Majdnem ötezer fogoly dolgozott

2016 első félévében 4600 fogoly dolgozott Szlovákiában – értesült a pozsonyi Új Szó. A hat hónap alatt 6460 elítélt és 48 vádolt volt besorolható munkára, ebből végül 4521 elítélt és 48 vádolt dolgozott. 1187-en az őrzött objektumokon kívül eső munkahelyeken dolgoztak.

Az dolgozó rabok átlagos fizetése 108.03 euró volt egy hónapra az előző félévben. A rabok a büntetés-végrehajtó intézményekben a legkülönfélébb munkákat végezték: dolgoztak a konyhákban, a mosodákban, autószerelő-műhelyekben, a karbantartásnál, stb.

A börtönökön kívül a szerződéses partnereknek besegítettek az autóiparban, az építőiparban, fafeldolgozó üzemekben, földművelésben. Augusztus elején a szlovákiai börtönökben 8691 elítélt fogoly és 1415 vádlott tartózkodott.

Szerző

Még nem tárgyalnak a vajdasági magyarokkal

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a Vajdaság Ma szerint arról számolt be, hogy legutóbb június elején tárgyaltak Aleksandar Vučićtyal a szerbiai kormány megalakításáról, írja az RTV.

„Olvastam azokat a sajtóban megjelent bejelentéseket, hogy a mai nap során sor kerül erre a találkozóra, de én az erre vonatkozó meghívást eddig nem kaptam meg. Készen állunk a tárgyalások folytatására és befejezésére. Szerintem itt nincsenek megválaszolatlan kérdések, amelyek kapcsán problémák merülhetnek fel. Amikor megteremtődnek a feltételei, biztosan kezdeményezni fogja a tárgyalást, és remélem, hogy ezt viszonylag hamar lezárjuk” – fogalmazott Pásztor István.

A vajdasági RTV-nek nyilatkozva leszögezte: nem változott a pártjának véleménye, tehát továbbra is államtitkári szinten kívánnak részt venni a végrehajtó hatalomban.

A Szerbiai Szocialista Párt (SPS) közlése szerint folyamatban vannak a tárgyalásaik a Szerb Haladó Párttal (SNS), s Slavica Đukić Dejanović elnökhelyettes a Tanjugnak azt nyilatkozta, hogy várakozásai szerint a jövő héten megkezdődhet a kormányválasztás folyamata. Mint mondta, számításai szerint Ivica Dačić és Aleksandar Vučić egyeztetései holnapig befejeződnek.

A kormányalakítással foglalkozó parlamenti ülés időpontjával kapcsolatos, sajtóban megjelent találgatások kapcsán a szkupsinában az RTV-nek elmondták: még nem kapták meg a kormányalakító javaslatát, de nem igaz, hogy 2-3 napra lenne szükség az ülés bejelentéséhez, erre ugyanis elég 24 óra is.

Szerző

Jóval kevesebb a turista Párizsban

Jelentősen csökkent a külföldi turisták száma Párizsban, a törékeny biztonsági helyzet, a sok emberéletet követelő terrortámadások hatására. Tavaly fele annyi szobát foglaltak, mint az előző évben. A kormányzat ezért válságtervet dolgozott ki a turistáknak az országba való csábítására, hiszen az idegenforgalom létfontosságú lenne a jelenlegi meglehetősen nehéz gazdasági helyzetben.

Egyelőre azonban nem sok az esély arra, hogy magára találjon a turizmus a múlt hónapban elkövetett nizzai merénylet után, amikor 85 személy vesztette életét egy kamionnal elkövetett terrorakcióban.

A kormányzat reklámokkal azt próbálja sulykolni a külföldiekbe, hogy Franciaország biztonságos hely, ahová félelem nélkül érkezhetnek a külföldiek. A kampányra több millió eurót költenek. Az sem lehet túl felemelő azonban a külföldiek számára, hogy a népszerű turisztikai objektumoknál, például a párizsi Disnelylandnél sok rendőrt láthatnak. A francia fővárost érinti legérzékenyebben a turisták elmaradása. Júliusban például mindössze 32 százalékos volt a szállodák kihasználtsága, ami az előző év azonos időszakában még 77 százalék volt. Nizza 45 százalékos visszaesést könyvelhetett el a július 14-én elkövetett merényletet követően.

Jean-Pierre Nadir, az Easyvoyage honlapjának szakírója szerint azonban nemcsak a terror miatt maradnak távol az országtól a külföldiek. Az okok között keresendő az is, hogy gyakoriak a munkabeszüntetések, s munkaügyi törvény elleni tüntetések. Belgiumban sem sokkal jobb a helyzet. A szomszédos ország szintén jóval kevesebb turistát fogad.

Szerző