszahozzák egy hét után. Garancia nincs rá, de bízom abban, hogy minél több résztvevőtől visszakapjuk őket. Nemzetközi szinten pozitív tapasztalatok vannak, Sao Paulóban például 91, Londonban pedig 80 százalékos volt a fényképezőgépek leadási aránya. Szeretnénk elérni, hogy ez a nem mindennapi projekt minél több emberhez eljusson" - mondta Fekete Bernadett a My Budapest Photo Project projektfelelőse.

A kampány sikeres megvalósításához támogatókat keresnek az adjukossze.hu weboldalon keresztül. A csaknem egy hónapos adománygyűjtő kampány alatt 600 000 forint összegyűjtése a cél, melyhez még hiányzik 236 000.

 A maffia
A Budapest Bike Maffia Magyarország egyik legdinamikusabb növekvő civil szervezete, melyet fiatal kerékpárosok hívtak életre 2011 karácsonyán. A szerveződés olyan civilekből áll, akik innovatív módon végeznek közvetlen segítő munkát az arra rászorulóknak.
Az alaptevékenységük az adománygyűjtés, majd ezeknek az adományoknak kerékpárral való eljuttatása a rászorulók részére. A megvalósítást az újszerűség jellemzi, a szociális munka elemeit ötvözi az önkéntességgel, adományozással, kerékpározással.

Trump állt volna be Orbán mögé?

"Nem ő állt be Trump mögé, ahogy ez számos nyugat-európai sajtóorgánumban megjelent, épp ellenkezőleg" - mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke Orbán Viktor tusnádfürdői szavairól a Vasárnapi Híreknek.

Németh Zsolt az interjúban védelmezte a kormányfőt, mondván: "sokan félreértették, amikor Orbán Viktor mondatait úgy értelmezték, hogy a magyar miniszterelnök nem bír a vérével, és most Amerikának is meg akarja mondani, ki legyen az elnök. Ez egy súlyos szereptévesztés lett volna, de a miniszterelnök semmi ilyet nem csinált, sőt világossá tette, hogy nem akar beleszólni az amerikai politikába". Németh szerint "a jelenlegi amerikai kapcsolatok sokkal rosszabb színben tűnnek fel, mint amilyenek." A fideszes külpolitikus nem ért egyet azokkal a kormányzati szereplőkkel, akik szerint vissza kellene fordítani az európai integrációt, sőt, a mag-Európa várható létrejöttét firtató kérdésre leszögezte: "Magyarország alapvető érdeke, hogy ne legyen újra periférián, minél inkább a belső körhöz tartozzon, minél intenzívebben élvezhesse az integrációból fakadó előnyöket."

Székyné kegyvesztett lett?

Székyné Sztrémi Melinda volt fideszes salgótarjáni polgármester saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy három diplomával 35 év közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonnyal munkát keres. 

Mint azt a Népszabadság kiszúrta, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) tankerületi vezetőjeként dolgozó volt polgármestert szabadságáról rendelték fel az EMMI-hez, - az előző napokban még boldog nyaralásáról tett fel képeket a közösségi oldalon -, s közölték vele, hogy indoklás nélkül felmentik. Két évvel ezelőtt három embert is elmozdítottak addigi helyéről, hogy a korábbi fideszes polgármester lehessen a Klik tankerületi igazgatója. Mostani posztjára az a Simon Tibor került, aki a Fidesz színeiben indult tavaly a Dóra Ottó halála miatt megüresedett polgármesteri posztért. Ő sem nyert, a város a szocialistáké maradt, vigaszágon most a Klik-vezetői állás lett az övé.