Drasztikus béremelést sürget az MSZP

Az MSZP drasztikus, 50 százalékos fizetésemelést sürget a növekvő magyarországi munkaerőhiány mérséklésére.

Nemény András, a szocialisták alelnöke szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, egy egész generációnyi fiatal szeretne külföldön tanulni és dolgozni, közülük sokan pedig valószínűleg már nem is térnek majd haza. Szerinte ez nem csoda, hiszen - mint mondta - Nyugat-Európában, sőt Lengyelországban és Csehországban 40-50 százalékkal magasabbak a minimálbérek, mint Magyarországon. 

Az ellenzéki politikus szerint az MSZP korábban már végrehajtott egy ilyen mértékű fizetésemelést, újra hatalomra kerülve pedig megismételné azt. Hangsúlyozta, amennyiben ez elmarad, akkor befagy a magyar gazdaság, a már külföldön dolgozók pedig nem térnek haza.  "Mi ez, ha nem gazdasági hazaárulás?" - kérdezte az MSZP alelnöke, majd hozzátette, a kormányt csak az érdekli, "hogyan tud pénzt kivenni a saját embereinek".

Szerző

MSZP: zavaros a Voldemort-ügy

Zavaros kormányzati nyilatkozatok hangzanak el a Mengyi Roland-Voldemort ügyben - figyelmeztet az MSZP. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tagadja a „közpénzek szabálytalan felhasználását”, miközben a Miniszterelnökség belső vizsgálatot indított, hogy kiderítsék: az érintett cégek milyen formában indulhattak uniós pályázatokon, s hogy a fideszes Mengyi Roland kapott-e kenőpénzt vállalkozóktól. A párt választ vár arra: kitől és mikor szerzett tudomást Balog Zoltán miniszter Mengyi üzelmeiről, mit tett, milyen vizsgálatokat indított el, és azok milyen eredménnyel zárultak, milyen kapcsolatban állt, vagy áll Balog minisztériuma "Voldemort nagyúrral" és embereivel, igaz-e, hogy a Voldemort-ügyből ismert „alkotmányos költség”, a minisztériumához köthető emberek kenőpénze volt, igaz-e, hogy Köpeczi-Bócz Tamás államtitkárt ezért tették lapátra, ki sértett államtitkot, azaz ki tájékoztatta, Voldemortékat arról, hogy a hatóságok lehallgatják őket?

Szerző

Ez igen! - Rogán titokban feltaláló (is)

Publikálás dátuma
2016.08.10. 11:26
Mi derül még ki róla? FOTÓ: Molnár Ádám
A kabinetminiszter az informatikában alkotott nagyot. Egy digitális aláírással kapcsolatos találmányt jegyez a kormányzati hátszéllel gazdagodó Hunguard tulajdonosaival együtt - írja a Népszabadság.

A pénzügyi végzettségű Rogán Antal egy elektronikus aláírási eljárás feltalálója Csík Balázs és Lengyel Csaba társaságában. Utóbbi két férfi annak a Fidesz által komoly megrendelésekhez segített Hunguard Kft.-nek a látható tulajdonosa, amelynek új, máltai tulajdonosáról korábban írt a lap.

Rogán és két társa tavaly májusban jelentette be a magyar szabadalmi hatóságnak a digitális találmányt. Ekkor a politikus még a Fidesz parlamenti frakcióját vezette. A kormánypárti politikus se addig, se azóta nem adta semminemű jelét annak, hogy számos politikai megbízatása mellett az informatikai tudományokban is eljutott a feltalálói szintig.

A magyar kérelemben  Rogán neve csak egykori jogosultként jelenik meg. A jogosult nem feltétlenül egyezik meg a feltalálóval. A feltalálók nevét saját kérésükre nem tüntették fel. Szakértők szerint viszonylag ritka, ha a feltalálók megtiltják nevük megjelenítését, hiszen egy találmány közzététele erkölcsi elismerést is hoz a feltalálónak. Kérdés, ez Rogán esetére is igaz-e. A genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, ­WIPO)  honlapján ugyanakkor e találmány nemzetközi kérelmében Rogán egyértelműen megjelenik feltalálóként is.

A szabadalmi hivatal egyébként nem vizsgálja, hogy mely feltaláló milyen mértékben járult hozzá a beadott szabadalom kifejlesztéséhez vagy épp képes-e a fejlesztői munkára,

Arról, hogy mi állhat a sztori hátterében, a Népszabadság ír bővebben, a cikket itt olvashatja!

Szerző