Menekültek - Juncker üzent Orbánnak is

A menekültek európai uniós tagországok közötti elosztását szolgáló kvótarendszer révén "kevesebb menekültet" befogadó államok tegyenek többet az uniós külső határok védelméért - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy hétfői német lapinterjúban.

A brüsszeli testület vezetője a Der Tagesspiegel című lapban megjelent interjúban arra a kérdésre, hogy félretette-e a kötelező kvóták ügyét a kelet-európai tagállamok ellenállása miatt, elmondta, hogy a "kvótaszabályozás" a szolidaritás elvén alapul, azt szolgálja, hogy a Földközi-tengernél fekvő tagállamok ne maradjanak magukra a "menekültdrámával", és a bizottság a "szerződések őreként" köteles gondoskodni a hatályos uniós jogszabályok érvényesítéséről.

Ugyanakkor "nem rugaszkodtam el a valóságtól, tudom, hogy vannak kulturális különbségek a hagyományos bevándorlási célországok és az idegen és az új jelenségével csak lassanként szembesülő" országok között. Ezért "elvárom", hogy a kevesebb menekültet befogadó tagállamok megfelelő mértékben tegyenek többet az uniós külső határok védelméért, vagy fogadjanak be több szíriai menekültet Törökországból - mondta Jean-Claude Juncker. Hozzátette, hogy a szlovák soros uniós elnökség koordinálhatja az ügyet.

Arra a kérdésre, tart-e attól, hogy a Brexit - Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetése - nyomán fölerősödnek az Orbán Viktor magyar miniszterelnök által képviselt, a tagállamok hatásköreinek újbóli megerősítését célzó tendenciák, azt mondta: a józan észre hagyatkozva hamar felismerhető, hogy a "gyorsan összenövő világban" értelmetlen volna, ha Európa "felaprózódna" nemzeti alkotóelemeire, és az európai életmódot, a szociális és fogyasztóvédelmi standardokat, vagy éppen a szabad utazás lehetőségét csak összetartással és közös megoldásokkal lehet megőrizni.

Hozzátette: közösen fellépve "sokkal jobb lapjaink vannak", mint minden egyes országnak külön-külön, amikor külpolitikáról, energiaügyi tárgyalásokról vagy kereskedelmi megállapodásokról van szó, vagyis "csak közösen nyerünk igazi szuverenitást", és erről el kellene gondolkodniuk azoknak, akik "oly hangosan követelnek szuverenitást".

Szerző

Európai Szuperkupa - A Real Madrid harmadszor vagy a Sevilla másodszor

A Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid a harmadik, míg az Európa Ligában címvédő Sevilla a második győzelmére készül a Trondheimben kedden sorra kerülő Európai Szuperkupáért kiírt mérkőzésen.

A trófea 1973 óta íródó történetében ez lesz a negyedik alkalom, amikor két spanyol csapat találkozik egymással, a Sevilla mind a négy ilyen találkozón érintett volt: 2006-ban és tavaly az FC Barcelonával, 2014-ben a mostanihoz hasonlóan a Real Madriddal játszott. A katalánokkal szemben tavaly hosszabbítás után 5-4-re maradt alul az andalúziai együttes, amely a királyi gárdától két éve 2-0-ra kapott ki. Emellett 2007-ben az AC Milantól is vereséget szenvedett a Sevilla, egyetlen sikerét pedig tíz éve aratta a Barcelona 3-0-s legyőzésével.

A fővárosiak is ötödször játszanak az Európai Szuperkupáért, amelyet eddig kétszer nyertek meg: a Sevilla előtt 2002-ben a Feyenoordot győzték le. Emellett kétszer veszítettek, 1998-ban és 2000-ben a Chelsea, illetve a Galatasaray ellen.

A találkozót biztosan kihagyja a madridiak támadója, a két évvel ezelőtti mérkőzés két gólját szerző Cristiano Ronaldo. A portugál szélső a házigazda franciák ellen 1-0-ra megnyert döntőben sérült meg az Európa-bajnokságon, emiatt várhatóan csak októberben térhet vissza. Az európai szövetség (UEFA) honlapja szerint a háromszoros aranylabdás Ronaldo és honfitársa, Pepe lehetnek az első játékosok, akik a BL és az Eb mellett az Európai Szuperkupát is megnyerik ugyanabban az évben.

A két csapat 177 alkalommal találkozott egymással, 94 madridi és 54 sevillai siker született 29 döntetlen mellett.
A trondheimi lesz az UEFA által rendezett klubsorozatok első norvégiai döntője. A találkozó 20.45-kor kezdődik a Lerkendal Stadionban.

Szerző

"Ez itt az én hazám..." - Szurkolás

Publikálás dátuma
2016.08.08. 08:29

Ritkán látni ilyen helyzetben Áder Jánost. A köztársasági elnök nem arról ismert, hogy gyakran elengedi magát, érzelemnyilvánítása ritkaságszámba megy. Pedig a legfontosabb államfői feladatkörbe - "kifejezi a nemzet egységét" - ez is beletartozik. Rióban azonban még neki is sikerült, a magyar-szerb pólómeccsen feleségével, Herczegh Anitával együtt szurkolt a magyar csapatnak. Jól láthatóan elég lazán. Nem ártana máskor is megpróbálnia.

Szerző
Témák
olimpia Áder Fotó