Ujhelyi csatlakozásra kérte Stumpfot

Stumpf István alkotmánybíró csatlakozását kéri Ujhelyi István az általa az egyenlő választójog kikényszerítéséért indított online petícióhoz, amelyet már több ezer Magyarországon és külföldön élő választópolgár írt alá.

Az MSZP alelnöke és európai parlamenti (EP-) képviselője szerint szimbolikus jelentősége lenne, ha meghatározó konzervatív gondolkodók - például Stumpf István - is csatlakozna a kezdeményezéshez, hiszen a jelenlegi kormány alkotmányellenes magatartásának egyik világos bizonyítéka a külföldre vándorolt magyar fiatalok szavazati jogának egyértelmű és szégyenletes korlátozása, amely ellen alkotmánybíróként Stumpf is fellépett; különvéleményében hangsúlyozta, hogy a hatályos választási rendszer diszkriminálja az érintetteket - emlékeztetett Ujhelyi, aki egyúttal Bibó István demokráciáról megfogalmazott gondolatait ajánlotta minden jószándékú konzervatív figyelmébe.

Szerző

Hatszázezer munkáskéz hiányzik

Publikálás dátuma
2016.08.08. 07:07
Illusztráció/Thinkstock
Az Orbán-kormány impotenciája miatt 600 ezer ember kényszerült megélhetési okokból elhagyni Magyarországot, miközben az országban munkaerőhiány van - közölte az MSZP. Gúr Nándor arra emlékeztetett, semmi nem lett azokból a hét évvel ezelőtti ígéretekből, hogy egymillió új piaci munkahelyet teremt a Fidesz-kabinet. 

A szocialisták alelnöke és országgyűlési képviselője szerint csak magasabb bérekkel lehet visszahozni az embereket az országba, de a béremelés terheit nem viselhetik kizárólag a munkaadók, abban a kormánynak is részt kell vállalni, például azzal, hogy lemond többletbevételeiről és a piac igényeihez igazodó szakképzéseket indít. "Már a visegrádi országok segédmunkásai is többet keresnek, mint nálunk a szakmunkások, miközben az Orbán-kormány azt próbálja elhitetni az emberekkel, hogy jobban élünk" - hangsúlyozta Gúr.

A magyar szakemberek tömeges külföldi munkavállalásának egyre többször tapasztalt következménye, hogy egyes szakmákban vészesen fogy a szakképzett munkaerő az országban, vagy annak különböző területein. A felkészült dolgozók hiánya már a kisiparosokat is elérte - figyelmeztetett az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke is. Németh László kijelentette, elsősorban a fémiparban és az építőiparban akadályozza a vállalkozások tevékenységének bővülését, hogy elfogytak a szakmunkások. Gúrhoz hasonlóan az ipartestületi elnök is azt hangsúlyozta, hogy érezhető béremelésekkel lehet csak itthon tartani a jó szakmunkásokat.

A Fidesz azonban érvek helyett idegenellenes, gyűlöletkeltő propagandával söpörte félre a munkaerő-piaci aggályokat. A nagyobbik kormánypárt közleménye hatalmas logikai bukfenccel azt állította az MSZP-s nyilatkozatra reagálva, hogy "a baloldal hamarabb adna munkát a bevándorlóknak", mint saját polgárainak, amit szerintük az is bizonyít, hogy az Európai Parlament legutóbbi ülésén a baloldali politikusok megszavazták a menekültek foglalkoztatásának könnyítését. Kormányuk teljesítményéből csak a munkanélküliség állítólagos csökkenését emelték ki, a tömeges kivándorlás problémájára nem vesztegették a szót.

Szerző

Szabad a tüntetés - Ülve és csöndben

Publikálás dátuma
2016.08.08. 07:04
A környék - Forrás: Goggle Earth
Miközben ma elkezdik kézbesíteni az érintett több mint nyolcmillió választópolgárnak az októberi népszavazásról szóló értesítőt, vasárnap mégis tüntethet a miniszterelnök háza előtt Büki Zoltán.

A Demokratikus Magyarországért Facebook-csoport vezetője július elejére szervezett tüntetést Orbán Viktor háza elé, hogy a kvótanépszavazás értelmetlensége ellen tiltakozzanak. A tervezett demonstráció nagyjából 100 emberrel számolt, a rendőrség viszont nem engedélyezte a tüntetést. A BRFK indoka az volt, hogy a tüntetés idején nemcsak a kormányfő, hanem a szomszédok magánélethez való joga is sérülhet. Arra, hogy a rendőrség ilyen döntést hozzon, lehetőséget adnak a korábbi bírósági határozatok, nemrég ráadásul arról döntött az Alkotmánybíróság, hogy a gyülekezési törvény a hasonló eseteket nem szabályozza megfelelően, ezért új jogszabályt kell írnia a parlamentnek.

A Népszabadság most azt írta, Büki tesztelte a rendszert, és felajánlotta, hogy akkor nem 100, csak 50 ember tüntet majd, teljesen csöndben lesznek, csak transzparenseket tartanak, és a járdán ülve tüntetnek majd, csak hogy semmiképp se lássanak be egyik kertbe sem, zavarva ezzel az ott lakók magánszféráját. De a rendőrség ezt a tüntetést sem engedélyezte. A tiltó határozatot viszont Büki bíróságon támadta meg, és itt már neki adott igazat a bíróság, mondván, hogy nem lehet előre feltételezni, hogy a demonstráció megszegi a szervező által ígért szabályokat. Tehát ha például a tüntetők elkezdenek hangoskodni, akkor a rendőrség feloszlathatja a demonstrációt, de nem lehet betiltani a tüntetést arra hivatkozva, hogy valószínűleg hangoskodni fognak, miközben vállalták, hogy nem fognak hangoskodni.

Szerző