Szuperkupa győztes a Real Madrid

A Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid harmadszor hódította el a labdarúgó Európai Szuperkupát, ugyanis kedden hosszabbítás után 3-2-re legyőzte az Európa Ligában címvédő Sevillát.

A madridi együttes Marco Asensio távoli góljával előnybe került, ám a legutóbbi két kiírásban vesztes andalúziai gárda Franco Vázquez találatával és Jevhen Konopljanka büntetőjével megfordították a találkozót.

A rendes játékidő ráadásában Sergio Ramos egyenlített, majd a hosszabbítás 119. percében Dani Carvajal szerezte a győztes gólt.

A trófea 1973 óta íródó történetében ez volt a negyedik alkalom, amikor két spanyol csapat találkozott egymással, a Sevilla mind a négy ilyen találkozón érintett volt.

Szerző

Áder a NOB elnökénél lobbizott

A Rio de Janeiróban tartózkodó Áder János köztársasági elnök hétfőn találkozott Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével, akivel a 2024-es budapesti olimpiarendezési pályázatról is tárgyalt.

A mob.hu beszámolója szerint a magyar államfő a budapesti olimpiai pályázatról a NOB több tagjával is tárgyalt a riói olimpia helyszínén. A köztársasági elnök kínai és perui vezetővel is találkozott, előtte pedig Thomas Bachhal, a szervezet elnökével ült tárgyalóasztalhoz, hogy a magyarországi olimpia lehetőségéről egyeztessenek.

A mob.hu emlékeztet arra, hogy Áder János nem először találkozott a német sportdiplomatával, hiszen tavaly szeptemberben már tárgyaltak a hazai olimpiarendezés lehetőségéről az ENSZ New York-i székházában. Tavaly év végén a NOB elnöke erős pályázónak nevezte Magyarországot és Budapestet.

A következő napokban Rióban folytatódnak az egyeztetések. A tervek szerint a holland, valamint az ír NOB-taggal is találkozik Áder János Rio de Janeiróban.

Orbán Viktor miniszterelnök jövő pénteken találkozik Thomas Bachhal, akivel ellátogat a riói Magyar Házba.

Szerző

Thalesz labdája, Héron tétele?

Ujhelyi István a "Ha a kiborg visszanéz" című cikkem kapcsán megjegyzi, hogy nem Thalész, hanem Héron épített először gőzgépet. A tavaly megjelent, Jákób csillaga című könyvemben van több százezer adat, még a legszigorúbb kritikus sem talált nyolc-tíznél többet vitathatónak közülük. A nagy spanyol-zsidó származású francia festőről, Modigliani-ról viszont például azt írtam, hogy meghalt az első világháború utáni spanyolnátha-járványban, évszám szerint 1952-ben. Érthetetlen, miért ír le ilyeneket az ember. Feltűnhetett volna nekem, hogy 1952 nem az első világháborút követő évek egyike. Vannak ilyen elképesztő tévedések, majd egyszer egy pszichológus biztosan megfejti a titkukat. Most csak annyit mondhatok, köszönet Újhelyi Istvánnak a korrekcióért, megtisztelő, hogy ilyen alapos figyelemmel olvasta a cikket.