Rihanna jött, késett, majd lelépett

Publikálás dátuma
2016.08.13. 07:45
Rihanna koncertje hatalmas csalódás volt: rövid, egyszínű műsoráért nem lelkesedett a közönség FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Rövid, de stresszes előadást nyújtott a Sziget Fesztivál idei legnagyobb neveként beharangozott Rihanna, aki furcsa mód csupán félórás késésével botránkoztatta meg csaknem százezres közönségét, az őt ünneplő tinédzserek többségének az ennél nagyobb bakik és sértésként felfogható félrecsúszott gesztusok fel sem tűntek. Rihanna jött, látott, persze magából is mutatott ezt-azt, aztán bezsebelte a sztárgázsit, és a fesztivál hősként tűrő stábjára bízta a kielégítetlen tömeg kezelését. Az estét számunkra előzenekara, az osztrák Parov Stelar mentette meg.

Köszi, viszlát - mondta Rihanna, mielőtt elhagyta az idei Sziget nulladik napjának nagyszínpadát. Én ekkorra már csaknem fél órája vártam ezt a pillanatot kissé hátrébb húzódva a koncerttértől, egy távolabbi bárnál, hiszen a tömeg fojtogató és agresszív volt az amerikainak nevezett barbadosi világsztár egyórás koncertjén. Rihanna ugyanis a tervezetthez képest fél órával később kezdte a koncertet, de csak 10 percet pakolt rá a végén. Röviden elköszönt és ment is, én pedig még egy, "mint aki jól végezte dolgát" típusú közhelyt sem akaszthatok a mondat végére, hiszen az nem lenne igaz.

A nulladik nap és az egész idei Sziget legnagyobb húzónevének előadására már jó előre elfogytak a jegyek, pedig nem most járt először Magyarországon az énekesnő. Rihanna már több mint tíz éve a szakma egyik állócsillaga, szinte mindegy, milyen kislemezzel rukkol elő, garantált a toplistás helyezése, a tinédzserek pedig bomlanak érte. Még csak 28 éves, de tizennégyszer volt a Billboard zenei toplista első helyén, nyolc Grammy-díj birtokosa, és számos egyéb rangos szakmai díjat is besöpört már. Mindemellett igazi bulvár-, pontosabban botrányhős. A Sziget programfüzetében ugyan amerikaiként szerepel, de Robyn Rihanna Fenty néven valójában a háromszázezernél is kevesebb lakosú Barbadoson látott napvilágot. Tizenöt éves korában költözött az Egyesült Államokba, miután egyik barátja bemutatta Evan Rogers amerikai zenei producernek, aki éppen a karibi szigeten nyaralt. Rogers annyira beleszeretett a hangjába, hogy magával vitte Amerikába, ahol a híres rapper és zenei producer, Jay-Z csapott le rá. Így aztán Rihanna tizenegy éve, mindössze 17 évesen bemutatkozott Pon de Replay című számával, azóta pedig rendszeresen szállítja az általában r&b-gyökerű, de sokféle zenei hatást beépítő popslágereit. Az énekesnő idei nagy dobása a februárban kijött Work című szám volt, amelyben Rihannához a szintén tinédzserbálvány kanadai rapper, Drake csatlakozott, s a dal már a félmilliárdos letöltésen is túl van a legnagyobb internetes zenei megosztón, a YouTube-on. Ez a szám az énekesnő új, Anti című új albumáról van, amely januárban az eladási listák élén debütált.

Mivel az életrajzából is egyértelműen látszik, az énekesnő még kiforratlan személyiséggel világsztárrá avanzsált, s a közfigyelem központjában élte le eddigi életének felét, ez némileg elnézővé tehetne minket a magatartásával kapcsolatban. Ám az mégis meglehetősen félresikerült antré egy állítólag 280 millió forintért, azaz egymillió dolláros sztárgázsiért meghívott, profi előadótól, hogy noha tisztában van a Szigetet szabályozó hangrendeleti utasításokkal, így hogy a leghangosabb szabadtéri koncerteknek véget kell érnie este 11 óráig, mégsem lép időben színpadra. Ráadásul Vető Viktória, a Sziget sajtósa az Indexnek azt mondta: "bár Rihanna tudta, hogy így csak egy órája marad, maga döntött úgy, hogy fél órával később kezd".

Megtetszhetett neki az ötcsillagos hotelszoba komfortját nyújtó pihenőhelyisége. Rihanna stábja ugyanis - meg nem erősített hírek szerint - különleges igényekkel állt elő: tágas öltözőterületet kért, mondván az énekesnő többször is ruházatot fog váltani az eredetileg két-, majd másfél órásnak ígért show alatt. Egyszer sem öltözött át, sőt, ami tőle még ennél is szokatlanabb: le sem vetkőzött. Ennek oka vélhetően a szokatlanul hűvös idő volt, amitől Rihannát a mediterrán stílusú luxuskonténer-komplexum védte meg, bőrkanapékkal, asztalkákkal, csendes üzemű por- és pollenszűrős légkondicionálókkal, továbbá világos színű szőnyegpadlóval. De persze ezt ő megteheti. Főként, mert például a félórás késést azzal honorálja az öt perccel korábban még huhogó, pfujoló tömeg, hogy sikítozásba és üdvrivalgásba kezd attól, hogy Rihanna első száma végén köszönti Budapestet.

Természetesen én is nagy örömmel fogadtam, hogy a korábban nem mindig "beszámíthatóságáról" híres világsztár képben van azzal, hol is van, egészen addig, amíg az európai, elsősorban magyar közönségének kedveskedni kívánó Rihanna és stábja nem keverte be a román (!) O-Zone zenekar Ma ya hi című slágerét az egyik saját dala elé. Nyilván sokat elárulhat az énekesnő közönségéről, hogy mindez többségüknek fel sem tűnt, bár rajongóit talán nem is érdekelték ilyen körítések, ők Rihanna dalaiért mentek. Olyan sokat azért nem kaptak a gyakorta playbackről bejátszott, ám az énekesnő valóban fantasztikus hangját bizonyos szólóelemekkel meg-megmutató előadásból. Egyébként a Szigetet megelőző európai koncertjeinek setlistjei alapján már előre lehetett tudni, hogy nagy slágerekre és az Anti című album dalaira számíthatunk, s noha nekem azok az igazán nagy világsikerek sem tűntek teljesen ismerősnek, a százezres közönség el-el tudott ismételni bizonyos részleteket.

A leginkább "letudott" érzetűre sikerült koncertet megelőzően azoknak a szerencséseknek, akiknek vendég, szakmai vagy sajtójegye volt, már át kellett élniük némi beléptetési káoszt, így jómagam is várakoztam egy darabig a minden korábbi szigetes tapasztalatomnál nagyobb tömeget vonzó nulladik napra való bejutáshoz. Arra azonban még a tonhalkonzervszerű, fullasztó színpad előtti tér után is lehetetlen volt felkészülni, hogy a Sziget példátlan módon minden irányban járhatatlanná, így lényegében élvezhetetlenné válik. Egy jó órán át se mozogni, se inni, se enni nem lehetett a tömegtől, sőt a "szabadság szigetéről" való kijutás is sokáig lehetetlennek hatott. A néhol - egy néhány évvel korábbi, általam szintén átélt esethez hasonlóan - hisztérikussá váló emberáradat koordinációját ugyanakkor a Sziget stábja igazi profizmussal kezelte, a végig udvarias és kedves dolgozók előtt le a kalappal.

A buli megmentői
Rihannát megelőzően, a világsztár énekesnő miatt összegyűlt, soha nem látott tömeg előtt lépett színpadra, s csinálta meg a hangulatot az osztrák Parov Stelar. A zseniális koncerten láb nem maradhatott mozdulatlan, a csapat énekesnője pedig nemcsak fantasztikusan tiszta, élő énekléssel, de igazi kommunikációs készségekről is tanúbizonyságot téve nemcsak az osztrák-magyar barátságot erősítette, de a nézőket is lázba hozta. Az electro swing feltalálói, akikről - a Sziget-ajánló előre állította, de csütörtök este óta valóban - mindenki tudja, a nagy fesztiválok legbulizósabb kedvű bandái közé tartoznak. A nulladik napon kifejezetten ellopták a showt, hiszen minden faksznitól mentesen - így is csodás színpadi látványt biztosítva - egyszerűen csak zenéltek.

Szerző

Államosították az Erste Bank 15 százalékát

Publikálás dátuma
2016.08.13. 07:23
FOTÓ: Népszava
Lezárult az állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) részesedésvásárlása Erste Bank Hungary Zrt.-ben. Az állam nevében a a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és az EBRD is augusztus 11-ével 15-15 százalékos tulajdonrészt szerzett a pénzintézetben, valamint átutalta a vételárat.

 A felek június 20-án írták alá a részesedések adásvételéről szóló szerződéseket, ez alapján a magyar állam és az EBRD külön-külön 38,9 milliárd forintot fizetett a részvénycsomagokért. Az árat külső szakértők közreműködésével, piaci értékelés alapján alakították ki - írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A több mint egy évet vajúdó tranzakció többszöri elhalasztásának oka a kormány és a bankszektor között kialakult vita volt, hol a kárrendezési törvénnyel, hol a bankadó mérséklésének mértékével volt elégedetlen a Erste osztrák anyacégének vezetése. Végül a kormány az EBRD-vel és az Erste-vel kötött megállapodásának megfelelően 2016-ban és 2017-ben összesen mintegy 80 milliárd forinttal csökkentette a pénzügyi szervezetek különadóját és eleget tett a megállapodásban foglalt egyéb elvárásoknak is.

Az állami részesedésvásárlás értelmét ma sem látják igazán a szakértők, mindenesetre Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár szerint a gazdasági növekedés szempontjából kiemelten fontos, hogy az Erste Bank hosszú távon is elkötelezett Magyarország iránt, és a bank gyorsan bővülő hitelezése segíti a magyar vállalkozásokat, ezáltal a gazdasági növekedést is. Az Erste Bank erősödő üzleti aktivitása egyben pénzügyi szempontból is kedvező befektetéssé teszi az állami részesedésvásárlást, ezt támasztja alá a pénzintézet első félévi pozitív eredménye is - tette hozzá.

A megállapodás alapján a bankot továbbra is az Erste Csoport irányítja majd, de a magyar állam és az EBRD egy-egy külső tagot delegál a bank igazgatóságába és egy-egy tagot a felügyelőbizottságába. Az igazgatóságban Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára képviseli az állam érdekeit. A felügyelőbizottság kormány által delegált tagja Zsolnai Alíz, az NGM főosztályvezetője. Az EBRD a delegáltjait még nem jelölte meg.

Szerző

Pert vesztett a MÁV - Több milliárdot fizethet

Publikálás dátuma
2016.08.13. 07:22
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Több milliárd forintot fizethet ki a MÁV-Csoport szeptember 10-ig mintegy 13 ezer vasutas részére, miután jogerősen pert vesztett a VDSzSz Szolidaritás szakszervezettel szemben - írta közleményében a szakszervezet.

A MÁV nem jól számolta el a készenléti munkakörben dolgozók fizetését, ugyanis ha az ilyen munkakörben foglalkoztatott vasutasokat (például jegyvizsgálókat, vezető jegyvizsgálókat, forgalmi szolgálattevőket, személypénztárosokat, váltókezelőket) vasárnap rendes munkaidőre osztották be, az ezt közvetlenül megelőző szombati munkanapjukat nem rendes munkaidőként, hanem túlóraként (rendkívüli munkavégzésként) kellett volna elszámolni, a munkáltató azonban ezt eddig nem tette meg.

A VDSzSz Szolidaritás több mint két éve kezdeményezett tárgyalásokat a munkáltatóval, ennek eredménytelensége miatt indított pert, amit jogerősen meg is nyert. Ennek következtében a munkáltatók egy összegben kifizetik késedelmi kamatokkal a 2013-2015 közti időszak elmaradt túlórapótlékait.

A szakszervezet közleményében megjegyzi, hogy a jogerős ítélet után a MÁV elérte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium törvénymódosító javaslatot terjesszen be a parlament elé, melynek következtében az Országgyűlés törölte a fenti szabályozást a Munka törvénykönyvéből, a szakszervezet szerint így állva kicsinyes bosszút a VDSzSz Szolidaritás által jogerősen megnyert próbaper és annak több milliárdos anyagi következményeiért. Ezzel havi 10-15 százalékkal csökkentette a vasutasok bérét - állítja az érdekvédelmi szervezet.

A szakszervezet jelenleg is több perben áll a MÁV-Start Zrt.-vel szemben, többek között a heti pihenőidő ki nem adása miatt is bírósági eljárást indított.

Szerző