Gerendai Károly;Sziget Fesztivál;European Festival Awards;

Gerendai: Csúcsra járattuk a Szigetet

Szerdán kezdődik a 24. Sziget Fesztivál, amelynek főszervezője, Gerendai Károly a tavalyi, 441 ezres látogatórekord megdöntését várja. Évről évre fejlesztik a programok és szolgáltatások színvonalát: a látogatók bizalmát megköszönve „garanciát vállalnak a minőségre.” A nagy koncertek és rétegzenei programok mellett felértékelődnek a társművészetek – tánc- és utcaszínház, cirkusz –, és továbbra is kulcsfogalom a szabadság, Európa, a nyitottság, a tolerancia és a sokszínűség.

- Tavaly 441 ezer látogatója volt a Sziget Fesztiválnak, ami európai viszonylatban is nagyon komoly nézőszám. Lehet-e, érdemes-e további rekordokat döntögetni?

- Csúcsra járattuk a Szigetet. Közelítjük a fesztivál fizikai befogadóképességének határát, így ma már nem elsődleges cél a látogatók számának jelentős növelése. Ezzel együtt idén is látogatórekordra számítok, mert nagyon biztatóak voltak az előzetes jegyfogyási adatok. Hetijegy már régóta nem kapható, és a napijegyek jelentős része is elővételben elkelt. Ha a technikai és biztonsági személyzetet, a vendéglátókat és különböző más szolgáltatókat nem számítjuk, akkor napi 80 ezer látogatót nevezhetünk teljes teltháznak. Ezt azért nem lehet héttel felszorozni, hiszen van mínusz egyedik és nulladik nap – amikor lényegesen kevesebb a program –, és az időjárás is mindig közbeszólhat. Ha például lecsap egy nagy vihar (erre bőven volt példa az elmúlt években), az több ezres csökkenést jelenthet a látogatók számában. Az én idei becslésem 450-460 ezer látogató.

- Megkerülhetetlen kérdés: milyen költségvetéssel gazdálkodik az idei Sziget, és várható-e, hogy nyereséges lesz a fesztivál?

- Öt és fél milliárd forint az idei költségvetésünk, és elérhetőnek tartom a nyereséges működést, ha a 450-460 ezres látogatószámot tényleg teljesíteni tudjuk.

- A European Festival Awards díjátadóján – ahol korábban kétszer is a legjobb nagyfesztiválnak választották a Szigetet – idén a „legjobb zenei felhozatal” díját kapták. A 2016-os zenei kínálat szinte áttekinthetetlenül sokszínű – melyek voltak mégis a válogatás elsődleges szempontjai?

A fesztiválunk egyre inkább Sziget-élmény-függő FOTÓ: NÉPSZAVA

A fesztiválunk egyre inkább Sziget-élmény-függő FOTÓ: NÉPSZAVA

- Természetesen kellenek az első kategóriás sztárok (mint Rihanna), de a Sziget Fesztivál ma már abban a szerencsés helyzetben van, hogy – több mint két évtizedes munkával – elnyerte a látogatók bizalmát. Nagyon sokan a pontos program ismerete nélkül megvásárolják a napi- és hetijegyeket, mert tudják, hogy a Sziget nem okoz csalódást. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a fesztiválunk egyre kevésbé sztárfüggő, s egyre inkább Sziget-élmény-függő. Nem szeretnénk, s ma már nem is kell részt venni abban az értelmetlen versenyben, hogy meghívjuk nagyjából ugyanazokat a sztárokat, mint a többi nagy európai fesztivál, s aztán megküzdünk a látogatókért. Ez az évtizedek során elnyert bizalom persze hatalmas felelősséget ró ránk: nem engedhetünk a minőségből, sőt évről évre szeretnénk fejleszteni. A nagyszínpadi koncertek mellett például igazán elsőrangú lesz a Világzenei Színpad kínálata – ami egyáltalán nem csak a fiataloknak szól –, de gyakorlatilag az összes helyszínünket felsorolhatnám. Garanciát vállalunk a minőségre. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a „futottak még” kategóriába tartozó előadókat hívjunk, mert a látogatóknak elég egyetlen egyszer csalódni, s elveszítjük a bizalmukat.

- A zenei programok mellett az elmúlt években érezhetően felfutott a táncszínház, az utcaszínház és a cirkusz. Ennek mi a magyarázata?

- Régóta az a törekvésünk, hogy ezek a társművészeti programok ne csak kiegészítsék a koncerteket, hanem önállóan is megállják a helyüket. Nagyon ajánlom például a Transe Express nevű, eredeti tehetségű francia utcaszínházi társulatot, akik legutóbb 2007-ben jártak nálunk, s most öt előadást tartanak. A Cirque du Sziget önálló fesztivállá nőtte ki magát – két sátorral és a mellettük felállított szabadtéri színpaddal; magyar, német, francia, kanadai, ausztrál fellépőkkel. Klasszikus zene, opera és jazz is lesz a Szigeten, bár ezekről általában méltatlanul kevés szó esik.

- Újabb kezdeményezéseik közül az egyik legjobb az Art of Freedom, amely a kreativitást támogatja a (képző)művészetek terén. Milyen céljai vannak ennek a nonprofit programnak?

- A Sziget számunkra elsősorban a szabadságot jelenti, ami pedig ezer szállal összefonódik a kreativitással, a művészi önkifejezéssel. A másik szempont, hogy figyeljünk arra a környezetre, ami körbevesz bennünket; hogy a Szigeten a terek, formák, színek, mozgások saját funkciót kapjanak, s ezáltal örömet adjanak a látogatóknak. Nagyjából ez volt az Art of Freedom filozófiája, s a pályázatra beérkezett remek alkotások messzemenően igazolták a várakozásainkat.

- Minden eddiginél színesebb és bővebb az Európa Színpad kínálata. A kisebb hangerő miatt még az éjszakai órákban is lesznek ott akusztikus és elektronikus live act koncertek; YourOpen címmel európai „tehetségmutató” fesztivált is tartanak. Az európai értékek hangsúlyozása politikai üzenetként is felfogható?

- Direktben nem politizálunk, de a Sziget Fesztiválnak van – mindig is volt – egy markáns értékrendje. Ezt képviselik a Civil Sziget programjai, az Afrika-falu, a Magic Mirror sátor vagy az említett Európa Színpad. Alapértékünk a nyitottság, a tolerancia, a sokszínűség és a másság elfogadása – ezek nélkül nem is képzelhető el egy olyan békés, barátságos tömeg, ami a Sziget látogatóiból összeáll. Azt gondoljuk, hogy egyszerűen jobb lesz a világ, ha nyitottak és toleránsak vagyunk – ha senkit nem különböztetünk meg bőrszíne vagy szexuális orientációja miatt.

- Jövőre lesz a 25. Sziget Fesztivál. Mivel készülnek a jubileumra?

- Brainstorming már volt, de konkrét akciótervekig még nem jutottunk el, mert most mindenkit 100 százalékban lefoglal az idei fesztivál. Az biztos, hogy a folyamatos minőségfejlesztére jövőre is nagy hangsúlyt fektetünk, koncepciónkon és alapértékeinken pedig nem változtatunk.