Csak "jó orr" kell

Ha sikeres vállalkozó szeretnék lenni, alighanem az időm nagy részét wellnesz-szállók medencéjében tölteném. A langyos vízben dagonyázva sok mindent meg lehet tanulni. Ne gondolják, hogy a levegőbe beszélek, konkrét eseteket mesélek el.

A minap vastag aranyláncot viselő, kivarrott, kopasz férfiak beszélgettek mellettem a medencében. Az egyik ideges volt, nyugtalanította a vállalkozásuk sorsa, a másik, a fivére lehetett, nyugtatgatta, ne izguljon, ő már intézkedett. Beszélt azzal, akivel „kell” és az illető megígérte, hogy az alvállalkozói megbízás jövőre is az övék. Lehet, hogy ára lesz, meg kell még beszélni ezt-azt, de nincs gond...

Később egy másik társaság „tisztelt meg” a terveivel. „Jó orrom volt, hogy most beszéltem a haverommal” – nevetgélt a fiatalabbik férfi. „Pénteken már be is adta a pályázatunkat, megígérte, hogy egy hét múlva döntés lesz.” Majd némi szünet után: „Nem valószínű, hogy egy ekkora projektet egyedül mi vihetünk el, valószínűleg osztoznunk kell másokkal is. De belefér!” – veregette meg atyaian az idősebb vállát. Az asszonyok összevihogtak: „Ha bejön, télen Kubába megyünk. Ti is jöttök?” – kérdezte a csinosabbik.

Manapság az üzleti sikerekhez tényleg fontos, hogy „jó orra” legyen az embernek. Hogyan jutott volna Rogán társainak eszébe, hogy valami olyasmit „találjanak fel”, amelyre „majd egyszer”, a rezsicsökkentés idején, minden közműcég vevő lesz?. Megszimatolták.

A napokban olvastam, a Lázár Jánoshoz közelálló ismert hódmezővásárhelyi üzletember új céget jegyeztetett be napenergia hasznosító berendezések gyártásra. Tuti, hogy neki is jó orra van. Készülhet valami...

Szerző

(hogy ők is megértsék)

Tudta? Rogán Antal büszke arra, hogy az elmúlt három évben olyan elektronikus aláírással kapcsolatos eljárás kifejlesztésében és szabadalmi bejegyzésében vehetett részt, amely értéket teremt.

Tudta? A Rogánék által szabadalmaztatott elektronikus aláíráson alapuló eljárást alkalmazza ügyfélpontjain az ország legnagyobb távközlési szolgáltatója, ügyeik intézésekor százezernyi magyar polgár használja az általuk kifejlesztett elektronikus aláírást.

Tudta? Rogánék - a szabadalomhoz kapcsolódó - állami megbízást az elmúlt években nem kaptak, állami pályázaton nem indultak.

Tudta? Rogán a szabadalom idei bejegyzését követően azt természetesen soron következő vagyonbevallásában szerepeltetni fogja, erre mindezidáig nem volt kötelezettsége, hiszen a szabadalmat csak az idén jegyezték be jogerősen.

Tudta? A szabadalmi jogból mindezidáig bevétele nem származott, az eljárás piaci bevezetésével kapcsolatos költségek eddig a bevételeket felemésztették, így a védjegy tulajdonosok részére jogdíjfolyósítás nem történt.

Tudta? A szabadalomnak semmi köze a Hunguard Kft.-hez, annak piaci hasznosítását egy másik gazdasági társaság végzi.

Tudta? Sem a Hunguard Kft.-ben, sem más gazdasági társaságban Rogánnak nincs tulajdonrésze. Természetesen offshore cége sincs. Aki ennek ellenkezőjét állítja, azt beperli.

Tudta? A Népszabadság egy hazugságokon alapuló lejárató kampányt folytat Rogán ellen, s a róla szóló cikkekben szereplő alapvető állítások sem felelnek meg a valóságnak.

Tudta? A közgazdász Rogán 26 évesen lett országgyűlési képviselő. 1998-2012 között a Fidesz frakcióvezető-helyettese, majd 2012-2015 között frakcióvezetője volt. 2001-2006 között az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottságának alapító elnöke, 2010-től a gazdasági és informatikai bizottságának elnöke. 2006–2014 között a főváros V. kerületének polgármestere. 2015-től a Miniszterlenöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Tudta? Az egyetemi kollégiumban Rogán egyik szobatársa egy fekete bőrű, afrikai fiú volt: az egykori ghánai uralkodócsalád egyik leszármazottja.

Üzenjünk.

Szerző
Simon Zoltán

Hűek

Tulajdonképpen semmi sem történt. Igazából nem is kellene figyelni arra, hogy ki, mit és miért ír a világhálóra. De a történet mégis jellegzetes. És azt is megmutatja, hol élünk és miért tartunk ott, ahol.

Egy német lapban megjelent egy térkép arról, szerintük mely európai államok autokratikusak, s hol van veszélyben a demokrácia. Közöttük Magyarországot is megjelölték. A térképet az Index egyik újságírója - Panyi Szabolcs - megosztotta Twitter-oldalán és még megjegyzést is fűzött hozzá. Azt írta, „a legtöbb V4-ország rossz formában van”.

Ezt már nem hagyhatta szó nélkül a jelenlegi hatalom egyik híve, kiszolgálója és képviselője. Kommentárja szerint: "Ha Magyarország tényleg diktatúra lenne, akkor Panyi Szabolcs és a fajtája sitten volna". De ennyit nem tartott elegendőnek, tehát még rúgott egyet: "Miért zavarnák meg a tények az agitpropot?".

A bejegyzés szerzője Scöpflin György 77 éves történész, politológus, egyetemi tanár, 11 éves korától Nagy-Britanniában élt, volt még a BBC újságírója is. 2003 óta a Fidesz tagja. Egy évvel később felkerült a párt európai parlamenti listájára és mandátumot is szerzett. Így már a harmadik ciklusban EP-képviselő. Nyilatkozataiban, interjúiban Orbán Viktor és rendszere lelkes hívének mutatkozik, a jelenlegi hatalom valamennyi intézkedésével egyetért, meg is védi őket, gyakran kritizálja Brüsszelt.

Mindennek ismeretében elég anakronisztikusnak hat bejegyzésének második mondata. Aki kritika nélkül képes csavar lenni a rendszer gépezetében, kiszolgálni a propagandát (is), az vajon milyen alapon próbál az átkos idők agit-prop-jával párhuzamba állítva befeketíteni egy független újságírót. Nyilván ezt tanulta a BBC-nél.

Ennél is fontosabb azonban, hogy úgy tesz, mintha valóban demokratikus jogállamban élnénk, s nem az történne, amit a kedves vezető akar, ha megjegyzéseiért börtönbe még nem küldenek is senkit (más módon persze azért próbálkoznak). A "fajtája" emlegetése pedig különösen megnyerő, hiszen nem világos, mire vonatkozik, arra, hogy újságíró, vagy netán liberális, esetleg a származásra, vagy a vallásra (zsidózunk?). Ez a stílus méltó egy fideszes EP-képviselőhöz.

Valóban nem történt semmi különös. A rendszer emberei hűek önmagukhoz és főnökükhöz.

Szerző