Sporttörténelmet írt az életveszélyesen megsérült műugró

Publikálás dátuma
2016.08.11. 19:18
Chris Mears (jobboldalt) Jack Laugherrel. FOTÓ: Adam Pretty/Getty Images
Chris Mears Jack Laugherrel az oldalán szerdán megszerezte Nagy-Britannia első olimpiai bajnoki címét műugrásban a riói olimpián, hét éve azonban még a túlélésért küzdött.

A 23 éves Mears 2009-ben edzés közben szenvedett sérülést, melynek következtében megrepedt a lépe, és el kellett távolítani azt. Az orvosok öt százalék esélyt adtak neki a túlélésére. Nem sokkal azután, hogy kiengedték a kórházból, rosszul lett, és három napra kómába esett. Ez követően egy hónapig kórházban kezelték, s először 2011 júliusában versenyezhetett újra. Mears és Laugher a férfi 3 méteres szinkronugrásban szerzett aranyérmet a riói játékokon, mögöttük az amerikai Sam Dorman, Michael Hixon kettős végzett a második helyen, míg a bronzérmet a világbajnok kínai Cao Jüan és Csin Kaj párosa szerezte meg.

Szerző

Újabb bizonyítékok Voldemort Nagyúr ellen

Publikálás dátuma
2016.08.11. 18:40
Forrás: Facebook/Mengyi Roland
Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő tagadja, hogy kenőpénzt kért volna egy uniós pályázat kiírásáért, miközben úgy tűnik, közbenjárására tette közzé az Emberi Erőforrások Minisztériuma múlt év októberében - a szakmai szervezetek tiltakozása ellenére - a Modellprogram a szociális szövetkezetek hálózatosodása érdekében elnevezésű félmilliárdos keretösszegű felhívást.

Futó Barnabás, Mengyi ügyvédje azt állítja, hogy a nyomozás során született lehallgatási anyagban csak hivatkoznak a politikusra, de olyan hangfelvétel, amelyen ő maga beszél, nincs. A 168 Óra nagy port kavaró múltheti cikke után, ezen a héten olyan lehallgatási jegyzőkönyv-részleteket is bemutat, amelyekben az egyik szereplő Mengyi Roland. Mint a Népszava is foglalkozott vele, a hetilap egy tavaly indított büntetőügyben tett beismerő vallomások és lehallgatási jegyzőkönyvek alapján számolt be arról a korrupt pályázatkiírási, valamint leosztási rendszerről, amelynek, a lehallgatási jegyzőkönyvek és a vallomások alapján úgy tűnik, Mengyi - aki Voldemort Nagyúrnak szólíttatta magát - volt a minisztérium összekötő embere. A vallomások szerint ő volt az is, aki az uniós támogatásért cserébe "alkotmányos költség" címén ötmillió forintot előre és ötmilliót a végén kért, további feltételként pedig 90 százalékos visszaosztási rátát szabott meg a kiutalt pénzből. Futó szerint Mengyi annyit közölt vele: ismeri a gyanúsítottakat, találkozott velük, szóba került az uniós pályázat kérdése is, de ötmillió forintos előlegről, "alkotmányos költségekről" nem volt szó.

Az ügy öt gyanúsítottja a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint arról beszéltek telefonon, mekkora nehézséget okoz nekik összeszedni az első körben ötmillió forintnyi, alkotmányos költségnek becézett kenőpénzt, miközben semmi garancia nincs arra, hogy ezt az összeget viszontlátják, ha végül nem nyernek a beígért pályázaton. Egyikőjük el sem akarta hinni, hogy a pénzt valóban Mengyi kéri, ezért személyes találkozót akart, hogy a képviselőtől is hallja a készpénzben fizetendő "alkotmányos költségeket". A találkozó létre is jött Tiszaújvárosban. "Én rákérdeztem Rolandtól, hogy mi ez az ötmillió forint. Ő erre azt a választ adta, hogy ezt oda kell adni Petinek, hogy tudja adni valaki részére... Roland nem igazán akart velünk vitázni, határozottan mondta, hogy »most öt, ha lezárják, még öt, vagy így, vagy sehogy«. Azt is egyértelműen kijelentette, hogy ezt az összeget Péternek kell átadnunk.”

A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja a "Voldemort-ügyet", de eddig nem kereste meg a képviselőt. A Hír TV-ben Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese azt mondta: a Miniszterelnökség belső vizsgálatot indított.

Szerző

Az Uber visszavágyik Budapestre

Publikálás dátuma
2016.08.11. 18:14
Az Uber közösségi személyszállító Az utolsó kör elnevezésű demonstrációja Budapesten 2016. július 23-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Panaszt tett az Uber, mert Magyarországon olyan jogszabály lépett életbe, amely a gyakorlatban betiltja a szolgáltatásukat - írta a vg.hu. 

Rob Khazzam, az Uber Kelet-Európáért felelős vezetője az AP hírügynökségnek azt mondta: a cég célja, hogy visszatérjen szolgáltatásával Budapestre."Vissza akartjuk állítani a szolgáltatásunkat Magyarországon, ahol olyan sok embert megmozgattunk" - fogalmazott. A cégnek, amely 2014 novemberében indult el Magyarországon, 160 ezer felhasználója és 1200 egyéni és kisvállalkozó sofőrje volt. A kormány által benyújtott törvény szerint azonban minden taxiszolgáltatást szervező vagy közvetítő cégnek meg kell felelnie a diszpécserszolgálati követelményeknek, ezzel lényegében betiltották az Ubert. Khazzam szerint azt akarják elérni, "hogy a magyarok számára is legyen elérhető a szolgáltatás, mint majdnem minden más EU-tagállamban".

Szerző
Témák
Uber Mozaik Mozaik