Ukrán katonák halála

Három ukrán katona is életét vesztette az ország keleti részén ismét fellángolt harcokban. A katonák akkor haltak meg, amikor robbanás történt Krimszke körzetében, amely 40 kilométerre található a lázadók fellegvárának tartott Luhanszktól – közölte a kijevi hadsereg szóvivője.

Előzőleg megsérült az úgynevezett Luhanszki Köztársaság vezetője, Igor Plotnyickij. A lázadók szerint célzott támadást hajtottak végre vele szemben. A volt parancsnokot 2014 novemberében választották meg a „köztársaság” miniszterelnökének. Az ukrán kormány a tűzszüneti megállapodás felrúgásaként értékelte miniszterelnökké való megválasztását. A konfliktus kezdete, 2014 áprilisa óta 9500-an vesztették életüket.

Szerző

Egymásnak ment Bécs és Ankara

A demokráciaellenes török intézkedések miatt egyre több a kérdőjel az Európai Unió és Törökország által megkötött menekültügyi megállapodás kapcsán. A Törökország és Ausztria között kialakuló élesedő vita miatt Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter – Christian Kern korábbi kancellárhoz csatlakozva – ésszerűnek tartaná a csatlakozási tárgyalások leállítását Ankarával. Egyben azt közölte, amennyiben felmerülne egy új tárgyalási fejezet megnyitása Ankarával, hazája megvétózná a döntést.

Szerinte a menekültügyi megállapodás sem járhat sikerrel. Mint mondta, az EU-nak „el kellene végeznie házi feladatát, s saját magának kell védenie határait”. Hozzátette, nem engedheti meg magának, hogy zsarolhatóvá váljon. Úgy vélte, Ankara jelenleg nem is teljesíti a vízumliberalizáció kritériumait. Mint mondta, Christian Kern osztrák kancellár az Európai Tanács szeptember 16-án esedékes csúcstalálkozóján kezdeményezi a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások leállítását.

Az uniós csatlakozási tárgyalások leállításában nem egységes az EU. Az intézkedést nem támogatja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter és Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter sem.

Az EU 2007-2013 között 4,795 milliárd eurót áldozott a Törökország uniós felzárkóztatási programjára. 2014-2020 között további 4,453 milliárdot terveztek erre a célra, ebből 1,5 milliárd eurót fordítanának a jogállamiság biztosítására. A jelek szerint ez valóban kidobott pénz.

Szerző

Sokan szavaztak az új alkotmányra

Mintegy két évvel azután, hogy Thaiföldön katonai junta vette át a hatalmat, a lakosság szavazhatott az új alkotmányról. A választási bizottság hétfői közlése szerint nagyon egyértelmű eredmény született a vasárnapi referendumon, mivel 60 százalék mondott igent az új alaptörvényre. Előzőleg sokan bírálták a tervezetet, az ellenzék szerint a katonai junta hosszú időre akarja bebetonozni hatalmát. A jelenlegi vezetés ezzel szemben azt állította, az új alaptörvény garantálja majd a demokráciát. Jövőre ismét parlamenti választást rendeznek az országban.

A választáson a részvételi arány 55 százalékos volt, eredetileg 80 százalék közüli részvételt jövendöltek. Ugyanakkor nagyobb arányban szavaztak a választók igennel a vártnál. Több felmérés fej-fej mellett látta az új alkotmány támogatóit és ellenfeleit.

A katonai junta vezetője, Prajut Csan-Ocsa üdvözölte az eredményt, szerinte nagy lépést tettek a demokrácia felé vezető úton. Bírálta viszont az „idegen erőket”, amelyek szerinte „rossz szándékkal” avatkoztak be az ország belügyeibe. Az Egyesült Államok, az Európai Unió, valamint az ENSZ azért bírálta a bangkoki vezetést, mert betiltották a választási kampányokat. Csan-Ocsa azzal utasította vissza a bírálatokat, „ha diktátor lennék, akkor a népszavazást sem engedélyeztem volna”. Más kérdés, hogy a kormányzat minden nyilvános vitát betiltott az alaptörvényről. A televíziókban is nagyon egyoldalúan számoltak be a referendumról.

Az új alaptörvény egy sor előjogot biztosít a katonai vezetésnek. A kormányzat nevezheti ki a szenátus mind a 250 tagját. A vezetés hozzájárulása nélkül egyetlen törvényt sem fogadhatnak el, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a katonai junta bármely kormány működését ellehetetlenítheti.

Szakértők szerint a referendum célja a nagy pártok hatalmának gyengítése.

Szerző