Robbantások Thaiföldön - Turisták voltak a célpontok

Turistákat célzott a péntek reggeli és csütörtök esti robbantásos merénylet Thaiföldön egy népszerű üdülővárosban. Az összehangolt robbantásokban négy ember meghalt és 21 megsebesült. A sérültek között kilenc külföldi állampolgár van, két német és egy olasz állampolgár állapota súlyos. A magyar külügyminisztérium információi szerint magyar sérült nincs.

A két nap alatt összességében 11 bomba robbant öt déli tartományban. A merényletet Sirikit királyné pénteki születésnapjának előestéjére időzítették az ismeretlen tettesek. Egyelőre senki nem jelentkezett a robbantás elkövetőjeként, de a helyi média hangsúlyozta, hogy az ország déli részén fegyveres szeparatista mozgalom tevékenykedik.

A thaiföldi rendőrség délután közölte, a vizsgálat eddigi eredményei szerint nem terrorcselekmény történt, inkább helyi szabotázsakcióról van szó, amely az ország destabilizálását szerette volna elérni. A rendőrségi szóvivő gyakorlatilag kizártnak nevezte annak a lehetőségét is, hogy a robbantások mögött az ország déli részén működő muszlim szeparatista mozgalom állna.

Legutóbb 2015 augusztusában történt súlyos terrormerénylet Bangkokban, akkor 20 személy vesztette életét, zömében kínai turisták. Ezt az esetet leszámítva a vonzó nemzetközi turistacélpontnak számító országban nem történt terrorcselekmény. A legdélibb országrészben, a maláj határ közelében viszont az utóbbi tíz évben sok helyi áldozatot követelt a muszlim szeparatisták fegyveres felkelése, amely azonban áll kapcsolatban a nemzetközi terrorizmussal.

Az országot 2014 óta egy katonai junta vezeti.

Szerző
2016.08.12 22:20

Ukrajna a magyar iskolákon bosszulná meg a kettős állampolgárságot

Publikálás dátuma
2018.09.21 21:06

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
A külügyminiszter arról beszélt, hogy véget vetnek az állampolgárság „osztogatásának”, és az oktatási törvényt hozta fel példának, mint ami fontos lehet a magyaroknak.
Magyarország elérte a tűréshatárt a kétoldalú kapcsolatokban, a magyarok nem fogják csak úgy osztogatni az állampolgárságot - jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter egy pénteki kijevi televíziós beszélgetőműsorban.  Az 1+1 országos ukrán tévécsatorna vendégeként az ukrán diplomácia vezetője – Szijjártó Péter előző napi nyilatkozatára reagálva, amelyben a magyar miniszter „kifejezetten barátságtalan” lépésnek nevezte a beregszászi magyar konzulátuson állampolgársági eskütételről rejtett kamerával készített felvételek felhaszálását - elmondta: a következmények nagyon egyszerűek lesznek, ismét leülnek a magyarokkal tárgyalni. „Áttekintjük, hogyan hosszabbítható meg az átmeneti időszak az ukrán oktatási törvény esetében, ez fontos kérdés a számukra” – mondta Klimkin. Kifejtette azt is, hogy meg fogják beszélni a kárpátaljai „magyar tevékenység finanszírozását.” Adatai szerint tavaly 22 ezer magyar származású ukrán állampolgár részesült támogatásban. Kárpátalján minden ötödik magyar család kap támogatást – tette hozzá. „Hogyan, milyen pénzből, milyen mechanizmusokon keresztül? Éppen most vizsgáljuk” – közölte. Az Európai Unióban nincs egységes gyakorlat az állampolgárságot illetően, és az ukrán jogrend a kettős állampolgárságért nem ír elő semmilyen büntetést – emlékeztetett Pavlo Klimkin, felvetve új állampolgársági törvény szükségességét.
A külügyminiszter kitért arra is, hogy az állampolgárság „osztogatását” tiltja a konzuli kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezmény. Szerinte nem csak az állampolgárság osztogatása problematikus, hanem az is, hogy a beregszászi videófelvételen a konzuli munkatárs a magyar állampolgárság eltitkolását javasolja az ukrán hatóságok elől. Ez az ukrán törvények megsértésére irányuló felszólítás ukrán területen – mondta Klimkin. Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség szerdán tett közzé egy olyan videófelvételt, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az orgánum - közlése szerint - saját forrásból jutott hoza felvételhez .
Témák
Ukrajna
2018.09.21 21:06

Medve támadt egy férfira Csíkszentkirályon

Publikálás dátuma
2018.09.21 21:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az állat és bocsa egy autómosó mögötti mezőn jelent meg, a férfi súlyosan megsérült.
Súlyos medvetámadás történt Csíkszentkirályon – közölte Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba a Facebook-oldalán. Mint írta, az állat és bocsa egy autómosó mögötti mezőn tűnt fel péntek délután. A medve egy mezőn dolgozó 54 éves férfira támadt, aki súlyosan megsebesült. A férfi a műtét előtti percekben, kórházi ágyon fekve mesélt a támadás körülményeiről:
2018.09.21 21:02
Frissítve: 2018.09.21 21:02